Finn Aagedal ga sin forhåndsstemme i rådhuset i Kvinesdal fredag formiddag. Han vil ikke helt si hva han stemte, men antyder at han synes Lister 3 blir vanskelig... Foto: Jarle R. Martinsen
Palmar Tjøtta og Harald Moi nøt sola i Kvinesdal sentrum fredag. De har begge forhåndsstemt og det ble et soleklart nei. De vil ikke ha noe kommunesammenslåing med Flekkefjord og Farsund. Foto: Jarle R. Martinsen

KVINESDAL: — Magefølelsen sier at det kommer til å bli et nei. Men det viktigste nå er at folk virkelig benytter muligheten til å stemme. Det er veldig dumt om oppslutningen blir lav, sier Kvinlaug.

Det viktigste nå er at folk virkelig benytter muligheten til å stemme

Det som en gang var Lister 5 (sammenslåing mellom Farsund, Kvinesdal, Lyngdal, Hægebostad og Flekkefjord) er nå blitt til Lister 3. Lyngdal har bestemt seg for å slå seg sammen med Audnedal. Hægebostad står alene, men har på oppløpssiden diskutert sammenslåing med Kvinesdal.

LES OGSÅ: 91 folkevalgte skulte på hverandre

— Ja, vi fikk en henvendelse fra Hægebostad. Det er absolutt en mulighet, særlig om folkeavstemningen sier nei til Lister 3, sier Kvinlaug.

Dermed har også de to kommunene laget en intensjonsavtale. Hægebostad varsler nok en folkeavstemning 20. juni.

Vil ikke si

Kvinlaug sier han ikke har gjort seg opp noen mening om hva folk bør stemme.

- Her er folk så oppgående at de kan ta stilling til det selv. Dersom vi bare får et klart resultat med god oppslutning vil jeg følge det, sier han.

De tre kommunene har bestemt at den nye kommunen skal hete Lister, og at rådhus, ordfører og rådmann skal plasseres i Kvinesdal - som er sånn cirka i midten.

Saken fortsetter under bildet

Finn Aagedal ga sin forhåndsstemme i rådhuset i Kvinesdal fredag formiddag. Han vil ikke helt si hva han stemte, men antyder at han synes Lister 3 blir vanskelig... Foto: Jarle R. Martinsen

— Selv om det ikke skulle bli sammenslåing, har prosessen hit vært veldig positiv. Vi har kommet tettere på og lært hverandre enda bedre å kjenne. Lister-kommunene vil uansett komme mer styrket ut av dette, sier han. I Kvinesdal stenges valglokalene klokka 20 mandag. Resultatet blir offentliggjort 22.30.

Vil ha Lister 3

I Farsund går ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) sterkt inn for Lister 3-alternativet.

LES OGSÅ: Navnet blir Lister og sentrum blir Kvinesdal

— Jeg ønsker virkelig at vi skal danne kommune med Flekkefjord og Kvinesdal. Jeg tror det er til det beste for Farsund der vi vil få sterke, god enheter, sier han.

Men samtidig vil han respektere og følge et eventuelt nei i avstemningen.

kvinesdal-5.jpg

— Ja, har vi bedt folk om et råd vil jeg følge det. Men det er klart - får vi en valgoppslutning som er særdeles lav må det tas med i betraktningen, sier han. Abrahamsen tror resultatet i Farsund blir et knapt ja til Lister 3.

Resultatet vil foreligge ved 22-tiden.

Flere valg i Flekkefjord

I Flekkefjord skal innbyggerne først og fremst ta stilling til om de overhodet vil ha kommunesammenslåing.

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det er første valg. Vil de det, kan de så krysse av for Lister 3-alternativet eller sammenslåing med Lund, sier ordfører Jan Sigbjørnsen (H).I Lund, som er nabokommunen i Rogaland, var det nylig folkeavstemning. 75 prosent sa nei til noe form for kommunesammenslåing. Men dersom det ikke er til å unngå sa 31,4 prosent at de foretrekker Flekkefjord. 17,3 prosent svarte Eigersund og Sokndal.

LES OGSÅ: Folkemøte slaktet ny Lister-kommune

— Jeg vil ikke råde mine innbyggere til hva de bør svare mandag. Nå venter jeg på deres svar, sier Sigbjørnsen som tror det blir veldig jevnt.

Avgjørelse 22. juni

Endelig avgjørelse om det blir noe Lister-kommune blir tatt 22. juni. Da har kommunestyrene i Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal møter.

- Vi har det fint nok!

Kvindølene Palmar Tjøtta og Harald Moi har null sans for lokalpolitikernes forsøk på å slå seg sammen med Farsund og Flekkefjord.

Palmar Tjøtta og Harald Moi nøt sola i Kvinesdal sentrum fredag. De har begge forhåndsstemt og det ble et soleklart nei. De vil ikke ha noe kommunesammenslåing med Flekkefjord og Farsund. Foto: Jarle R. Martinsen

— For noe stort tull. Hvorfor skal vi slå oss sammen med Farsund med hele Lyngdal mellom oss? Og hva med Flekkefjord, hva kan vel de tilføre oss, spør de to herrene seg.De har begge vært og forhåndsstemt. Og det ble nei, selvsagt. - Vi har det fint som vi har det. Kommunen yter god service for oss innbyggere, sier Moi.

Derimot er de slett ikke avvisende til en sammenslåing med Hægebostad.

— Det er jo våre virkelige naboer som vi har en lang, felles grense mot. Vi har samme kultur og tenkemåte. Det er mer naturlig å slå seg sammen med dem om vi absolutt skal ha kommunesammenslåing, sier Tjøtta.

Men helst vil de ha det som i dag - Kvinesdal aldeles for seg selv.

- Det blir nei til Lister 3 på mandag, helt sikkert, sier de to.