Søgne: Tirsdag formiddag viste Fædrelandsvennens gjennomgang av Søgnes 27 kommunestyrerepresentanters votering om kommunereformen følgende: 15 sier nei til å fortsette prosessen, seks går inn for K3, seks er avventende/vil ikke svare.

Bjørn Egeli er gruppeleder for Ap i Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

De avventende stemmene kommer først og fremst fra Arbeiderpartiet, som gjerne vil ha med seg utfallet i Songdalen før de lander eget ståsted. — I utgangspunktet ønsker jeg en runde om K3, men det er avhengig av hva Songdalen velger, sier Bjørn Egeli (Ap).

Les også: Ap i Søgne nekter å gi opp

Spenning til siste slutt

I nabokommunen starter møtet klokka 16, mens Søgnes politikere holder på sitt faste møtetidspunkt klokka 17.30. Selv om det meste tyder på at kommunereformen for Søgnes vedkommende blir lagt død i denne omgang, er det flere K3-tilhengere blant nei-stemmene.

At noen av dem snur i løpet av debatten, er ikke utenkelig.

I formannskapet ble det et flertall på fem mot fire for Høyres forslag om å legge prosessen med kommunereformen død. Både Høyres Tom Løchen (nr. fire f.v.) og Torfinn Kleivset (nr. to f.h.) fra KrF stemte imot sin overbevisning. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Uten nye, sterke momenter, stemmer jeg for K1, sier Pål Henden, som vi regner som en nei-stemme.

Henden sier han at han fortsatt kan snu: - Det skal mye til, men det kan skje. Jeg vil høre på debatten først, sier han.

Samtidig er det flere kjente tilhengere av sammenslåing blant de som stiller seg avventende.

Det er derfor et skjørt nei-flertall i Søgne, og spenning til siste slutt om hva det endelige utfallet blir: Ingen vet det sikkert før vi ser hvem av representantene som står og hvem som blir sittende når stemmene avgis onsdag kveld.

Vi har ingen tvang, pisk eller sanksjoner.

Stemmer imot egen vilje

De tre KrF-representantene er åpne om at de stemmer imot sin overbevisning ved å støtte fellesforslaget fra Høyreom å legge rådet ved folkeavstemningen til grunn, og avslutte prosessen med kommunesammenslåing.

— Det er 99 prosent sikkert at jeg stemmer i tråd med mine partikollegaer, og sier nei. Grunnen til at jeg holder den siste prosenten igjen, er at jeg stemmer imot min egen vilje. Jeg er ikke i tvil om at det beste for oss er noe annet, sier Inge Johan Jenssen (KrF).

En annen som stemmer imot sin overbevisning er Høyres gruppeleder Tom Løchen.

Gruppeleder Tom Løchen (t.v.) i Høyre sier han fortsatt mener K3 er best, men avviser at han er utsatt for stemmepress fra Jack Andersen og resten av nei-fløyen i partiet. – Vi er enige om å være uenige, sier Løchen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg mener fortsatt K3 er den beste løsningen, men tar til etterretning Høyres medlemsmøte, som igjen støtter seg på folkeavstemningen, sier Løchen. - Kan du snu?

— Jeg skal ikke utelukke det, men i øyeblikket ser jeg ikke for meg hva som eventuelt skal til, sier Løchen.

Andre Høyre-representanter gir lignende uttalelser. I Høyres gruppe på seks, er det kun Jan Stubstad som er helt tydelig på at han stemmer for K3. ## - Ingen sanksjoner

Jack Andersen, som sto bak fellesforslaget Høyre fikk flertall for i formannskapet, sier alle i partiet står fritt.

— Vi har ingen tvang, pisk eller sanksjoner. Selv om Høyre er i posisjon til å sørge for flertall for en sammenslåing, følger vi folkets klare råd fra folkeavstemningen, sier Andersen.

Varaordfører og gruppleder for Frp, Egel Terkelsen (t.v.) sier han vil fremme et nytt forslag i onsdagens kommunestyre. Torfinn Kleivset (KrF) sier at "det må skje et jordskjelv" om han skal ombestemme seg. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I Frps gruppe på fem, er det fire klare ja-stemmer, i tråd med partiprogrammet. Den femte, gruppeleder Egel Terkelsen, sier han vil fremme et nytt forslag i kommunestyret. — Jeg har ikke landet hva det blir ennå, det avhenger i stor grad av utfallet i Songdalen, sier han.

Blant småpartiene Venstre (2), Sp (1), SV (1) og MDG (1) sier samtlige representanter at de vil stemme for å avslutte reformprosessen.