SONGDALEN:Vi er usikre på hvor Søgne står, og bekymret for at hvis de sier nei, vil onsdagens vedtak falle bort. Da blir det Søgnes politikere som styrer hvor Songdalen skal havne i fremtida og hvilke tjenestetilbud våre innbyggere skal få,

Anders Ramsland, gruppeleder for Høyre i Songdalen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

sier Anders Ramsland, gruppeleder for Høyre i Songdalen.

Onsdag fattet formannskapet i Songdalen følgende enstemmige vedtak: « Kommunestyret godkjenner at kommunene Songdalen, Søgne og Kristiansand har til hensikt å slå seg sammen til en kommune. Dersom den politiske prosessen ikke fører fram, står en etter 31. august igjen med K1».

— Vedtaket er helt avhengig av hva Søgne kommer til å gjøre, og det bekymrer oss. Skulle Søgne stemme nei samme kveld som Songdalen stemmer ja, vil vedtaket ha liten verdi, påpeker Ramsland.

Frustrerte over Søgne

Frykten er ikke ubegrunnet: Onsdag vedtok flertallet i Søgne formannskap å si nei til alt videre arbeid med kommunesammenslåing.

Beslutningen skapte sterk frustrasjon i Songdalen, og Høyre fremmer nå et forslag som vil sikre en fortsatt prosess i kommunestrukturen for Songdalen sin del.

Forslaget fra Ida Grødum (H) om å gå til Kristiansand uten Søgne, vil bli fremmet i kommunestyret 22. juni. Foto: Kjartan Bjelland

Forslaget lyder slik: «Kommunestyret godkjenner at Songdalen og Kristiansand har til hensikt å slå seg sammen til en kommune, dersom Søgne legger løpet dødt». — Forslaget ble fremmet av Ida Grødum (H) under debatten, men det kom nok litt brått på representantene. Vi varsler allerede nå at vi ønsker å fremme forslaget igjen i kommunestyremøtet 22. juni, slik at de andre partiene kan ta dette videre til sine grupper og gruppemøter til uka, opplyser Anders Ramsland.

Han presiserer at de gjerne vil ha med seg Søgne i et K3 (Kristiansand, Søgne, Songdalen) men vil ha muligheten til å gå videre i forhandlinger om et nytt K2 (Songdalen og Kristiansand) også uten dem.

— Utfordringen blir ikke mindre for Songdalen om Søgne sier nei, sier Ramsland.

Håper på flertall

Han har ikke vært i kontakt med sine partifeller i Søgne Høyre etter skuffelsen over onsdagens vedtak i nabokommunen, og avviser at de fremmer forslaget for å øke presset på høyresiden i Søgne.

Her beslutter formannskapet i Søgne at kommunen skal stå alene. Høyre, SV, KrF og V utgjorde flertallet på fem, Ap og Frp mindretallet på fire. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— De vet hva vi mener. Nå får de bruke litt tid til å finne ut av dette selv. - Tror du det er sjanse for flertall i kommunestyret for forslaget?

— Jeg håper at det kan få flertall når det modnes litt. Når de ser problemstillingen, forstår de hvor sårbart vedtaket vi fattet onsdag kan være.

Under folkeavstemningen i Songdalen, som hadde en oppslutning på 46,7 prosent, sa 33,8 prosent ja til K5

Høyre i Søgne fikk flertallet med seg på at alt videre arbeid med kommunesammenslåing legges dødt. Foto: Janne Birgitte Prestvold

(Kristiansand, Søgne, Songdalen, Lillesand og Birkenes), 9 prosent ville ha K2 (Søgne og Songdalen) og 57 ville ikke ha sammenslåing overhodet.

— Vil folk i Songdalen til Kristiansand?

— Nei, men de vil vel ha gode tjenester, og dette gir bedre muligheter for det. Hvis vi ser flere tiår framover, har vi ikke økonomi til å stå alene, fastslår gruppelederen for Høyre i Songdalen.