SØGNE: — Vi er kjempefornøyde med en valgdeltakelse på over femti prosent. Det gir et klart signal til politikerne om hva folket mener, slår Kenneth Harbak i Nei til K5 i Søgne fast.

Det var jubel i hagen hans på Hølleveien da resultatet fra Søgne kom: Over 62,5 prosent sa nei til K5, 28,5 prosent sa ja, og ni prosent valgte alternativet K2; Søgne pluss Songdalen.

Øyeblikket alle har ventet på: Valgansvarlig Tormod Dalane og IT-ansvarlig Randi Fidje kommer med resultatene. Ordfører Astrid Hilde videresender dem på mobilen sin. T.v. Tom Løchen (H). Foto: Jon Anders Skau

— Folket har talt helt klart. Nå må bare politikerne være seg sitt ansvar bevisst og respektere folket, og det som er kommet fram. Alt annet vil være brudd på demokratiske retningslinjer, mener Kenneth Harbak.

Jeg er 62 pluss glad! Kjempeherlig! Dette varmet meg!

- Dette må vi diskutere

Men ordfører Astrid Hilde (Ap) vil ikke uten videre være med på at resultatet fra folkeavstemningen skal binde henne til noen mast når kommunestyret samles den 22. juni.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) smiler tross nederlaget for K5. - Resultatet er som forventet, men litt skuffet er jeg jo. Foto: Jon Anders Skau

— Dette må vi diskutere i partiet. Det klareste signalet er at ingen vil ha K2-alternativet, sier Hilde. - Det er beklagelig. Hvis noen av de andre slår seg sammen, vil Søgne bli stående alene. De som har oppfordret folk til å stemme taktisk, og droppe K2, bærer et stort ansvar her, sier Hilde.

Som måtte innrømme at hun var skuffet, selv om resultatet var noenlunde som forventet.

— Folkeavstemningen var et folkekrav. Vi som politikere har uansett et selvstendig ansvar, påpeker hun.

Skålte i jordbær

Det gladeste fjeset i lærerværelset på Nygård skole, hvor valgstyret hadde samlet seg, tilhørte Senterpartiets Bjarne Bentsen Lieng.

— Jeg er 62 pluss glad! Kjempeherlig! Dette varmet meg! Jeg er strålende fornøyd, og har allerede skålt i jordbær,

God stemning hos valgstyret, som består av gruppelederne i Søgne-politikken. F.v. Arild Berge (V), som stemte K2, Yngvar Monstad (MDG), som stemte K1, og Egel Terkelsen (Frp), som gikk for K5. Foto: Jon Anders Skau

gliser Bentsen Lieng.

Fullt så bredt smilte ikke Fremskrittspartiets Egel Terkelsen, som er varaordfører i Søgne. Men én ting var han strålende fornøyd med: Valgdeltakelsen.

— Det er veldig bra med over 50 prosent, med tanke på at vi ligger på litt over seksti ved kommunevalget, mener Terkelsen.

Vi som politikere har uansett et selvstendig ansvar.

16-åring stemte nei

- Hvordan påvirker resultatet din stemmegivning?

— Frp har programfestet at vi er tilhenger av kommunesammenslåing, og har sagt avstemningen skulle si oss hvem vi slår oss sammen med. Spørsmålet blir om vi skal bryte partiprogrammet, som vi gikk til valg på, eller følge resultatet av avstemingen, sier Terkelsen.

Blant de 4618 som stemte i Søgne, er Torjus Horverak på 16 år representativ:

16-åringen Torjus Horverak stemte for første gang ved folkeavstemningen mandag, og det ble ja til K1. Mamma Hanne stemte for K2. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg stemte K1. Jeg liker at Søgne er én kommune. Jeg tror Søgne mister sjarmen hvis vi skal slå oss sammen og bli så veldig store, sier Horverak, som stemte for første gang mandag.

Hanne Horverak, Torjus' mamma, stemte for K2. — Vi er to små kommuner som allerede er flettet sammen på mange vis. Det er passe med to, hvis vi blir flere er jeg redd man mister oversikten, sier hun.