SONGDALEN: Det var knyttet stor spenning til resultatet ettersom det ikke på forhånd var gitt hva de 25 representantene ville stemme.

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) bestemte seg for å si ja til K3.

Men ordfører Johnny Greibesland (Sp) og Kjetil Aasen (Sp) gjorde det tidlig klart at de vil stemme ja, og brøt dermed med de øvige fem Sp-erne som sa nei.På forhånd var det klart at elleve representanter — Ap (6), H (3) og V (1) og en fra KrF - ville si ja til K3, mens ti representanter hadde sagt de ville stemme nei. Fremskrittspartiet er delt i spørsmålet: to av de tre representantene stemte nei, mens Arild Birkenessa ja.

Miljøpartiet De Grønnes ene representant, Hildegunn Marie Tønnessen Schuff, var en klar tilhenger av K5, - og ønsker også K3, - men gjorde klart at hun vil respektere folkeavstemningen og stemte nei.

46,7 prosent av de 4966 stemmeberettigede i Songdalen gikk til urnene 6. juni, og av dem sa 57 prosent nei til sammenslåing. 34 prosent ville ha K5 og 9 prosent stemte for det daværende K2, en sammenslåing av Søgne og Songdalen.

Demokratisk?

— Er det demokratisk at under en tredjedel av de innbyggerne som har stemmerett skal styre dette? Det spørsmålet stiller jeg meg, sa ordfører Johnny Greibesland ved avslutningen av sitt innlegg der han gjorde det klart at han ville stemme ja til K3. I innlegget minnet han om at skremselsargumentene mot sammenslåing liknet de som ble brukt da Finsland og Greipstad ble slått sammen til Songdalen for over 50 år siden.

— Men det er nå fem ganger så mange ansatte i kommunen med base på Finsland som det var for 50 år siden, sa han.

Greibesland mener kommunen er for liten til å kunne gi innbyggerne gode tjenester i fremtiden, men har ikke fått gjennomslag i sin egen partigruppe:

— Det er trist at våre to går ut og stemmer annerledes, sa Anvor Solbjørg Jørgensen (Sp) med henvisning til Greibesland og Kjetil Aasen.

- Sjokkert og lei meg

Hun kunne på ingen måte akseptere at kommunestyret skulle gå på tvers av flertallet i folkeavstemningen:

— Jeg blir sjokkert og lei meg på kommunens vegne, og spesielt på Senterpartiets vegne, sa hun.

Partifelle Kåre Dybesland karakteriserte det som nå skjer som en såpeopera, og mente den kunne ha danket ut Hotell Cæsar. Han minnet om at det kommer et valg i 2017, og sa:

— Hvem i Songdalen gidder å gå og stemme da - sånn som vi oppfører oss?

Varaordfører Jan Erik Tønnesland (Ap) poengterte at det er politikernes oppgave å se inn i glasskulen og gjøre det som er riktig for å gi innbyggerne de tjenestene de har krav på. Han understreket også at det er nå de kan være med å tegne grensene selv:

— Det er viktig å bruke muligheten vi har, for vi får den ikke igjen, sa han, og la til at han håpte Søgne også sier ja:

— Songdalen blir ikke større fordi Søgne sier nei. Vi vil ha akkurat de samme utfordringene slik jeg ser det.

- Gedigent mageplask

Frps Øistein Hatlebakk var svært kritisk til den politiske viljen til å gå på tvers av flertallet i folkeavstemningen:

— Til ordføreren og varaordføreren vil jeg si: Dere gikk veldig høyt på banen, og det endte med et gedigent mageplask. Dette er ikke et mistillitsforslag, men hadde jeg vært ordfører eller varaordfører, hadde jeg trukket meg fra vervet, sa han.

KrFs Terje Imeland så det annerledes, og minnet om at ordføreren handlet på mandat fra Stortinget som i juni i fjor vedtok hovedretningen på regionreformen. At en folkeavstemning med svært lav valgdeltakelse skal avgjøre saken, kunne han ikke uten videre godta:

— Et råd fra folket skal vi ta, men det er vi 25 som er valgt av folket som skal bestemme hva som er best på sikt, sa han.

Spenningsmoment

Det er ventet at bystyret i Kristiansand i kveld også sier ja til sammenslåing med Søgne og Songdalen.

Men det virkelig store spenningsmomentet ligger imidlertid i kommunestyresalen i Søgne der det er store sjanser for nei-flertall når de behandler saken senere i ettermiddag.

— Nå venter vi i spenning på hva Søgne vedtar senere i kveld, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp) til Fædrelandsvennen.

Det gjør også K3-motstander Arne Skraastad fra KrF:

— Jeg er ikke overrasket over resultatet her i Songdalen. Men hvis Søgne nå sier nei, er saken lagt død, sier han.

Høyre i Songdalen hadde på forhånd varslet at de ville legge fram forslag om at Songdalen skulle gå videre i forhandlinger med Kristiansand dersom Søgne sier nei. Men da de fant ut at det ikke ville få flertall, gjorde de det likevel ikke.

— Vi la forslaget fram for å skape debatt, sa Ida Grødum (H).

I stedet fremmet Sps Anja Ninjasdatter Abusland følgende forslag: "Songdalen kommune ønsker ikke en sammenslåing mellom kun Kristiansand og Songdalen kommune." Dette ble vedtatt med 15 mot ti stemmer.