FotballUEFA Champions League 2004/2005FinaleFoto: Gepa/DigitalsportNORWAY ONLY25.05.2005Milan v LiverpoolLiverpool mit Steven Gerrard (Liverpool). John Arne RiiseAtaturk Olympic Stadium in Istanbul Foto: Digitalsport

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken før desember fikk våre lesere muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Gjennom hele adventstiden har vi oppfylt ønskene dine, og nå har vi kommet til siste luke — det fotballminnet som fikk desidert flest stemmer.

- Den største opplevelsen i mitt liv som fotballsupporter, skrev en av de mange leserne som sendte e-post til oss om denne hendelsen fra 2005.

Julekalenderens vinner fikk over dobbelt så mange stemmer som nummer to på listen. Det er vår siste luke og vår julegave til deg.

GOD JUL!!

Hele julekalenderen finner du HER!

--- ## 24. desember: Mirakelet i Istanbul

Det er 25. mai 2005, og det er pause i mesterligafinalen mellom Milan og Liverpool. Det står 3-0 til Milan. Slaget synes tapt. Alt er vondt.

Noen dager senere:

En kollega av meg, en ihuga Liverpool-fan, har innrømmet at han skrudde av tv'n i pausen. Først da en kamerat ringte og skrek/ropte/gråt inn i telefonen litt ut i straffesparkkonkurransen skrudde han tilbake til bildene av det pågående mirakelet i Istanbul.

En annen profilert Liverpool-supporter var på Atatürk Stadium. Da seieren var et faktum fant han seg selv i en varm omfavnelse med en norsk tv-kjendis som også var på tribunen. De kjente ikke hverandre, men som han beskrev det i ettertid: Alle med rød drakt elsket hverandre da.

Steven Gerrard sa som en av våre lesere: - Det var den største kvelden i mitt liv!

MIRAKELET: Liverpool kan slippe jubelen løs etter tidenes snuoperasjon (Foto: Digitalsport)

Det finnes så mange minner fra en slik historisk fotballopplevelse, så mange måter å huske på. Hvor var du, hvilket møbel knuste du i gledesdansen, hvor mange kyssemerker hadde tv-skjermen din, hvordan var det å faktisk VÆRE i Istanbul?

Liverpool fikk nok også en del nye fans etter den fantastiske snuoperasjonen, for det var neppe bare Maradona som lot seg imponere:

— Engelskmennene er beviset på at mirakler kan skje. Liverpool er nå mitt engelske lag. De viste meg at fotball er den vakreste sportsgrenen av alle, sa Maradona etter å ha fulgt kampen som ekspertkommentator for italienske Sky.

Ifølge NTB omtalte han seg som en adoptert scourser etter opplevelsen.

SCOUSER? Maradona ble frelst av det røde mirakelet i Istanbul (Foto: Digitalsport) Les! Se! Gjenopplev de fantastiske minuttene og sjekk reaksjonene til spillere, kommentatorer og fans. Så kan du godt dele dine egne i diskusjonen under.

Med ønske om gåsehud og en god julaften!

Tilbake i finalen

Det var 20 år siden sist de røde var i finalen. Det endte med tragedie på Heysel i Brussel. 38 døde Juventus-supportere og én død belgier. Seks års utestengning fra Europa. Tragedien fortsatte på Hillsborough i 1989, 96 døde da feltet med Liverpool-supportere ble for fullt. Tilskuerne ble presset mot gjerdet, klubben mot stupet.

På Atatürk skulle Liverpool tilbake på toppen av den europeiske tronen.

(100% Fotball er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne sider)

Alt lå til rette. Draktfargene stemte, Prins Charles giftet seg og Paven døde. Konspirasjonsteoriene florerte og resultatet var gitt. Vel, det så ikke ut som om de skulle holde stikk etter 45 minutter.

For det begynte på verst mulig måte.

Maldini

TV-seerne hadde knapt fått rigget seg til før Milan tok ledelsen. Et slag rett i fleisen. Og nærmest selvfølgelig var det Paolo Maldini som sendte italienerne i føringen før et minutt var spilt. Superveteranen, mr. Milan.

ITALIENSK JUBEL: Milan var nådeløse i 1. omgang. (Foto: Digitalsport) Offensive Liverpool-fans hadde nettopp sett Chelsea bli dunket ut av semifinalen etter en mildt sagt omdiskutert scoring av Luis Garcia, og kunne dette med dramatikk. Ingen fare, altså. God tid! Lenge igjen! No worries!

Før...

Crespo. Crespo igjen!

Det sto 1-0 til det var syv minutter igjen av første omgang. Så startet marerittet for Liverpool:

Milan-stjernene regisserte et lekkert angrep. Kaká. Sjevtsjenko. Crespo. Argentineren doblet ledelsen.

Fire minutter senere:

Pirlo. Kaká. Crespo, igjen. Alene med Dudek gjorde spissen ingen feil, og Milan ledet 3-0 til pause!

Kan du med hånden på hjertet si at du trodde på Liverpool-seier da??

You'll Never Walk Alone!

Det går gjetord om sangen som runget over stadion. Spillerne sa det etterpå, de som var der: Det var stort. Mektig.

Det sies at Raphael Benitez åpnet garderobe-døren så spillerne kunne høre. Høre hvem de skulle spille de siste 45 minuttene for.

— Vi sa i garderoben at vi måtte gå ut de siste 45 og se at vi ikke dumme oss ut, forklarte John Arne Riise etterpå.

Roar Stokke kommenterte kampen for TV3, og opplevde det slik:

- Det var helt utrolig det som skjedde. I pausen begynte jeg å forberede en oppsummering av mesterligasesongen, fordi alle de 80.000 på stadion regnet med at løpet var kjørt, sier Stokke.

- Plutselig kom det fire-fem høylytte Liverpool-supportere ut på pressetribunen. Hvordan de kom seg dit aner jeg ikke, men i det det var ganske stille på tribunen begynte de å synge «You’ll never walk alone». Dette ble fanget opp blant Liverpool-supporterne, og i løpet av kort tid sang 25.000 med. Det var fantastisk!

(100% Fotball er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne sider)

15 minutter ut i andre omgang sto det 3-3!

Det umulige hadde skjedd! Et italiensk lag, MILAN, et lag som ærlig talt var bedre enn Liverpool spiller for spiller - selv Jamie Carragher sier det i sin selvbiografi. (Han vier for øvrig selvsagt et eget kaptittel til 25. mai!)

Steven Gerrard

53 minutter: Steven Gerrard, så klart, stiger til værs og header inn reduseringen til 1-3. ## Vladimir Smicer

To minutter senere: Vladimir Smicer skyter fra 20 meter. Dida fomler. Liverpool er tilbake!

Xabi Alonso

Utligningen: Carragher starter et glimrende Liverpool-angrep. Spiller til Milan Baros, som igjen finner Gerrard på full fart inn i Milans 16-meter. Rino Gattuso trår til. Det er straffe! Dida gjorde først jobben, men Xabi Alonso satte returen i mål.

Jeg får gåsehud mens jeg skriver!

Ekstraomganger

I ekstraomgangene var Milan klart best. De skapte en rekke farligheter foran Dudek. Carragher avverget fire ganger store muligheter inni egen 16-meter, men heller ikke England-midtstopperen kunne forhindre Sjevtsjenko tre minutter før full tid i annen ekstraomgang.

Dudek - en forsmak!

Fra femmeteren fikk ukraineren headet hardt mot Dudek, men polakken reddet. Returen gikk ut igjen til Sjevtsjenko, som fyrte av fra få meter. Men med et tigersprang fikk Dudek opp en arm og slo ballen over. En fantastisk redning. Da var det klart for alle at et måtte gå til straffekonkurranse.

Spaghetti-legs II

Jerzy Dudek hadde hatt en variabel sesong i buret. Hvem bryr seg?

I straffekonk'en stoppet han både Andrea Pirlo og Andrej Sjevtsjenko - og sendte hele røde Merseyside til himmels.

Oppskriften var velkjent.

Publikum fikk et gjensyn med de skjelvende bena som gjorde Bruce Grobbelaar til evig legende i Liverpool.

- Jeg snakket med Grobbelaar før kampen og han sa at om det ble straffer, måtte jeg gjøre det samme som ham, sier Dudek

HELTEN: Jerzy Dudek redder straffen fra Sjevtsjenko. Liverpool er mestere! (Foto: Digitalsport)

— Jeg vet ikke hvordan jeg gjorde det. En eller annen må ha villet at vi skulle vinne, sa Dudek og pekte opp i den fyrverkeriprydete himmelen over Atatürk stadion.

Det hadde han helt rett i! I alle fall ut fra informasjonen Frode Øverli, mannen bak Pondus sitter på:

Copyright: Frode Øverli

— Jeg satt med en følelse av at vi trengte et mirakel, etter et mareritt av en 1. omgang. Og slik det utviklet seg så kan det virke som det var meningen at vi skulle vinne, sa Øverli til adressa.no da han tenkte tilbake på minuttene mellom omgangene.

I likhet med hovedpersonen Pondus er Øverli ihuga Liverpool-supporter.

- Det var alt det utrolige som skjedde som ga inspirasjon til tegningen, sa Øverli, som satt hjemme i stuen i Bergen sammen med kompiser og så kampen.

ORIGINALEN: Denne tegningen henger på Frode Øverlis arbeidsrom. Det er originalen. ( Foto: Knut Strand )

Om høyere makter hadde riktig drakt, om det var konspirasjonsteoriene som slo til, eller om det var et mirakel på linje med det som skal ha skjedd denne datoen for 2008 år siden...

Liverpool hadde gjort det igjen. For femte gang sikret de det gjeveste troféet.

All statistikk fra kampen finner du på UEFAs rapport HER!

We won it five times!

"We won it in Wembley

We won it in Gay Paris

In '77 and '84 it was Rome

We've won it four times, we've won it four times

In Istanbul we'll win it five times

We won it five times, we won it five times

In Istanbul we won it five times"

(Tone: Sloop John B, The Beach Boys)

Mer gåsehud? Klump i halsen? Klart du skal få!

(100% Fotball er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne sider)

Sitater:

Steven Gerrard:

— Dette var den største kvelden i mitt liv! Jeg trodde det var umulig i pausen. Jeg trodde det skulle bli tårer og frustrasjon til slutt, men vi fikk troen tilbake med det tidlige målet.

- Fansen hadde spart i uker og måneder for å kunne være der, det vet jeg fra min egen familie og venner. Vi hadde bare 20 000 billetter offisielt, men det føltes som om det var langt flere inne på stadion. De var helt gale og fortsatt vår 12. mann. Jeg dedikerer denne seieren til dem!

Luis Garcia:

- Vi satt i garderoben og kunne høre flere tusen fans synge You’ll Never Walk Alone. Kan du skjønne hvordan det føltes? Vi lå under 3-0 i Mesterliga-finalen og alt vi kunne høre var 45 000 mennesker fortelle oss at de fortsatt trodde på oss. Vi visste de hadde lagt bak seg en lang reise og ofret så mye for å kunne være der. Det var på det tidspunktet vi startet å tro selv.

Dronning Elisabeth II:

- Det var en storartet prestasjon, som vil bli husket i mange år, både i Liverpool og resten av landet, sa dronningen.

Deg:

Skriv inn dine Istanbul-minner i debattfeltet under, og del øyeblikkene med andre fotballsupportere! God jul!

Kilder: 100% Fotball, Liverpool Echo, Liverpool.no, Liverpoolfc.tv, BBC, Wikipedia, YouTube.