16x9batigol[1]
bativm[1]
batigriner[1]
batipolo[1]

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger nummer 14 av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

Gabriel Omar Batistuta. Navnet alene er nok til å få nakkehår til å reise seg, både hos forsvarsspillere som har spilt mot ham og alle vi fotballelskere som fikk se ham spille.

Når du tenker på Gabriel Batistuta – eller Batigol, som han fortjent kalles – er det mange ting som hører med. Det ubarberte ansiktet, det lange og flagrende håret, den direkte stilen og den intense gleden ved å spille fotball er noen av trekkene vi husker. Og jeg vedder på at de fleste ser ham for seg i lilla trøye, gjerne med kapteinsbindet på armen, og et bredt glis et sted innimellom skjegget.

En gjensidig kjærlighetshistorie

Gabriel Batistutas kjærlighetsforhold til Fiorentina og Firenze var så sterkt at han til og med ble med klubben ned i Serie B i 1993. Han løftet klubben på sine brede skuldrer og kjempet dem opp igjen i det gode selskap. Tilbake i Serie A scoret han i de 11 første kampene og ble toppscorer med vanvittige 26 mål i en serie som var kjent som svært målfattig.

Han spilte ti sesonger i den berømte lilla trøyen. Han vant Serie B, den italienske cupen og supercupen for Toscanas storklubb.

Sommeren 2000 var både Fiorentina og Batistuta ved et veiskille. Batigol begynte å innse at han aldri ville kunne vinne mesterskapet med sitt elskede Viola. Storsatsende Roma – med Fabio Capello ved roret – ønsket hans tjenester. Det gjorde vel strengt tatt samtlige klubber i verden. Med stor motvilje forlot Batigol Firenze.

Scoringen mot sitt eget lag

26. november 2000 kom Fiorentina til Stadio Olimpico. Roma hadde startet sesongen strålende og hadde allerede stø kurs mot sitt første mesterskap siden Giuseppe Gianninis dager. Et angrep med briljante Francesco Totti, elegante Vincenzo Montella og grovarbeideren Marco Delvecchio var imponerende nok. Med Batigol på laget ble de nær på uslåelige. Men Fiorentina var et sterkt lag. Og de hadde en storspillende Francesco Toldo i mål.

Øyeblikket alle på Olympiastadion hadde ventet på skulle likevel komme. Like før pause spilte Jonathan Zebina ballen opp i luften, Gianni Guigou headet den videre. Da headingen dalte ned, vel 20 meter fra mål, landet den i fanget på Batistuta. Uten å nøle brente han til, i perfekt bue over Toldo og i mål. Det var en scoring så typisk for Batistuta, men et etterspill ingen hadde sett før.

Roma eksploderte i følelser, Capello jublet på benken, kommentatoren gikk amok, medspillerne stormet mot Batigol for å feire og på tribunen var det vill fest. Men hovedpersonen — Fiorentina-legenden Gabriel Batistuta – begynte bare å grine. Mer enn noe annet beviser reaksjonen denne kvelden i Roma at alt snakket ikke bare var tomme ord. Gabriel Batistuta elsker Fiorentina. Han hadde scoret mot seg selv, et mål han gjerne skulle ha sluppet å score. Da kampen var over, og Roma hadde vunnet 1-0, kom tårene igjen. Batistuta gikk i garderoben med ansiktet begravd i drakten.

Scoringen – med italiensk kommentar – kan du se her!

Da sesongen var over kunne Batistuta strekke armene i været og feire sitt eneste seriemesterskap.

Den komplette spiss

Gabriel Batistuta startet karrieren i Newell’s Old Boys i Argentina. Han spilte en sesong for hver av Buenos Aires-gigantene River Plate og Boca Juniors før han reiste til Fiorentina i 1991. For det bredere publikum ble han først kjent da han skjøt Argentina til Copa America-mesterskapet vinteren 1991. Han ble i Roma i to og en halv sesong, før han gikk på utlån til Inter. Karrieren ble avsluttet i Al-Arabi i Qatar der han scoret 30 mål på 22 kamper. Han la opp i 2005 og flyttet til Perth i Australia, men han har beholdt sitt forhold til og sitt hus i Firenze. Han har Argentinas høyeste trenerutdannelse, men er ikke involvert i fotball.

Julekalenderen 2008:

**1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket** 4. desember: Snøballkrigen 5. desember: Golden goal ga gull 6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet 7. desember: Carlos' umulige mål **8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: - Det var vel ikke så verst...** 10. desember: Zidanes finale 11. desember: Van Bastens superscoring 12. desember: Da Benny var på «Play of the Day» 13. desember: En scoring til jubel og fortvilelse

Hans kjennetegn var først og fremst at han scoret mål av alle typer. Han kunne knalle dem inn fra alle hold, med høyre eller venstre fot eller med hodet. Forsvaret var aldri trygge, de måtte alltid ta hensyn til ham. Bare spør Nigel Winterburn og David Seaman:

En samling med 100 av Batistutas beste mål for Fiorentina og Roma kan du se her!

FAKTA: GABRIEL BATISTUTA

Navn: Gabriel Omar Batistuta

Født: 1. februar 1969 i Reconquista, Argentina

Høyde: 185 cm.

Posisjon: spiss.

Moderklubb: Newell’s Old Boys

Andre klubber: River Plate, Boca Juniors, Fiorentina, Roma, Inter (lån), Al-Arabia

Ligakamper: 441. Ligamål: 254. Landskamper: 78 for Argentina.

Landslagsmål: 56

Annet: Åtte og et halvt år etter at han forlot dem er Batigol-T-skjorter fremdeles en bestselger på Stadio Artemio Franchi i Firenze.