TIL: DEG!

FRA: DEG! (... med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger nummer 21 av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

--- ## 21. desember: Liverpool — Newcastle 4-3...x2!

Dagens luke går tilbake til to datoer, henholdsvis 3. april 1996 og 10. mars 1997.

To datoer, og to kamper som må ha underholdt selv en nøytral supporter.

Overtidsdramatikk og scoringsorgier...

Møtene mellom Liverpool og Newcastle var ikke noe for tilskuere med svake hjerter!

3. april 1996

Newcastle er på hugget denne sesongen.

Med Liverpools "egen" Kevin Keegan ved roret, er Magpies-skuta på stø kurs mot ligagull. Et besøk på Anfield skulle bli et skudd for baugen i gullseilasen. (Den eneste kvelden en Manchester United-supporter har jublet for Pool?)

Liverpool fikk en drømmestart da Robbie Fowler sendte hjemmelaget i ledelsen 1-0 etter bare to minutter.

Newcastle svarte bare åtte minutter senere: Årets toppscorer og årets spiller den sesongen, Les Ferdinand, utlignet. David Ginola doblet for Magpies før kvarteret var gått, og bortelaget ruslet i garderoben med ledelsen.

En ny fulltreffer fra Fowler etter 55 minutter gjorde at lagene igjen var like langt.

Så kom scoringen som ga Newcastle troen på seier på Anfield: Faustino Asprilla sørget for 3-2 for Keegans menn.

Men Stan Collymore ville ikke ha noe av borteseier denne aprildagen.

Først, i det 68. minutt gjorde han 3-3-målet. Det tikket mot uavgjort. Ordinær tid er over. Vi er på overtid. 80 sekunder på overtid. Så dukket Stan The Man opp igjen.

Den kontroversielle spissen har laget overskrifter for mye rart gjennom årene. Denne gangen skulle overskriftene bare handle om et av de geniale øyeblikkene på banen.

John Barnes og Ian Rush kombinerer. Barnes ser (selvsagt) Collymore ut til venstre. Spissen trenger bare et touch før han fyrer av med venstreslegga.

4-3.

(100% Fotball er ikke ansvarlige for innhold på eksterne sider)

_- Kevin Keegan hangs his head. He's devastated!

Martin Tyler, Sky Sports._

- Som to boksere!

- Mål som det vinner kamper og holder oss der oppe, sa Collymore selv om den fantastiske matcvhinnerscoringen. Og han fortsatte:

- Det var et fantastisk mål å score. Det var en glede å spille i en slik kamp mellom to kvalitetslag. Det var som to boksere som langet ut mot hverandre. En fikk inn et slag, og den andre slo rett tilbake!

MATCHVINNEREN: — Det var et fantastisk mål å score, sa Stan Collymore. (Foto: Scanpix) Liverpool havnet likevel bak Newcastle på tabellen, og sørget delvis for at Manchester United klarte å karre til seg gullet denne sesongen. LFC endte på 3. plass.

10. mars 1997

Litt under et år senere var det klart for et nytt møte mellom de to lagene.

Nok en gang hadde Newcastle en tidligere Liverpool-storhet i sjefsstolen. Kenny Dalglish skulle få et ublidt møte med gamle gresstuster.

Liverpool monsteråpnet og ledet 3-0 til pause.

I referatet fra VG skriver Frode Nakkim følgende: Liverpool spilte ut og ydmyket Newcastle i den grad at en irritert Newcastle-supporter løp over gressmatta like før pause, rev drakten over hodet og kastet den midt i ansiktet på Kenny Dalglish - som om han ikke så slagen nok ut fra før.

Steve McManaman, Patrik Berger og Robbie Fowler var målscorere, og det var ingenting som tilsa at også årets kamp skulle bli en rysare.

Etter kampslutt var både negler og fingertupper oppspist!

David James synes kanskje at han skulle gjøre det mer spennende for publikum... I alle fall var Liverpools keeper langt fra heldig denne mars-dagen, og må ta en stor del av skylden for at Keith Gillespie, Faustino Asprilla og Warren Barton nettet hver sin gang.

Den solide ledelsen var oppspist, og Newcastle var i dytten. (Kjente scener fra en senere mesterligafinale...?!)

Det tikker mot full tid. Er det mulig?? Kan Liverpool komme tilbake? IGJEN?

Jada. 77 sekunder på overtid. (Nesten som da en Øyvind Johnsen kommenterte reprisen av en scoring som et nytt mål, og synes det var temmelig likt det forrige målet... Slik føltes det. Dette hadde vi da sett før?! Smått utrolig!)

Det måtte en nordmann og en legendarisk målscorer til for nok en gang å sikre de røde seieren:

Stig Inge Bjørnebye slår et følsomt innlegg som ikke overraskende Robbie Fowler ekspederer. I mål.

4-3.

Tre poeng med bismak

- Hvis vi ikke hadde vunnet, ville det blitt krig i Liverpool, opptøyer i alle fall. Da måtte vi sett langt etter seriegullet, sa Stig Inge Bjørnebye til VG etter kampen

Han var ikke så glad for å ha vært med på å gjenskape spenningen fra fjorårets kamp:

— Det er en bismak på disse tre poengene, sa han til avisen, og fortalte at Liverpool-manager Roy Evans hadde hudflettet spillerne i garderoben etterpå.

- Men vi klarte det viktigste; vi vant. Og måten det skjedde på var bra. Mange andre ville lagt seg ned og begynt å grine da Newcastle utlignet. Men vi ga ikke opp. Vi følte at det var mulig å skape flere sjanser, selv om det ikke var tid igjen.

(Artikkelen fortsetter)

SILKEFOTEN: Bjørnebye serverte Fowler. (Foto: Digitalsport) Det hører med til historien at seriegullet nok en gang glapp for Liverpool i 1996/97-sesongen, selv om seieren på Anfield ga de røde heng på rivalene fra Manchester.

Til slutt havnet Roy Evans' menn på 4. plass, Newcastle var foran igjen. Dalglishs karer tok igjen andreplassen bak United. Denne gangen lurte også Arsenal seg inn foran LFC.

— Bestill billetter!

VGs Frode Nakkim meldte seg trolig til å dekke også neste møte mellom de to lagene:

"Det var den mest underholdende fotballkampen i England på ett år - helt siden Liverpool slo Newcastle 4-3 i fjor, da Stan Collymore avgjorde 80 sekunder på overtid. Bestill billetter til neste år", skrev VG-journalisten.

Også Sky Sports' Martin Tyler var begeistret etter å ha fulgt et av nervedramaene:

- Have you ever known 90 minutes go so quickly?

Kilder: 100% Fotball, liverpool.no, liverpoolfc.tv, premierleague.com, vgnett, bbc, YouTube, soccerbase.com.

Julekalenderen 2008:

**1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket** 4. desember: Snøballkrigen 5. desember: Golden goal ga gull 6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet 7. desember: Carlos' umulige mål **8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: - Det var vel ikke så verst...** 10. desember: Zidanes finale 11. desember: Van Bastens superscoring 12. desember: Da Benny var på «Play of the Day» 13. desember: En scoring til jubel og fortvilelse

14. desember: Batigols storhet

15. desember: Året da Stabæk tok steget

16. desember: Her er århundrets mål

17. desember: Riises djevelske treff

18. desember: Kjetil Rekseth. Fra Werder Bremen

19. desember: 4 minutter og 33 sekunder

20. desember: RBKs Valencia-slakt