FotballEM-sluttspillet 1988England v NederlandFoto: DigitalsportNorway OnlyMarco van Basten, Nederland Foto: Digitalsport

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger nummer 11 i rekken av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

11. desember: Tidenes EM-scoring

25. juni 1988: Scoringen i den ellevte luken i årets julekalender var med på å sikre dette landet sitt eneste tittel på A-lagsnivå. Men for å få en ordentlig oversikt over mannen bak scoringen, er det best å gå over seks år tilbake — til 1982. Datoen var 3. april, og pause i oppgjøret mellom Ajax Amsterdam og NEC Nijmegen. Laget fra hovedstaden gjorde et bytte i pausen. Ut gikk fotballegenden Johan Cruyff. Inn kom den 20 år gamle spissen Marco van Basten til sin debut for det nederlandske storlaget. Publikum applauderte debutanten inn på gressmatta, men lite visste de at byttet markerte en ny æra i hollandsk fotball.

Van Basten brukte ikke lang tid på å markere seg, og hamret ett av hjemmelagets fem scoringer bak Nijmegens burvokter. En ny stjerne var født!

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

7. desember: Carlos' umulige mål

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: - Det var vel ikke så verst...

10. desember: Zidanes finale

De neste sesongene viste van Basten seg som en målscorer av rang. Han ble toppscorer i den nederlandske ligaen fire år på rad (1984-87), og banket inn hele 117 mål på 112 kamper. I 1985-86-sesongen scoret han utrolige 37 mål på 26 kamper, og sikret seg gullstøvelen som årets toppscorer i Europa.

(En av Van Bastens kanonscoringer i 1987 for Ajax mot FC Den Bosch)

I 1987 vant han sin første tittel i Europa når Ajax slo Lokomotive Leipzig i finalen i cupvinnercupen.

(Artikkelen fortsetter)

(Her løfter van Basten trofeet som beviser at Ajax vant cupvinnercupen. Foto: Digitalsport)

Milan-overgang

Goalgetteregenskapene til van Basten gjorde ham til en ettertraktet spiller, og både Barcelona og AC Milan sloss om underskriften til superspissen. Den italienske giganten vant imidlertid tungvektskampen, og kjøpte Marco for 800 000 dollar (cirka 5 millioner norske kroner pr 2007) i 1987. Van Basten fikk samtidig følge av Ruud Gullit. Og året etter kom Frank Rijkaard til Milano-klubben.

Nederlendernes inntreden ga umiddelbar suksess for AC Milan. Klubben vant sitt første seriemesterskap på åtte år (1987-88-sesongen). Men for van Basten var hans første sesong i Italia alt annet enn lett. Spissen fikk store deler av sesongen ødelagt på grunn av en ankelskade, og spilte kun elleve kamper. Den samme skaden skulle vise seg å hjemsøke van Basten gjennom karrieren.

(Artikkelen fortsetter)

(Marco van Basten i AC Milan. Foto: Digitalsport)

EM i Vest-Tyskland

I 1988 var det duket for EM i Vest-Tyskland. Van Basten hadde fått sin debut på det nederlandske landslaget allerede i 1983, men skadeproblemene i Milan gjorde at han ble satt på benken innledningsvis i mesterskapet.

I den første gruppespillskampen kom van Basten inn for Gerald Mervin Vanenburg, men spissen klarte ikke å forhindre at Nederland tapte 0-1 mot Sovjetunionen. England var motstander i andre kamp, og van Basten fikk tillit fra start. Det skulle vise seg å være et sjakktrekk av trener Rinus Michels. Marco terroriserte det engelske forsvaret, og scoret alle målene til det nederlandske laget som banket England 3-1.

(Artikkelen fortsetter)

(Marco van Basten har nettopp satt inn ett av sine mål mot England i EM. Foto: Digitalsport)

Van Basten spilte hele kampen mot Irland i den siste kampen i gruppespillet, dog uten å markere seg i målprotokollen.

Nederland endte som nummer to i sin gruppe, og fikk Vest-Tyskland i semifinalen. Der sto det lenge 1-1, men når kampuret nærmet seg 89 minutter var det duket for Marco van Basten. Ronald Koeman fikk ballen, og den elegante midtstopperen fant Jan Wouters 40 meter fra tyskernes mål. Sistnevnte tok en touch, og spilte ballen mot en van Basten på full fart gjennom vertenes forsvar. Spissen timet løpet sitt perfekt, kom foran sin tyske oppasser, og skled ballen forbi keeper. Nederland var i finalen!

EM-finalen

Sovjetunionen hadde slått Nederland 1-0 i gruppespillet, og var igjen motstander i finalen på Olympiastadion i München 25. juni.

Og det var sovjeterne som fyrte av det første skremmeskuddet mot det hollandske målet. Sergiy Litovchenko fikk ballen, dro av en mann, men smelte ballen rett på keeper Hans van Breukelen.

Når klokken nærmet seg 32 minutter var det nederlendernes tur til å presentere seg. Erwin Koeman tok et hjørnespark fra høyre. Forsøket ble klarert, men havnet tilbake i beina på Koeman, som slo ballen inn på bakerste stolpe med venstrebeinet. Der traff han van Basten, som headet ballen i midten mot en umarkert Ruud Gullit. Sistnevnte skallet ballen i mål med enorm kraft, og den nederlandske fansen på tribunen eksploderte.

(Artikkelen fortsetter)

(Ruud Gullit har nettopp skallet inn 1-0 mot Sovjetunionen. I midten: Marco van Basten. Foto: Digitalsport)

Fantomscoringen

I overkant av 20 minutter senere kom øyeblikket som fortsatt frembringer frysninger hos ethvert fotballhjerte. Sovjet hadde ballen, og den ble spilt opp mot Alexandre Zavarov, som fikk en dårlig touch. Adri van Tiggelen stjal ballen, avanserte 20 meter, og spilte den ut til Arnold Mühren på venstresiden. Kantspilleren slo lærkula direkte i retning van Basten på motsatt side. Spissen kom luskende på baksiden av motstanderens forsvar. Ballen hadde en perfekt bue, og van Basten bestemte seg for å klinke til ballen på hel volley. Hvordan det gikk, kan du se i videoen under!

(Artikkelen fortsetter)

— Jeg husker at det var i andre omgang, en lang ball kom over feltet og jeg var i en posisjon hvor det ville vært vanskelig å kontrollere ballen og ta meg forbi forsvareren. Så jeg tenkte jeg skulle skyte, traff perfekt, men ble utrolig overrasket da den gikk inn, sa van Basten om scoringen til Uefa.com før årets EM-sluttspill i Sveits og Østerrike.

Sovjetunionen hadde muligheten til å redusere i andreomgang når de fikk straffe, men Van Breukelen reddet forsøket fra Igor Belanov, og Nederland kunne juble over 2-0, og sin første tittel på A-lagsnivå.

(Artikkelen fortsetter)

(Van Basten løfter beviset for at Nederland er det beste laget i Europa i 1988. Foto: Digitalsport)

Blomstret i klubbtrøya

Suksessen i EM så ut til å gjøre van Basten godt, og han hadde en fantastisk sesong for Milan i 1988-89. Han ble kåret til Europas beste spiller, og scoret hele 19 mål for Milan. Van Basten banket også inn to mål for sitt italienske lag når Steaua Bukarest ble slått i mesterligafinalen.

I 1989-90 sesongen ble nederlenderen toppscorer i den italienske ligaen. Milan forsvarte også sin europeiske tittel ved å slå Benfica i finalen.

(Artikkelen fortsetter)

(AC Milans tre nederlendere Marco Van Basten, Ruud Gullit and Frank Rijkaard med pokalen etter triumfen mot Benfica. Foto: Digitalsport)

I 1990-91 hadde van Basten I likhet med Milan en skuffende sesong, og maktet bare 11 mål på 31 kamper.

Sesongen etter slo han tilbake nok en gang, og ble toppscorer i Italia for andre gang. 25 mål banken spissen i nettmaskene, og Milan vant nok en gang serien.

1992/1993-sesongen skulle vise seg å bli den siste sesongen som spiller for van Basten. Nederlenderen startet forrykende for Milan, men ankelskaden han hadde slitt med tidligere i karrieren, gjorde seg mer og mer gjeldende. Van Basten scoret 13 mål på 15 kamper for Milan, og laget spilte seg nok en gang frem til finalen i Europas gjeveste klubbturnering. Spissen spilte finalen mot Marseille (0-1 tap), men dette skulle vise seg å bli den siste offisielle kampen for van Basten. Han gjorde flere forsøk på å komme tilbake, men annonserte at han måtte legge opp I 1995 – i en alder av 31 år – og tok farvel med publikumet på San Siro, hvor både fansen og trener Fabio Capello gråt det samme året.

(Marco van Basten tar farvel med pubikum og lagkamerater på San Siro)

Tok over Nederland så Ajax

Til tross for at van Basten uttalte at han ikke ville prøve seg som fotballtrener etter at han la opp, forandret han fort mening. Først tok han trenerkurs hos det nederlandske fotballforbudet, og fikk sin første managerrolle som assistent under John van't Schip for andrelaget til Ajax i 2003-04. Den 29. juli 2004, ble Van Basten utnevnt som ny landslagstrener for Nederland, med van't Schip som assistent.

(Artikkelen fortsetter)

(Van Basten og Robin van Persie under EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike. Foto: Digitalsport)

Den tidligere Ajax— og Milan-spissen ledet Nederland gjennom VM-kvalifiseringen uten problemer. Holland tok seg også greit gjennom gruppespillet i VM-sluttspillet i Tyskland i 2006, men laget tapte 0-1 for Portugal i 16-delsfinalen.

Van Basten ledet også Nederland i EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike tidligere i år. Her imponerte hans mannskap i gruppespillet, og banket Italia 3-0, Frankrike 4-1 og Romania 2-0. Det ble imidlertid bråstopp kvartfinalen, hvor Russland ble for sterke og vant 3-1 etter ekstraomganger.

Etter EM tok van Basten over som trener i Ajax.

En legende

Van Basten blir regnet som én av de beste nederlanske spillerne gjennom tidene, og hans fantastiske avslutningsteknikk og ballferdigheter sto ikke tilbake for noen. Han vant Gullballen for beste spiller i Europa tre ganger (1988, 1989, 1992), og han ble kåret til verdens beste spiller både i 1988 og 1992. Han spilte sin siste landskamp for Nederland i oktober 1992. På sine 58 opptredener i den oransje drakta scoret han 24 mål. (Sjekk alle merittene til van Basten under)

Van Bastens meritter:

Ajax:

  • Cupvinnercupen: 1987

  • Eredivisie: 1981-82, 1982-83, 1984-85

  • Nederlandske cup: 1984, 1986, 1987

Milan:

  • Europacupen (nå mesterligaen): 1989, 1990

  • Interkontinental Cup: 1989, 1990

  • Serie A: 1987-88, 1991-92, 1992-93

  • Italiensk supercup: 1988, 1992, 1993

Internasjonal:

EM: 1988 (toppscorer med fem mål)

Individuelle meritter:

  • FIFA World Player of the year: 1992

  • Årets spiller i verden: 1988, 1992

  • Toppscorer i Nederland (Eredivisie): 1984, 1985, 1986, 1987

  • Toppscorer i Italia (Serie A): 1990, 1992

  • Vinner av gullstøvelen i Europa i 1986 med 37 mål