USA 19950907International friendly match.Rene Higuita, Colombia, clears the ball against England with a backward over the head kick.Foto: Mirror Syndication International, SCANPIX Foto: Mirror Syndication International
FotballFoto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYv.l.: Darko Pancev Jugoslawien, Torwart Jose Rene Higuita KolumbienFussball WM 1990 Jugoslavia v Colombia 1:0 Foto: Digitalsport
FotballFoto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYJose Rene HiguitaFussball Colombia Foto: Digitalsport
higuita 3 Foto: Erik Berglund, Aftenposten
higuita 6 Foto: Erik Berglund, Aftenposten
higuita 4 Foto: Erik Berglund, Aftenposten
higuita 2 Foto: Erik Berglund, Aftenposten
higuita 1 Foto: Erik Berglund, Aftenposten

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det tredje av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

3. desember: Keeperlegenden Higuita

José René Higuita Zapata er kjent for freske hårsveiser og en uortodoks keeperstil. Han har scoret tre mål for Colombias landslag, men det er en redning på Jamie Redknapps skudd i 1995 han kanskje først og fremst huskes for.

Skorpionsparket!

Det snakkes gjerne om at målvakter overdriver redningsaksjonene sine og "slenger seg for kamera" for å gjøre inngripenen mer spektakulær. Vel, i såfall er dette alle kameraredningers mor.

Vi går 13 år tilbake i tid. Det er en vennskapskamp mot England på Wembley i 1995. Britene presset og angrepet endte med et slags lobb-forsøk fra Jamie Redknapp. Higuita beregnet, tok sats og reddet lobbforsøket ved å sparke begge beina bak seg. Som en skorpion hugger.

Ordet har også havnet i ordboken! På nettet står denne oppfølgingen:

scorpion kick

noun

(soccer) A kick where the player jumps acrobatically, facing the ball, and dives forward, to kick the ball with their heel. Performed famously by the Colombian goalkeeper Rene Higuita in a friendly against England.

...Noen som husker resultatet i kampen? Ikke vi heller.

Julekalenderen 2008:

Prisbelønnet

Skorpionsparket har ikke bare gitt Higuita berømmelse og omtale. I august neste år mottar colombianeren 2009 Golden Foot Award!

Prisen deles ut av World Champions Club of Monte Carlo. Grunnen til at 42-åringen får utmerkelsen er at han "revolusjonerte målvaktsposisjonen, og at hans skorpionspark var et unikt bidrag til spillet".

Prins Albert av Monaco skal overrekke prisen.

Dermed får Higuita også sette håndavtrykket sitt i sementen på "The Boardwalk of Champions" i Monte Carlo. Tidligere har målvaktkollega Dino Zoff laget avtrykk av sine hender, mens storheter som Diego Armando Maradona, Zinedine Zidane, Aldair Santos do Nascimento, Igor Balanov, Eusebio Da Silva Ferreira, Just Fontaine, Gianni Rivera, Alfredo Di Stefano, Michel Platini, Mario Alberto Kempes, Gerd Müller, Romário De Souza Faria, Paolo Rossi og Hristo Stoitchkov har satt fotavtrykkene sine på landemerket.

Skorpionsparket ble også stemt frem som tidenes triks under en avstemning på nettet tidligere i år, mens Channel 4 har rangert redningen som nummer 94 på sin liste over tidenes største sportsøyeblikk.

Målscoreren Higuita

Higuita gjorde seg ikke bort i andre enden av banen heller. Han scoret tre mål for Colombias landslag, men vartet også opp med nettsusere i klubbsammenheng. Blant annet en frisparkscoring mot River Plate som kan ta pusten fra selv David Beckham!

Oppvekst, barndom og narkotika

Lille René ble født i Medellín i Colombia, 28. august 1966, og vokste opp hos bestemoren.

Den lille byen ble etterhvert et senter for narkotikaomsetning. Kokainsmugling til USA, politisk gerilja, vold og drap ble en del av hverdagen, og de som kontrollerte narkotikaen, kontrollerte det meste. Så også fotball.

Medellín huset ikke bare en talentfull målvakt med ønske om å underholdet tilskuerne. Det var også hjembyen til Pablo Eskobar, en av verdens mest kjente narkobaroner. Businessmannen Eskobar brukte fotballen for å få god PR, og styrte blant annet Higuitas klubb Nacional.

Channel 4 News har laget en reportasje om narkotikaens innflytelse på colombiansk fotball. De forteller at Higuita oppsøkte Escobar i fengsel, og at han ba baronens bror Roberto om hjelp etter å ha slått en journalist. Kanalen refererer også til bøker skrevet av Fernando Rodriguez Mondragon fra narkotikakartellet Cali. Han har skrevet om narkotika og fotball i hjemlandet, og forteller at Escobar var som Higuitas far, og gjorde alt for ham. Alt Higuita hadde, hadde han fått av Escobar. Hus, bilder, turer...alt!

I 1993 var Higuita involvert i en kidnappingssak. En 11 år gammel jente var bortført, og keeperen med de kriminelle kontaktene betalte løsepengene på vegne av familien. Han mottok 50 000 dollar for oppdraget, og endte med å få en fengselsstraff på 7 måneder for ikke å ha informert myndighetene om saken.

Dermed gikk VM i 1994 i vasken for Higuita. I 2004 testet han selv positivt på kokain. Doptesten gjorde at Higuita fikk sparken i Aucas, men karrieren fortsatte i hjemlandet.

Nedturene med ball

Keepere som underholder og leker er også høyst utsatt for flauser. Higuita hadde også sine. Den trolig mest kjente blemmen stammer fra VM i 1990. Higuita mistet ballen til Kamerun-yndling Roger Milla. Målet fra den 38-årige løven sendte Higuita og Colombia hjem fra mesterskapet.

Møtet med Flo

8. oktober 1997 kom Higuita og Colombia til Norge. Keeperen hindret blant annet den daværende stjernespissen Tore André Flo i å finne nettmaskene på Ullevaal i kampen som endte 0-0.

Higuitas norske keeperkollega, Thomas Gill, benyttet også sjansen til å hilse på sin eksentriske motstander, og fikk et lite kurs i hvordan man utfører et skorpionspark.

Norges tropp besto av Thomas Gill, Bjørn Tore Kvarme, Ronny Johnsen, Erik Hoftun, Bent Skammelsrud, Stig Inge Bjørnebye, Erik Mykland, Bjørn Viljugren, Kjetil Rekdal, Petter Rudi, Tore André Flo, Thomas Myhre, Steinar Nilsen, Odd Inge Olsen, Vidar Riseth, Ståle Solbakken og Frank Strandli.

(Artikkelen fortsetter)

Karrieren i klubber og tall:

"First I had the challenge of being the youngest in professional football in Colombia, now I am the oldest." Higuita til avis i hjemlandet.

Higuita er still going strong på et lokalt lag i Colombia, og har spilt for 13 klubber i karriéren.

1995: Millionarios (16 kamper, 5 mål)

1986 – 1992: Atlético Nacional (112 kamper, 1 mål)

1992 – 1993: Real Valladolid (15 kamper, 2 mål)

1994 – 1997: Atlético Nacional (69 kamper, 1 mål)

1997 – 1998: Tiburones Rojos de Veracruz (30 kamper, 4 mål)

1999 – 2000: Independiente Medellín (20 kamper, 1 mål)

2000 – 2001: Real Cartagena

2001 – 2002: Atlético Junior

2002 – 2003: Deportivo Pereira

2004: Aucas (12 kamper, 3 mål)

2005: Bajo Cauca FC (13 kamper, 1 mål)

2007: Guaros de Lara FC (35 kamper, 5 mål)

2008: Deportivo Rionegro (10 kamper, 2 mål)

2008 — NÅ: Deportivo Pereira (12 kamper, 5 mål)

Higuita er ikke så begeistret for dagens fotball. I et intervju med nyhetsbyrået Reuters sier han det stort sett handler om business.

- Direktørene vil ha resultater, så keeperne prøver bare å gjøre enkle ting, som å spille ballen raskt ut på banen...

Superveteranen har vært involvert som keepertrener for yngre landslag i hjemlandet, og er ikke i tvil om hvilken spillertype han ønsker å se på banen.

— Den typen keeper jeg liker er de som spiller for et resultat og tar posisjonen sin alvorlig, men på samme tid underholder de som betaler for billetter!

På spørsmålet om hvilke keepere som kan matche ham i dagens fotball, svarer 42-åringen: Det er ingen!

Kilder: 100% Fotball, Channel 4 News, YouTube, Wikipedia, transworldnews.com, reuters, fotball.no.