Nannskog Foto: Digitalsport
Andersson Foto: Digitalsport

TIL: DEG!

FRA: DEG! (... med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det 15. av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

— Jeg har aldri blitt så glad i hele mitt liv. Jeg løp og skrek ”I love you” og kysset ham i hodet, gliste Daniel Nannskog. Vi er på Brann Stadion, Pálmi Rafn Pálmason har akkurat headet inn vinnermålet på overtid. Gullet er sikret for Stabæk.

De hårete målene som ble satt av Ingebrigt Steen Jensen og co. for en god del år siden ser ikke like hårete ut lenger. Stabæk skulle være Norges ledende klubb i 2002 og spille semifinale i Mesterligaen på Blue Dream Arena med blått kunstgress i 2007. Vel, det er gått noen år på overtid, og kunstgresset blir grønt, men arenaen – nå med det offisielle navnet Telenor Arena – står klar til neste sesong. Da skal Stabæk spille Mesterliga-kvalifisering.

Den (opprinnelig) lille klubben fra Bærum har slått seg opp og er best i Norge nå. De spilte gjennomgående den beste fotballen i 2008. De hadde en målgarantist, en magiker, en drømmetrener og mye, mye mer. Her er noen av høydepunktene.

Se Stabæk-fansens fering på Brann-stadion:

Magi fra midtbanen

- Har man spillere som Alanzinho, så... Det er bare å løfte på hatten.

Daværende Aalesund-trener Søren Åkeby forsto at kampen var tapt allerede da lagene gikk til pause. Vi er tilbake til 26. mai på Nadderud. Alanzinho gjør alt selv. Han bryter på midtbanen, rundlurer fire AaFK-spillere og banket ballen i lengste hjørne.

Se Alanzinhos lekestue mot Aalesund:

— Det er bare å nyte, nyte, nyte! skriker Nils Johan Semb på direkten.

Uken etter skjer det igjen. Denne gangen får han ballen langt inne på egen halvdel fra Jon Knudsen. Et raskt veggspill med Veigar Páll Gunnarsson idet han danset seg forbi midtstreken, er den eneste som gjorde det til noe annet enn en soloprestasjon. Fredrikstad, som denne gangen fikk unngjelde, var aldri nære ved å stoppe ballkunstneren. Vel inne i feltet chippet han ballen over Lasse Staw i FFK-buret.

Den 164 centimeter høye brassen lekte seg frem til ni scoringer i løpet av sesongen, og midtbanespilleren ble ikke overraskende kåret til årets spiller.

— Man kan ikke gjøre annet enn å elske den lille jævelen, gliste Daniel Nannskog opptil flere ganger i løpet av 2008, og man kommer ikke unna Nannskog når man snakker om Stabæk.

101 mål på fire år

Svensken som ble hentet fra den kinesiske klubben Shanghai Shenhua foran 2005-sesongen. Han skulle skyte Stabæk til eliteserien, og gjett om han gjorde det. 27 mål på 29 seriekamper, og bæringene vant 1. divisjon.

Målene fortsatte å renne inn i eliteserien. I første sesong ble han toppscorer også der, i fjor ble han så vidt slått av Thorstein Helstad, men i år kunne ingen tukte svensken. Men en periode så det stygt ut.

Stabæk var inne i samme periode som da gullet glapp året før – seinsommeren. Daniel Nannskog traff plutselig ikke. Måltørken var der og Stabæk-supporterne fryktet en reprise av 2007. Skulle det glippe igjen?

Nei. Nannskog svarte på tiltale. Fire mål i 6-0 seieren over Godset skjøv all tvil til side. To kamper senere, mot Molde, satte han inn nummer 99 og 100 i Stabæk-drakten.

Uten svensken hadde aldri Stabæk vært der de er i dag.

For det skal være svensk

En annen mann som skal ha en like stor del av æren for å ha ført Stabæk til seriemesterskapet, er Jan Jönsson. Den svenske treneren kom også til klubben før 2005-sesongen, og det var han som hentet Nannskog og Alanzinho – for å nevne de som er nevnt.

(Artikkelen fortsetter)

VINNERGUTTA: Jan Jönsson (t.h.) sammen med (f.v.) Daniel Nannskog, Morten Skjønsberg og Alanzinho etter at de gjorde nærmest rent bord på årets fotballgalla.

Gode kjøp er nemlig blitt en vane for den relativt sindige Jönsson. I år hentet han blant andre Johan Andersson. 25-åringen spilte 23 av eliteseriens 26 serierunder, og fant nettmaskene hele 12 ganger, noe som gjør at han delte annenplassen på toppscorerlisten – fra midtbaneposisjon.

— For tiden virker det som om alt går inn på første forsøk, strålte Andersson etter å ha klatret opp til annenplassen på toppscorerlisten en septemberkveld. Til slutt måtte han imidlertid finne seg i å dele plassen med Moldes spiss, José Mota.

Farvel til Nadderud

Etter Pálmasons heading på Brann Stadion gjensto det to serierunder. I den nest siste skulle Stabæk møte Vålerenga på Nadderud. Stadionet som hadde huset klubben siden 1961 skulle ta farvel med Stabæk på best mulig vis.

For gullet var ikke sikret i teorien, og dermed heller ikke utdelt.

Det ble det på Nadderud. Etter hele 6-2 og utklassingseier ble pokalen utdelt, og de elleville scenene kom i tur og orden på stadionet på Bekkestua.

Om festingen var skyld i at cupgullet glapp mot samme Vålerenga, vites ikke. Men få i Stabæk-land vil nok dvele lenge ved det ...

... 2008 var Stabæks år.

Julekalenderen 2008:

**1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket** 4. desember: Snøballkrigen 5. desember: Golden goal ga gull 6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet 7. desember: Carlos' umulige mål **8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: - Det var vel ikke så verst...** 10. desember: Zidanes finale 11. desember: Van Bastens superscoring 12. desember: Da Benny var på «Play of the Day» 13. desember: En scoring til jubel og fortvilelse

14. desember: Batigols storhet