FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

---

Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger nummer 13 av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

En scoring til jubel og fortvilelse

«Det har vært mange mørke øyeblikk i Liverpool FCs historie, spesielt Heysel-tragedien 1985, som resulterte i at 39 uskyldige mennesker måtte bøter med livet – hovedsakelig Juventus-supportere, og katastrofen på Hillsborough i 1989, som tok livet av 96 Liverpool-supportere. Begge har kastet en mørk skygge over historien til laget, som aldri riktig har gått bort. Når det gjelder det som skjer på fotballen, så kom marerittet for enhver Liverpool-fan i det siste minuttet i den siste kampen i 1988-89-sesongen», skriver journalist Andrew Hussey i en artikkel i den engelske avisen The Guardian.

Han snakker om 26. mai 1989, og serieavslutningen i England.

Kun seks dager tidligere hadde Liverpool slått Everton 3-2 i finalen i FA-cupen, og tre dager tidligere hadde Liverpool banket West Ham hele 5-1 på Anfield, noe som gjorde at laget hadde tatt over ledelsen i serien før siste runde.

Måtte vinne med to

På grunn av Hillsborugh-tragedien 15. april 1989 hadde Liverpools møte mot Arsenal blitt utsatt til etter sesongen. Nå var siste serierunde endelig kommet. Lag nummer én, Kenny Dalglishs Liverpool, mot lag nummer to, George Grahams Arsenal. London-laget hadde hatt en ledelse på hele 19 poeng på Liverpool i løpet av sesongen. Det forspranget var nå spist opp, og følgende statistikk gjaldt før oppgjøret på Anfield.

• 1. Liverpool: 76 poeng, +39 i målforskjell.

• 2. Arsenal: 73 poeng, + 35 i målforskjell.

Kort sagt: Arsenal måtte vinne med minst to mål for å gå forbi Liverpool på flere scorede mål — og vinne serien i England.

Det kunne vise seg å bli vanskelig. Favorittene Liverpool hadde nemlig ikke tapt med to mål på Anfield på nesten fire år, og hadde spilt 17 kamper uten tap før siste serierunde mot Arsenal!

Arsenal var som sagt avhengig av mål, og måtte selvsagt angripe Liverpool. Et uavgjort resultat var mer enn godt nok for de helrøde.

Førsteomgang så en rekke sjanser til begge lag, men verken Liverpool eller Arsenal klarte å komme foran i målprotokollen til pause.

— Det var ikke noen vits å komme til Liverpool å forsvare seg. Mange lag gjorde det, og tapte stort, sa Thomas i et intervju noen år etter kampen.

Arsenal-helten Michael Thomas (t.v) meldte overgang til Liverpool i 1992, klubben han ødela for i 1989. Her sammen med Paul Ince. (Foto: Erik Berglund)

Arsenal i føringen

Andreomgang var kun syv minutter gammel da Arsenal fikk et frispark like utenfor 16-meteren. Ballen ble slått inn i feltet til Liverpool, og Alan Smith skallet den i mål med en nydelig heading. Vertene protesterte, og klagde på at Smith ikke hadde vært nær ballen, og siden dommeren hadde blåst for et indirekte frispark, burde målet ha vært annullert. Dommeren konfererte med linjemannen, før han ga Arsenal ledermålet de hadde håpet på.

Nervøsiteten begynte å gjøre seg gjeldende hos Liverpool. En scoring til, og Arsenal ville ta sin første tittel på 18 år. London-laget fortsatte å angripe mens klokken tikket mot 90 minutter, men Liverpool forsvarte seg mesterlig. Kampuret bikket så 90 minutter. Arsenal ledet fortsatt bare 1-0. Dette kunne da virkelig ikke Liverpool rote bort!!

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: — Det var vel ikke så verst...

10. desember: Zidanes finale

11.desember: Van Bastens superscoring

12. desember: Da Benny var på «Play of the Day»

"It's up for grabs now"

I det andre minuttet av tilleggstiden gjorde Arsenal et siste desperat forsøk på å bryte gjennom Merseyside-lagets forsvar. Ballen ble spilt mot Michael Thomas, som så Steve Nicol komme mot seg. Thomas prøve å flikke ballen over hodet til den skotske landslagsspilleren. Lærkula gikk i skulderen til Nicol, og gikk ned i beina til Arsenal-spilleren igjen. Thomas fant seg så alene med målvaktslegenden Bruce Grobbelaar.

'It's Michael Thomas bursting through the midfield! It's up for grabs now! - BBC kommentator Brian Moore.

— Det tok så veldig lang tid. Jeg kunne ikke fatte hvor lang tid det tok. Det er en rar følelse. Hver gang jeg ser situasjonen så tenker jeg, "nei, den kommer ikke til å gå inn", har Thomas sagt etter kampen.

Arsenal hadde greid det nesten ingen trodde var mulig. 2-0 over Liverpool - og seriemesterskapet! Arsenal-fansen var i ekstrase.

Liverpool - Arsenal ble udødeliggjort i Nick Hornbys "Fever Pitch" fra 1992.

Pondus gjenopplever kampen her.

Liverpool fikk sin revansje året etter når de sikret seg sitt 18 seriemesterskap. Kampen mot Arsenal på Anfield i 1989 vil uansett alltid være en mørk dag i klubbens historie, rent fotballmessig.

Fra skurk til helt

Mange Liverpool-fans fikk sitt livs sjokk da mannen som senket laget i mai 1989 meldte overgang til Liverpool i 1992. For etter 210 kamper og 31 mål for Arsenal - og to år og syv måneder etter sitt 2-0 mål på Anfield - kjøpte daværende manager Graeme Souness Michael Thomas til Anfield-klubben for 1,5 millioner pund.

Midtbanespillere gjorde seg imidlertid populær med sitt fantastiske mål i FA-cupfinalen mot Sunderland i 1992, og fikk en høy stjerne hos mange Liverpool-fans.

Thomas fikk 126 kamper for Liverpool, og spilte blant annet for Middlesbrough, Benfica og Wimbledon før han la opp 31. mai 2001. Han driver nå sitt eget sikkerhetsselskap, og spiller jevnlig kamper for Liverpool legendene.