TIL: DEG!

FRA: DEG! (... med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det 16. av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

Maradonas beste øyeblikk

Enten du var født eller ikke, du har garantert sett det før, men det gjør ingen verdens ting. Maradonas fantastiske soloprestasjon i kvartfinalen mot England i Mexico-VM i 1986 kan ses om igjen inn i evigheten.

Ni minutter av andre omgang var spilt av kvartfinaleoppgjøret mot England på Estadio Azteca i Mexico City. Maradona hadde fem minutter i forveien skrevet seg inn i historiebøkene med «Hand of God»-scoringen, men ballmagikeren fra Argentina kunne så absolutt mer enn bare å jukse.

165 centimeter høye Maradona sto ti meter inne på egen banehalvdel da han mottok ballen fra lagkamerat Héctor Enrique, så fulgte ti sekunders fotballmagi.

Vurderte pasning

Maradona satte fart retning stengene til Peter Shilton. På vei mot den engelske landslagskeeperen parkerte han fem utespillere. Glenn Hoddle, Peter Beardsley, Terry Butcher (to ganger) og Terry Fenwick sto igjen og lurte på hva som traff dem.

Ballmagikeren avsluttet med en skuddfinte på Shilton og smalt ballen i det åpne målet med venstrebeinet fra femmeteren.

– I utgangspunktet skulle jeg spille ballen til Jorge Valdano da jeg fikk den, men jeg var omringet av motstandere og hadde ikke nok rom. Derfor måtte jeg fortsette og avslutte selv, har Maradona sagt om den legendariske scoringen i ettertid.

(Artikkelen fortsetter)

MINNENE FRA 86: Diego Maradona har nettopp scoret det vakreste målet i VM-historien. (Foto: Digitalsport)

Oppgjørene mellom England og Argentina har alltid vært opphetet.

Målet ble i 2002 kåret til «Goal of the Century» og er også kalt VM-historiens fineste mål. Maradona vant kåringen som ble avgjort gjennom en nettavstemning på FIFAs nettsider i forkant av VM-sluttspillet i 2002. Den argentinske legenden fikk 18 062 stemmer. Det nest beste målet fikk 10 631. – Jeg må takke England. Jeg scoret mitt flotteste mål i karrieren, i VM. Det var et drømmemål. Et vakkert og kjærkomment mål.

– Det målet kunne jeg ikke ha scoret mot en annen motstander enn England fordi andre lag alltid pleide klippe meg ned, sa Maradona da kåringen ble offentliggjort i 2002. ## Kopimester Messi

22 år er gått siden den fantastiske soloprestasjonen i Mexico, men minnene vil leve for alltid. Og for dem som hadde latt scoringen gå i glemmeboken, de fikk en påminner 18. april 2007. Landsmann Lionel Messis scoring for Barcelona mot Getafe var så lik til den Maradona gjorde i 1986 at man nesten skulle tro det hele var regissert.

Messi løp omtrent samme distanse som Maradona (62 meter), passerte samme antall spillere, scoret fra nesten samme posisjon og løp mot hjørneflagget. Akkurat som legenden gjorde det i Mexico 21 år tidligere.

Se sammenligning av de to målene her:

Julekalenderen 2008:

**1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket** 4. desember: Snøballkrigen 5. desember: Golden goal ga gull 6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet 7. desember: Carlos' umulige mål **8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: — Det var vel ikke så verst...** 10. desember: Zidanes finale 11. desember: Van Bastens superscoring 12. desember: Da Benny var på «Play of the Day» 13. desember: En scoring til jubel og fortvilelse

14. desember: Batigols storhet

15. desember: Året da Stabæk tok steget

De ti beste VM-målene:

1. Diego Maradona (Argentina). Mot England i Mexico-VM 1986. Målet fikk 18 062 stemmer.

2. Michel Owen (England). Mot Argentina i Frankrike-VM 1998. Målet fikk 10 631 stemmer.

3. Pelé (Brasil). Mot Sverige i Sverige-VM 1958. Målet fikk 9 880 stemmer.

4. Diego Maradona (Argentina). Mot Belgia i Mexico-VM 1986. Målet fikk 9 642 stemmer.

5. Gheorghe Hagi (Romania). Mot Colombia i USA-VM 1994. Målet fikk 9 297 stemmer.

6. Saeed Owairan (Saudi Arabia) Mot Belgia i USA-VM 1994. Målet fikk 6 756 stemmer.

7 . Roberto Baggio (Italia). Mot Tsjekkoslovakia i Italia-VM 1990. Målet fikk 6 694 stemmer.

8. Carlos Alberto (Brasil). Mot Italia i Mexico-VM 1970. Målet fikk 5 388 stemmer.

9. Lothar Matthäus. (Tyskland) Mot Jugoslavia Italia-VM 1990. Målet fikk 4 191 stemmer.

10. Vincenzo Scifo. (Belgia) Mot Uruguay i Italia-VM 1990. Målet fikk 2 935 stemmer.

Kilder: Reuters, The Times, BBC og Wikipedia.