TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det fjerde av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

4. desember: Snøbomben i Tromsø

Noen kamper er mer spesielle enn andre. Vi snakker cupfinaler, sluttspillskamper i VM og spektakulære derbykamper. Men så dukker det noen ganger opp matcher som blir legendariske mot alle odds.

Et slikt tilfelle inntraff 23. oktober 1997 da Chelsea gjestet Alfheim i 2. runde av UEFA-cupen.

De blå fra Stamford Brigde var ennå ikke stinne av rubler, men det var et slagkraftig lag som kom til kalde nord. Solide navn som Gianfranco Zola, Gianluca Vialli, Roberto Di Matteo, Mark Hughes, Dennis Wise, Franck Leboeuf og Ed De Goey dannet kjernen i laget som hadde vunnet den engelske FA-cupen det samme året.

Julekalenderen 2008:

15.000 kr på klær?

Tromsø derimot var ikke inne i noen god periode, og dette var også før profftilværelsen for alvor ble dagligdags i norsk fotball. Ingen i TIL levde av å sparke ball. Alle hadde studier, halv— eller heldagsjobb ved siden av fotballen – det samme kunne man ikke si om gjestene. Før avspark lå Tromsø på 11. plass i serien, Chelsea var nummer fire i Premier League.

- Vi ser frem til reisen til Nordpolen, sa manager Ruud Gullit spøkefullt før kampen. Ryktene gikk om at nederlenderen hadde kjøpt vinterklær for 15.000 kroner før avreise, og den gamle superstjernen stilte da også i kledelig topplue på Alfheim.

6438 tilskuere trosset blåfrost og sur vind for å overvære oppgjøret, og i god Tromsø-ånd var Kong Vinter utropt til lagets 12. mann i dagene før oppgjøret. Man hadde til og med kostet på seg å bygge en snømann midt på Alfheim-matta.

— Snøen er en fordel for oss. Vi vet hva som skal til på et slikt føre. Det er jeg ikke så sikker på at Chelsea-spillerne vet, sa Tromsø-kaptein Morten Kræmer.

Han lot seg ikke skremme av stjerner med tjukk lommebok.

- Chelsea-spillerne tjener vel mer i uken enn det flere av oss i TIL gjør i året, slo den 30 år gamle veteran-backen fast uten å virke imponert.

Bambi på isen

Derimot imponerte både Kræmer og resten av Gutan da kampen startet litt over klokken ni. Allerede etter seks minutters spill ladet Steinar Nilsen kanonen, og banket inn 1-0 bak De Goey fra nærmere 30 meters hold.

Publikum trodde knapt sine egne øyne, og stemningen på bortelagets benk var blandet: Delvis apati, dels kokende sinne.

Og verre skulle det bli, for Tromsø fortsatte med finspillet.

” I utgangspunktet skulle det være forholdsvis lett match for de fotballsparkende millionærene fra London. Men i tre minusgrader og snøvær på en bløt, glatt og til slutt snødekket bane, var det de halvproffe gutan fra Tromsø som ledet an.

Tromsøs seier over Chelsea var et høydepunkt i norsk klubbhistorie. Gianluca Vialli reiste hjem i skam (Foto: Scanpix)

Gianfranco Zola, Gianluca Vialli og resten av de store stjernene på Ruud Gullits lag opptrådte som Bambi på glattisen. Ja, de skal være glade for at de slapp så billig unna i det helnorske vinter-drømmelandet.”, skrev Aftenposten som brukte tittelen ”Sjokket på 70 grader nord”.

Og sjokk ble det, for da 19 minutter var spilt ble Frode Fermann spilt fri, og fra spiss vinkel klarte han å lure inn 2-0. Alfheim eksploderte, og værgudene våknet – og særlig den nevnte kongen.

Gullits mareritt

— Det var helt kaotisk utpå der. Forferdelig at det skulle bli slik vær under kampen. Det var helt i grenseland å spille denne kampen, sa Tromsø-strateg Bjørn Johansen, som måtte forlate banen midtveis i andre omgang etter å ha fått en knott i kneskåla.

For med ett åpnet himmelen seg, og hel snø dalte ned. Gullit dro lua godt ned over øra, og ble surere for hvert minutt som gikk.

Dommer Jacek Granat fra Polen stoppet ikke kampen til tross for at snøen lavet ned, men måtte to ganger pause kampen slik at man fikk måket matta. Men måkingen ble symbolsk, og oransje ball på kritthvitt underlag er nok fremdeles noe som går igjen i Gullits mareritt.

Chelsea hevet seg utover i 2. omgang, og fikk sin redusering ved Gianluca Vialli. Men, som BBC skrev, Ulla Martin Erst økte raskt til 3-1 slik at Viallis andre mål for kvelden bare pyntet på resultatet. Tromsø vant sensasjonelt 3-2 i tre minusgrader!

— Vi får sikkert bare en sjanse i livet til å slå Chelsea med tre-fire mål. Den hadde vi i dag. Dessverre tok vi ikke vare på den, sa Tromsøs trener Håkan Sandberg en drøy time etter at moroa i snødrevet på Alfheim var over.

Engelsk presse tok av

— Denne kampen skulle blitt avbrutt. Jeg liker fotball, og jeg skjønner at det er vanskelig å avbryte en slik kamp, men det må være et minstekrav at vi ser en grønn flekk på banen, tordnet en blåfrossen Gullit, før han modererte seg litt.

— Tromsø jobbet hardt og var et godt teknisk lag, la Chelsea-manageren til for syns skyld.

I England gikk nyheten om Chelseas katastrofe-tap i vinterland som ild i tørt gress, og mediene storkoste seg med å trykke fete typer på forsidene.

"Vialli løftet Chelsea da arktiske forhold gjorde cupvinnercupen i Norge til en farse" , skrev The Times.

"Den polske dommer Granat og UEFA-inspektøren Jürgen Werner gjorde seg skyldige i å latterliggjøre europeisk fotball. I en 2. omgang med full snøstorm nord for polarsirkelen ble Chelsea slått ", fortalte Daily Telegraph.Daily Star trykket et bilde av Chelsea-trener Ruud Gullit hvor han har luen trukket godt ned over ørene og snøen laver ned rundt ham.

"Gullits cupvinnere ble fryst ut av en gjeng deltidsspillere" , skrev Daily Star.

De kostet også på seg forklaringen på hvorfor Chelsea pådro seg to kjappe baklengsmål i en 1. omgang som ble spilt under rimelig brukbare forhold:

"Flere tonn snø ble fjernet før dommeren godkjente banen. Tromsø dro fordel av det glatte gresset, og scoret to mål mens Chelsea kjempet for å komme seg".

- Utrolig stemning

Da Gullit hadde fått summet seg litt oppsummerte han kampen slik:

— Det var bare en farse. Jeg elsker fotball, men skal det spilles fotball må forholdene tillate det. Det er ingenting som kan forsvare at den kampen ble spilt ferdig. I 2. omgang kunne vi ikke se fordi snøen blåste i ansiktet på oss - men det var tydelig at UEFA hadde bestemt at kampen skulle fullføres uansett. Men du kan ikke kalle det der fotball, sa nederlenderen.

Utallige linjer har blitt skrevet om kampen i ettertid, men sitatet som best beskriver hvor stort dette egentlig var, er det Ole Martin Årst som har levert.

— Jeg husker jeg ble matchvinner, og det er nok høydepunktet mitt i karrieren min med TIL. Det var en utrolig stemning i klubben og byen etter den kampen, sa han..

Kilder: 100% fotball, BBC, YouTube, Wikipedia.