gazzatv Foto: Youtube.com

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det åttende av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

--- ## Gazzas drømmetreff

Ettermiddagssolen stråler over Wembley en søndag i april 1991. For første gang i historien skal en semifinale i FA-cupen spilles på den ærverdige landslagsarenaen, og rivalene fra Nord-London spasere inn på to parallelle rekker til øredøvende juble fra 80.000 tilskuere på et Wembley som trolig kunne blitt utsolgt flere ganger.

Blant Tottenham-spillerne går Paul Gascoigne. Etter kun 60 minutters spilletid iløpet av de fem siste ukene var han klar til å starte semifinalen mot Arsenal.

Midtbaneeleganten fra Newcastle var nettopp tilbake fra en brokkoperasjon, og hvis han var lettere overvektig fra før av, så var han det i hvert fall nå.

Men overvektig eller ei, Arsenal visste hva han var god for og satte av Michael Thomas til å følge hvert skritt han tok.

Magi fra 32 meter

På dødballer måtte han imidlertid holde seg vekke...

(Artikkelen fortsetter)

DRØMMETREFFET: Paul Gascoigne setter inn det som er et av de flotteste frisparkmålene på Wembley. (Foto: Youtube.com)

Fem minutter var spilt da Paul Stewart ble felt 32 meter fra målet til David Seaman. Den engelske landslagskeeperen kommanderte to mann i mur. Selv om det virket i overkant ambisiøst var det ingen tvil om hva Tottenhams nummer 8 ville prøve på.

Skuddet fra Gazza gikk som et prosjektil mot Seamans venstre hjørne. Arsenal-keeperen var så vidt borti ballen, men var i realiteten sjanseløs.

Gazza strakte armene i været, løp mot Totteham-fansen og feiret det som er et av de flotteste frisparkmålene scoret på Wembley noensinne.

Gary Lineker satte inn Spurs' andre for ettermiddagen kun få minutter Gazzas drømmetreff, og Tottenham-fansen var i himmelen. 2-0-ledelsen mot erkerivalen og laget som kun hadde tapt én eneste seriekamp.

Sammen med Vinny Samways regjerte han på Tottenhams midtbane, men en utrent Gascoigne begynte å gå tom for krefter. Etter 60 minutter var det nok. Nayim kom inn da Gazza gikk av banen til øredøvende jubel.

Alan Smith reduserte for Arsenal få minutter før pause, men Lineker økte til 3-1 i det 78. minutt. Tottenham var så absolutt på vei til deres åttende FA-cuptriumf.

(Artikkelen fortsetter)

Se drømmemålet her:

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

7. desember: Carlos' umulige mål

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

– Det var ikke så verst...

Til intervjuet etter kampslutt hadde Gazza fortsatt ikke landet.

– Jeg er så vanvittig glad akkurat nå. Jeg fikk ikke sove i går kveld og måtte ha et par injeksjoner, men nå er jeg bare så utrolig glad.

— Jeg skal nå avgårde for å få tatt mål av dressen, sa en Gascoigne som var på full fart mot stjernehimmelen.

Det er en gammel FA Cup-tradisjon at hele troppen stiller i like dresser til finalen, og Gazza var med andre ord mer enn klar til oppgjøret som ventet en drøy måned frem i tid.

Deretter får reporteren skutt inn et spørsmål om hva han synes om åpningen på kampen.

– Det var ikke så verst, eller hva? sa Gazza til tv-reporteren, satte opp en grimase som bare han kan og stakk avgårde til skredderen...

(Artikkelen fortsetter)

Se intervjuet her:

Han landet imidlertid ettertrykkelig i FA-cupfinalen mot Nottingham Forest en drøy måned senere.

En overtent Gascoigne kom så altfor altfor sent inn i en takling på Gary Charles og pådro seg en meget alvorlig kneskade. Først 12 måneder for sent kom den avtalte rekordovergangen til Lazio og italiensk fotball i orden.

Kilder: Tottenhamhotspur.com, 100% Fotball, Football-england.com, Guardian.com og BBC.