GEPA-2406086030 - BASEL,SCHWEIZ,24.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Nationalteam Tuerkei, Abschlusstraining. Bild zeigt Teamchef Fatih Terim (TUR).Foto: GEPA pictures/ Philipp Schalber Foto: GEPA pictures/ Philipp Schalber
Chris Brunskill / BPIEuro 2008 - Group ATurkey v Czech Republic15th June, 2008--------------------Petr Cech of Czech Republic looks back in despair as Nihat Kahveci scores the equalising goal after Cech had dropped a simple cross
Jubel 3:2 Nihat KahveciEURO 2008 Vorrunde Tuerkei - TschechienTyrkia - TsjekkiaNorway only
Back Page Images / BPIEuro 2008 - Quarter FinalCroatia v Turkey20th June, 2008--------------------Semih Senturk of Turkey scores the equaliser
GEPA-2006083486 - WIEN,AUSTRIA,20.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Kroatien vs Tuerkei, CRO vs TUR, Viertelfinale. Bild zeigt den Jubel von Sabri Sarioglu, Semih Sentuerk und Arda Turan (TUR).Foto: GEPA pictures/ Markus Oberlaender Foto: GEPA pictures/ M. Oberlaender
FotballEuro 200825.06.2008Tyskland v TyrkiaFoto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYTor 3:2 Philipp Lahm gegen Torwart Ruestue Recber TuerkeiEURO 2008 Halbfinale Deutschland - Tuerkei 3:2
Chris Brunskill / BPIEuro 2008 - Semi FinalGermany v Turkey25th June, 2008--------------------A dejected Gokhan Zan of Turkey as Germany celebrate in the background

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det femte av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

“Det virker som at det er noe “mer” enn bare fotball i det tyrkiske laget, sa en slagen Slaven Bilic en sen junikveld i Wien. Kroatia-treneren hadde ledet sitt lag til spillmessig overlegenhet i kvartfinalen, men blitt utsatt for det “halve” fotball-Europa nå hadde opplevd før ham. For det var sommeren hvor du aldri torde å juble dersom du tok ledelsen mot Tyrkia. Fordi du visste at tyrkerne kom tilbake.

— Jeg gir dere ikke startelleveren nå. Jeg vil heller overraske, sa Tyrkia-trener Fatih Terim kvelden før lagets åpningskamp. Takket være et par norske keepertabber på nøytral, tysk jord i kvaliken var tyrkerne EM-klare, men ble sett på som et av lagene med minst sjanse til å prege gruppespillet.

Dagen etter tapte Tyrkia også klart 0-2 for Portugal, og Terims menn evnet ikke å overraske. Ikke da. Men det skulle komme.

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

Bue over keeper på overtid

Så ventet Sveits. Vertsnasjonen hadde tapt, men sjarmert i sin første kamp (mot Tsjekkia), og tok kommandoen da Hakan Yakin scoret etter halvtimen. Sveitserne fortsatte å føre, men: Mot spillets gang utliknet Semih Sentürk, og på overtid, via et sveitsisk bein og i bue over keeper Bengalio, kunne Ardan Turan og lagkompisene juble.

Med seieren ble det så jevnt at siste innledende kamp ville gå til straffekonk (!) dersom den endte uavgjort. Tsjekkia hadde også slått Sveits, mens Portugal var videre allerede. Og da Pantsil og Koller banket tsjekkerne i ledelsen, og det tikket mot 75 minutter, var det stille blant de tyrkiske supporterne i Geneve. Svært stille. Arda Turan reduserte riktignok med godt skudd fra 16 meter, men det var mer som en trøst å regne. Tyrkerne var på vei hjem.

“Cech den keepertabben” skulle imidlertid bli overskriften på flere norske nettsteder et kvarter senere. Med to minutter igjen glapp Chelsea-keeperen ballen ned i beina på Nihat, som fikk en enkel jobb med å utlikne.

Og når de først var i gang; hvem snakket om straffespark?

I det 90. minutt var Nihat frampå igjen, og fra 16 meter banket han ballen helt oppe i krysset. Tyrkerne som var på vei hjem fra stadion kunne snu i døra, og forberede seg på kvartfinale. Alt i løpet av to minutter!

Fenomenet gjentar seg

Kvartfinale. Ernst Happel Stadion. 50 000 tilskuere. 120. minutt. 1-0 Kroatia.

Det hadde vært kjedelig. Og varmt. Skjorta til Slaven Bilic var gjennomvåt av svette, men endelig hadde den karismatiske treneren fått betalt for fektingen på sidelinjen. Tyrkernes reservekeeper Rüstü hadde vært på tur, Luka Modric hadde plukket opp ballen og servert Klansic. Det kokte i den kroatiske svingen, og det lyste bengalsk på halve stadion.

Det er akkurat da at man heretter ikke vil tore å juble dersom man spiller mot Tyrkia: Avspark, langt oppspill, Semih Sentürk, og fra 15 meter: Pang!, 1-1.

I den påfølgende straffekonken var kroatene mentalt ferdige, tyrkerne mentalt på offensiven, og Bilic sto maktesløs og så at hans menn bukket under for presset.

- De siste minuttene av kampen vil være med meg livet ut, sa han etterpå.

Tyrkia-trener Terim parerte:

”Den ene er å sitte og tro at undere skjer av seg selv. Den andre er at man kun kommer noen vei gjennom hardt arbeid. Jeg tilhører den andre gruppen.” Og siterte Albert Einstein, som for øvrig kom fra nasjonen som ventet i semifinalen: Et Tyskland som hadde overbevist mot Portugal i kvarten.

Falt for “eget grep”

Undere eller hardt arbeid, veien til semien hadde kostet. En rekke profiler måtte sone karantene eller var skadet, og en stund var det snakk om at tredjekeeper Tolga kunne bli reserve for utespillerne. Han ble værende på benken, men til slutt gikk det ikke lenger, og tyrkerne falt “for eget grep”.

Der laget til nå hadde vært spillmessig underlegne, var de best. Men denne gang var det tyskernes Lahm som banket ballen i nettet i det 90. minutt - etter at Tyrkia både hadde ledet 1-0, og utliknet til 2-2 i det 86. minutt.

– Trist. Vi var så nær finalen, og mine spillere hadde fortjent å komme dit, sa trener Terim etterpå. Til et pressekorps hvor meningene var svært delte når det gjaldt akkurat det.

“ Fotball er et spill mellom to lag, og til slutt vinner Tyskland, er tidligere England-spiller Gary Linekers svært så kjente sitat. Etter årets EM virket det lenge som om at det utsagnet sto for fall. For ikke var de spesielt gode, og ikke spilte de spesiell attraktiv fotball. Men en stund i sommer var fotball et spill mellom to lag, og til slutt vant Turkia!