rosenborg - cupfinalen 1988 Foto: Fjesme, Stein
Arkivbilder av RosenborgRBKGøran Sørloth i skuddøyeblikk mot Bryne Foto: Ivar Mølsknes
Rosenborgspillere og rockemusikere - Den gang da - året var 1988 - og " Hymne for Rosenborg" eller Rosenborgsangen ble til Foto: Knutseth, Leif
Jahn-Ivar "mini" Jakobsen 04.11.2006 - Seriemester med RBK 1988, 90, 95, 96, 97, 98, 99 Foto: Arkiv
Kåre Ingebrigtsen 04.11.2006 - Seriemester med RBK 1988, 1990 Foto: Arkiv
Ørjan Berg 04.11.2006 - Seriemester med RBK 1988, 90, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 Foto: Arkiv
FARGEBILDE,SPORT,FOTBALL,CUPFINALEN 1988,Brann - Rosenborg ,2-2,ARNE MØLLER,REUDUANE DRICI,Cupfinale 1988 *** Local Caption *** Foto: BT arkiv
Per Joar Hansen 04.11.2006 - Seriemester med RBK 1988 Foto: Arkiv
Karl-Petter Løken 04.11.2006 - Seriemester med RBK 1988, 90, 92, 93, 94, 95, 96 Foto: Arkiv
RBK - LYNRosenborgSeriemesterSeriemestere 2004Fredrik WinsnesLerkendalFeiring Foto: Christer S. Johnsen

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det første av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

1. desember: Cupfinalen 1988

— Jeg føler meg goooood. Veldig god. Det er først nå - en time etter kampen - at hvilepulsen begynner å nærme seg et normalt nivå. Å stå på kongetribunen med hele Ullevaal under seg, den følelsen kan ikke beskrives. Den må oppleves! - Gøran Sørloth til Adresseavisen, 30. oktober 1988.

Vi skal 20 år tilbake i tid, til Oslo og Ullevaal.

Det er 23. oktober og hovedstaden fylles opp av bergensere og trøndere, hockeysveiser så langt øyet kan se, barter, rødt, hvitt og svart.

Nils Arne Eggen var tilbake på Lerkendal etter å ha vunnet seriegull med Moss året før. Det var begynnelsen på en æra, og det var litt av et kick off. For den nøytrale tilskuer var underholdningsverdien på topp. For en partisk sjel ble det en krig.

Etter en type spenning vi ikke lenger opplever i fotballen med pause på en uke før avgjørelsen skulle falle (en "cliffhanger" dagens tv-serier bare kan drømme om å lage), kunne Rosenborg til slutt heve pokalen.

Kamp 1

23 500 betalende tilskuere fikk se et avslutningsdrama denne søndagen.

De måtte vente til 83 spilte minutter før Gøran Sørloth skaffet RBK ledelsen. Bare fem minutter etter svarte Brann og Odd Johnsen. Dermed måtte det ekstraomganger til. Sørloth ga de tilreisende trønderne troen på gull i det 95. minutt, før Atle Torvanger tente håpet i Brann med sin scoring fattige tre minutter etterpå.

Da Faaberg-dommeren Bjørn Kronborg blåste for full tid var det bare for supporterne å bestille ny tur til Oslo. Eventuelt å ta en uke fri. To be continued, kunne det stått på NRKs avslutningsbilde på tv'n. For en thriller!

Kamp 2

Etter en uke med tilnærmet endeløs ventetid (ja, vi kan dra paralleller med forventningene vi får i adventstiden, kanskje bare sterkere?!) var det klart for avgjørelsen.

30. oktober 1988. Denne gangen ble det ikke like dramatisk, og det ble nok et antiklimaks for tilreisende bergensere. 23 700 var innenfor portene på Ullevaal, og de fikk oppleve en historisk cupsuser da Gøran Sørloth vartet opp med et av de beste langskuddene i cuphistorien.

Da var det spilt 25 minutter av returkampen. Formspilleren Karl Petter Løken gjorde livet enda surere for de med skarre-r åtte minutter senere, og dermed var det gjort. Dommer Thorodd Presberg fra Strømsgodset blåste av etter 90 minutter denne gangen, og RBK med Nils Arne Eggen i spissen kunne innkassere cupgullet.

Profilene

Nils Arne Eggen er nevnt. To unge bodøværingers inntog i Trøndelag ble også utslagsgivende for mesterlaget i 1988. Jahn Ivar Mini Jakobsen og Ørjan Berg kom og erobret. Det var rock n' roll og Kåre Ingebrigtsen gjorde hockeysveisen sexy. Av de mer rutinerte herrene var Jan Hansen en av de som spilte sin siste sesong, og sikret sitt første og eneste cupgull. Sverre Brandhaug var stor, men Gøran Sørloth var større. Bergenserne vartet opp med målscorerne Atle Torvanger og Odd Johnsen. Jan Halvor Halvorsen var med, og selvsagt Per Egil Ahlsen som higet etter et nytt cupeventyr etter supermålet og seieren med Fredrikstad i 84. Det var ikke hans mål som skulle huskes.

Oppstillingene, kamp 1

Brann (4-4-2): Bjarni Sigurdsson - Henrik Bjørnstad, Redouane Drici,

Jan Halvor Halvorsen, Lars Moldestad - Trond Nordeide, Per Egil

Ahlsen, Arne Møller, Per Hilmar Nybø (Halvor Storskogen 115.) - Odd Johnsen (Geir Solheim 118.), Atle Torvanger.

Rosenborg (4-3-3): Ola By Rise - Karl-Petter Løken, Trond Sollied,

Geir Olav Bøgseth, Trond Henriksen (Jan Hansen 7.) - Kåre

Ingebrigtsen, Sverre Brandhaug, Ørjan Berg - Per Joar Hansen (Bård

Wiggen 73.), Gøran Sørloth, Jahn Ivar Jakobsen.

Oppstillingene, kamp 2

Rosenborg (4-4-2): Ola By Rise (Arne Linn 89.) - Trond Henriksen,

Trond Sollied, Bård Wiggen, Jan Hansen - Kåre Ingebrigtsen, Sverre

Brandhaug, Ørjan Berg, Karl-Petter Løken - Gøran Sørloth, Jahn Ivar

Jakobsen; Knut Torbjørn Eggen, Trond Sundby.

Brann (4-4-2): Bjarni Sigurdsson - Henrik Bjørnstad, Redouane Drici,

Jan Halvor Halvorsen (Jan Erlend Kruse 46.), Lars Moldestad - Trond Nordeide, Arne Møller, Per Egil Ahlsen, Atle Torvanger - Per

Hilmar Nybø (Geir Solheim 63.), Odd Johnsen.

Sørloths suser

En rissaværing ble RBKs største helt over to kamper på nasjonalarenaen. Gøran Sørloth hadde dundret inn mål i serien, og scoret et av cuphistoriens beste (i konkurranse med nevnte Ahlsen!). Sørloth klemte til på halvspretten fra rundt 40 meter. "Fra midtbanen" skrives det enkelte steder. Det er helt greit. Et mytisk mål, som definitivt senket krigerske bergensere.

- Jeg så med en gang at ballen var på vei over Brann-keeperen. En aldeles nydelig følelse. Så tok jeg æresrunden. Jeg nøt hvert eneste sekund. Hørte at folk brølte Gøran, Gøran, Gøran... Jeg ville vært en bløffmaker hvis jeg påstod at hyllesten ikke betydde noe for meg. Det var sterkt og godt, sa den da 26-år gamle Sørloth til Adresseavisen etter at plassen i historiebøkene var sikret.

Det hører med til historien at Rosenborg-spissen kunne stilt i rødt dette året. I et intervju med Nettavisen i forkant av årets VM-kvalifiseringskamp mot Nederland fortalte Sørloth historien som kunne endret historien: - Brann var etter meg to år på rad, og i 1987 tenkte jeg en del på et klubbytte. Vi hadde hatt en sesong med nedturer i Rosenborg, og var ikke spesielt gode. Så hørte jeg at Nils Arne (Eggen) skulle komme til oss i 1988. Da forsvant alle de tankene. Jeg ville nemlig spille under ham, sier Sørloth.

Det endte med cupgull til RBK, etter 15 års ventetid i Trondheim.

Veien til finalen

Sørloths nesten-overgang var ikke det eneste som var litt nesten med RBKs cupgull dette året.

Veien til Ullevaal ble ikke en parademarsj, og allerede i 3. runde ble det tøft mot lokale helter fra Stjørdals/Blink. Rosenborg karret seg videre med 2-1, mens Brann var langt mer solide. 0-5 borte mot Vard levnet liten tvil om forskjellen på divisjonene på Vestlandet.

I fjerde runde beseiret Brann andre medaljejagende trøndere i form av en 2-0-seier hjemme mot Strindheim. RBK spilte nok en thrillerkamp og var nok en gang det nødvendige målet foran mot Eik. Kampen på Lerkendal endte 4-3. Kvartfinalen endte også med RBK-avansement med ettmålsmargin. Molde ble slått ut på bortebane, 1-2 i trønderkofferten. Brann scoret kampens eneste mål på hjemmebane mot Råde.

I semifinalen viste Rosenborg endelig muskler og sendte Start forsmådde hjem til sør med 5-1. Brann møtte fjorårets seriemester Moss, og sikret Ullevaal-tur med 0-1 i kråkenes rike.

Etterspillet

Skåling og feiring av cupgullet gikk ikke rett hjem hos alle. Følgende artikkel ble trykket i Adresseavisen etter at bildene av alkoholkonsumerende spillere fra gareroben hadde blitt kringkastet inn i de tusen hjem:

"Rosenborgs seiers-skål vekker harme!

Forbundet mot Rusgift (FMR) går hardt ut mot Sportsrevyens dekning av Rosenborgs garderobefest etter å ha innkassert årets cupmesterskap. FMR venter at Kringkastningsrådet vil ta opp dekningen av Rosenborgs-pillerenes champagneskål. FMR legger vekt på at tribunefylla var et stort problem under de to cupfinalehelgene, og at Norges Idrettsforbund har henstilt overfor media å unnlate å bringe innslag som styrker inntrykket av at idrett og alkohol hører sammen. At Rosenborg-spillerne på den ene siden spiller med draktreklame for Motorførernes Avholdsforund, men på den andre siden ikke tar sitt ansvar som idrettsidealer alvorlig nok, er en ting. At NRK kringkaster dumheten og dobbeltmoralen er enda mer beklagelig, mener FMR. Forbundet ber Kringkastingsrådet drøfte NRK's generelle linje for alkohol-innslag i radio og TV".

PS!

RBK vant også serien dette året etter en hel sesong på toppen. Fra 31. juli og helt ut tilhørte 1. plassen Trondheim. Rosenborg scoret 54 mål og hadde syv poeng ned til Lillestrøm på andre plass da siste serierunde var vel i havn.

Hvordan husker DU denne fotballopplevelsen? Del minnene og diskuter øyeblikkene i debattfeltet under.

Kilder: 100% Fotball, Adresseavisen, RBK.no, rbkweb.no, rsssf.no, Nettavisen, Nrk Trøndelag.