TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det femte av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

7. desember: Den umulige scoringen

— Nå er jeg 28 år, og kontrakten min går ut i 2004. Da vil jeg være 32 år, og da ser jeg for meg en sesong hjemme i Brasil – og ferdig med det, sa Roberto Carlos for åtte år siden.

Det ble ikke helt slik. 36-åringen gir seg tilsynelatende aldri, og disse dager hever brasilianeren lønn i tyrkiske Fenerbahce.

(Artikkelen fortsetter)

(Carlos i Fenerbahce. Foto: Digitalsport)

Men det var ikke der han ble kjent og kjær, derimot skjedde det noe 3. juni 1997 som sikret ham en evig legendestatus.

Se brassens kunststykke her! (ekstern lenke)

Men før vi tar for oss det umulige målet må vi spole enda litt lengre tilbake i tid.

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

Nesten Boro

Vi begynner 1995 da en ung brasilianer med to ferske seriemesterskap fra hjemlandet ønsket seg til Europa. Bryan Robson hadde nettopp fått sin første managerjobb i Middlesbrough, og gamle ”Captain Marvel” var nær ved å sikre seg denne Carlos. I stedet dro Roberto Carlos da Silva Rocha til Roy Hodgsons Inter Milan, og Robson endte opp med Juninho.

I Italia viste Carlos stjernetendenser, men Brede Hangelands nåværende sjef Hogdson mente brassen var den fødte ving – noe Carlos selv var uenig i. Etter bare én sesong gikk derfor turen til Real Madrid, og der begynte et 11 år langt eventyr som skulle inneholde tre Champions League-trofeer, fire triumfer i La Liga og totalt 71 mål fordelt på 584 kamper. Som venstreback.

(Artikkelen fortsetter)

(Carlos ble en legende i Real Madrid. Her jubler han sammen med Zinedine Zidane. Foto: Digitalsport)

I 1997 hadde Carlos allerede vært fast inventar på det brasilianske landslaget en god stund, og inn mot VM i Frankrike i 1998 ble det bestemt at man skulle gjennomføre et prøve-VM med noen utvalgte nasjoner — deriblant nasjonen som ga verden samba. Få uker tidligere hadde Brasil sensasjonelt tapt hele 4-2 for Norge i en kamp som for alvor la grunnlaget for Toré André Flos videre proffkarriere.

137 km/t

Men Flo var ikke med i Le Tuornoi, og fremdeles huskes turneringen for én ting.

Det var spilt 22 minutter i Lyon den 3. juni, og Brasil fikk frispark drøyt 30 meter fra mål, midt på banen. Dunga stod der, det samme gjorde Rivaldo og Romario. Men fra denne avstanden var ingen av dem særlig treffsikre, og venstreback Carlos tok turen frem. Stillingen var 0-0 da den 168 centimeter høye brassen løp raskt mot ballen med korte, taktfaste skritt. Faktisk begynte han tilløpet innenfor midtsirkelen!

Med yttersiden av den venstre vristen traff han ballen med voldsom kraft. Så voldsomt at han i skuddøyeblikket lettet fra bakken et lite sekund. Prosjektilet gikk langt til høyre for den fire mann store muren, og så ut til å ha retning mot cornerflagget. Fabien Barthez i det franske målet fikk muligens med seg at ballgutten som satt midt mellom hans venstre stolpe og cornerflagget dukket fordi han fryktet å få ballen i ansiktet, men så skjedde det umulige.

Ballen skrudde intenst mot venstre de siste metrene før mål, og innen Barthez rakk å flytte seg plystret det i nettet bak ham. Banenskruen hadde lurt alle!

Se brassens kanonscoring her! (ekstern lenke)

— Jeg har alltid trent på frispark, hver eneste dag, og jeg foretrekker å skyte med utsiden av foten. Det er ingen hemmelighet, det handler kun om konsentrasjon, sa Carlos. En måling skal ha vist at topphastigheten på skuddet var ufattelige 137 kilometer i timen.

(Artikkelen fortsetter)

(Roberto Carlos spilte over 100 landskamper for Brasil, men husker kanskje best for scoringen mot Frankrike. Foto: Digitalsport.)

— Utrolig prestasjon

Plutselig var samtlige løkker i landet fulle av små gutter og jenter som skulle skyte med utsiden av foten, og det gikk nok både vindusruter og unge ankler i jakten på baneskruen.

- Den brasilianske scoringen var en utrolig prestasjon, sa Norges daværende landslagssjef Egil ”Drillo” Olsen dagen etter superscoringen.

”Carlos dro til med utsiden av venstrefoten, og ballen var en tur over grensen til Spania før den traff innsiden av stolpen hos den franske keeper Barthez - en Barthez som bare ble stående midt i mål. Og hvorfor skulle han ikke det? Ballen så ut til å gå fem meter utenfor, før den med en utrolig skru dro seg inn igjen. En av fotballhistoriens flotteste scoringer fra den distansen!”, skrev Aftenpostens Arne Hole.

Og det var ikke tilfeldig at nettopp Carlos scoret det spektakulære målet. Flere seriøse artikler er gitt ut der høyt utdannede fysikere har regnet på forutsetningene for scoringen. Og uten lår på 58,5 centimeter er det liten vits i forsøke og kopiere målet hans. Det kreves så stor kraft, balanse og presisjon at det nesten er umulig å gjenta bedriften.

- Det er som med alt annet. Jo mer smerte og svette man legger ned, jo bedre vil resultatet bli, sa Carlos om terpingen.

Fjørtoft med målebånd

Han har også forklart at de enorme lårene delvis skyldes en streng, men rettferdig, far som brukte han som både ”plog” og arbeidshest i barndommen. Et lite apropos er at Jan Åge Fjørtoft, mannen med Norges største fotballår, ble fotografert med målebånd i rikspressen. Sunnmøringen kunne slå fast at hans lår faktisk var større enn Carlos sine – men at han også var drøyt 20 centimeter høyere.

I ettertid har Carlos’ fantastiske mål blitt sammenlignet med scoringer fra gode, gamle dager, og med ferske kremmerhus. Ingen har noen fasit, men både Zidanes perle mot England i 2004, Alan Shearers kanon mot Wimbledon i 1996, Paul Gascoignes FA-cupsuser mot Arsenal i 1991 og David Beckhams viktige skruball mot Hellas i 2001 kom til kort da den britiske fansen skulle stemme frem sin favoritt for få år siden.

(Artikkelen fortsetter)

(Nådde ikke helt opp: Zidanes frisparkscoring mot England i 2001. Foto: Digitalsport.)

— Ny dimensjon

— Jeg blir alltid oppfattet som denne blide fyren som alltid smiler, men det er ikke den hele og fulle sannheten. Ikke mange mennesker kjenner personen Roberto Carlos, de kjenner meg kun som spiller. Men jeg forsøker alltid å legge igjen eventuelle problemer hjemme, og ha hodet klart når jeg går på banen, har mannen med 125 landskamper sagt.

Skulle han bli deppet holder det nok å ta fra med videoen fra 3. juni 1997. Se brassens kanonscoring her! (ekstern lenke)

- Carlos skapte en ny dimensjon. Med skuddet til brasilianeren håper jeg at debatten om å utvide fotballmålene er lagt død en gang for alle, sa daværende trener for kvinnelandslaget Per Mathias Høgmo dagen etter perlemålet.

Og det ble heller ikke mer snakk om å gjøre målene bredere og høyere.

Kilder: 100 prosent fotball, BBC, World Soccer, Times online, youtube, wikipedia.