TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det tiende av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

Zidanes triste sorti

De fotballinteresserte kjente ham godt fra før, men etter VM i 1998 visste absolutt alle hvem Zinedine Zidane var. "Trollmannen. "Zizou". Franskmannen kronett et fantastisk mesterskap med å score to mål da Frankrike knuste Brasil 3-0. Men det er ikke denne finalen dagens luke i julekalenderen skal handle om.

Åtte år senere, den 9. juli 2006 var Zidane og Frankrike igjen i en finale. Real Madrid-spilleren hadde i god tid før mesterskapet annonsert at det ble hans siste turning. Franskmannen ville legge opp et år før kontrakten med spanjolene gikk ut — og for en avslutning det ble!

Fra helt til syndebukk

Etter høyst middelmådige takter i gruppespillet hadde franskmennene nærmest blitt avskrevet som gullkandidat. Uavgjort mot Sveits og Sør-Korea og seier mot vesle Togo var fasiten. Og Zinedine Zidane hadde vel strengt tatt sett sine beste dager? Gikk det ikke litt tregere i fintene nå? Var ikke pasningene litt mindre presise? Kritikerne tok voldsomt feil.

På veien mot finale sendte Frankrike sterke nasjoner som Spania, Brasil og Portugal ut av turneringen. Mot Spania kom han på scoringslisten, i kvarfinalen mot Brasil var han rett og slett outstanding. Mot Portugal i semifinalen var han igjen strålende og satte attpåtil inn straffesparket som sendte Les Bleus til finalen.

Playmakeren var igjen verdens beste , og ble etter VM også tildelt prisen som mesterskapets beste spiller.

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

7. desember: Carlos' umulige mål

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: Gazzas drømmetreff

Zidane kunne lett også blitt finalens største spiller. Han ga Frankrike ledelsen mot Italia med et utsøkt straffespark. Gianluca Buffon kastet seg til høyre. Zidane kjippet ballen iskaldt såvidt via tverrliggeren og i inn nettet.

Trollmannen. Frankrikes frelser. Platinis arvtager. Slik kunne han ha avsluttet karrieren.

Drøye 100 minutter senere tok han avskjed på en helt annen måte. Noen velvalgte ord fra en italiener fikk det til å koke over for årets spiller i verden i 1998, 2000 og 2003 - og dermed var skandalen og springskallen et faktum.

(Artikkelen fortsetter)

Her rakner det for Zidane. Springskallen mot Marco Materazzi blir fanget opp av fotografer, TV-kameraene og ikke minst dommeren som sender franskmannen av banen.

" Det var ikke et skrudd frispark i hjørnet. Ikke en dragning som fikk alle 73 000 på Olympiastadion her i Berlin til å måpe. Ikke en pasning med krem på toppen.

Nei, så langt derifra. Øyeblikket, selve skrekken for alle franskmennene, var av den sorten som ikke hører hjemme på en fotballbane" , skrev Aftenpostens Bertil Valderhaug.

Ingen vinnere

I den andre hovedrollen. En italiensk stopper av den gamle skolen. Massiv. Taklingssterk. Tøff på grensen til det brutale. Marco Materazzi, som hadde floppet i Everton, men nå hadde etablert seg både på Inter Milan og landslaget.

I finalens 19.minutt – bare 12 minutter etter at Zidane hadde sendt Frankrike i ledelsen. 1-1 var også stillingen to minutter inn i andre ekstraomgang. 1-1 mellom Frankrike og Italia. 1-1 mellom råskinnet Marco Materazzi og eleganten Zinedine Zidane.

Materazzi toppet det hele med å score i straffekonkurranse som gjorde at Italia til slutt vant 6-4. Men i duellen Materazzi – Zidane var det egentlig ingen vinner. I hvert fall ingen moralsk. Taperen var fotballen.

Fornærmet familien

Italieneren hadde visstnok hakket på Zidane hele kampen. Da det til slutt kokte over for den franske trollmannen var det på grunn av en upassende kommentar om et familiemedlem. Du kødder ikke med familien til en muslim. Du kødder ikke med familien til en franskmann.

"Materazzi falt pladask i bakken og det røde kortet føk opp i været foran mannen som bare var minutter unna å krone sitt eget mesterverk av en karrière med VM-gull. Isteden tuslet han ut med bøyd hode. Au revoir, Zidane!" , skrev Valderhaug i kommentaren titulert "Ut i Skam".

(Artikkelen fortsetter)

Zidanes triste sorti fra fotballen ble fikk spalteplass over hele verden.

Ble tilgitt

Men franskmennene skammet seg ikke over landsmannen. Den levende legenden var tilgitt allerede samme dag. De skyldte (og skylder fremdeles) på Materazzi: "Den sleipe italieneren". Og mange nøytrale supportere delte franskmennenes synspunkter. For Zidane var spilleren alle likte – manifestasjonen av vakker fotball: Hans utsøkte blikk, pasningsfoten, "Zidane-finten" Og avslutningene. Kanskje ble han lettere å tilgi også fordi han ikke bare spilte som en gud, men også så ut som en gud, der han beveget seg over gresset med sin arrogante eleganse.

BLE TILGITT: Zinedine Zidane sammen med landslagstrener Raymond Domenech og det franske presidentparet (Foto: Digitalsport)

Det ble diskutert om Zidane skulle fratas Gullballen for forseelsen siden journalistene som hadde stemt ham frem som vinner, hadde gjort sine valg før nedskallingen, men franskmannen slapp unna med tre kampers karantene og 40 000 kr i bot. for nedskalling. Siden Zidane allerede hadde lagt opp, foreslo franskmannen å gjøre tre dagers arbeid for FIFAs aktiviteter for barn og unge i stedet. Slik ble det.

I dagene, ukene og månedene som fulgte ble det skrevet mye om hva det var Materazzi egentlig hadde sagt. Omsider innrømmet han at ordene som utløste århundrets mest spektakulære utvisning var: "Søsteren din er den horen jeg foretrekker". Han gikk til sak mot den engelske avisen Daily Mail som påsto at han hadde kalt Zidane "sønn av en terroristhore" og vant. Beskyldninger om rasisme ville han ha seg frabedt.

Han hadde uansett bidratt til å svekke Zidanes ettermæle. For det var ikke slik verden ville ta farvel med av sine største spillere.

SLIK HAN BURDE AVSLUTTET: På elegant vis setter Zinedine Zidane inn 1-0-scoringen i finalen.

Fakta

Zinedine Zidane

Født : 23.juni 1972 i Marseille

Klubber: Cannes (1988 — 1992), Bordeaux (1992 - 1996), Juventus (1996 - 2001). Real Madrid (2001 - 2006)

Landskamper: 109 (31 mål)

Meritter: VM-gull (1998), EM-gull (2000), Mesterligagull (2002) l Italiensk seriegull (1997 og 1998), Spansk seriegull (2003),

Årets spiller (1998, 2000 og 2003)

Italia-Frankrike 1-1 (6-4 etter straffer)

Tilsk.: 69.000 på Olympiastadion, Berlin.

Mål: I: Marco Materazzi (19). F: Zinedine Zidane (str. 7). Straffer: I: Andrea Pirlo, Marco Materazzi, Daniele De Rossi, Alessandro Del Piero, Fabio Grosso. F: Sylvain Wiltord, David Trezeguet (misset), Eric Abidal, Willy Sagnol.

Dommer: Horacio Elizondo, Argentina

Gule kort: I: Gianluca Zambrotta, F: Willy Sagnol, Alou Diarra , Florent Malouda

Rødt kort: F: Zinedine Zidane (110) .

Italia (4-2-3-1): Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Camoranesi (Del Piero 86.), Gattuso - Pirlo, Perrotta (Iaquinta 61.), Totti (De Rossi 61.) - Toni

Frankrike (4-4-2) Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Makelele, Vieira (Diarra 56.) , Ribery (Trezeguet 100.) , Zidane - Malouda, Henry (Wiltord 107.)