FotballVM 1998Foto: imago/DigitalsportNORWAY ONLY23.06.1998Mannschaftsjubel Norwegen / Norge v Brasil 2-1 Foto: Digitalsport

— Nei, nå er det sjanseløst, sa en kompis av meg, kastet et fotballblad han fant på golvet i veggen, reiste seg og gikk hjem.

Vi satt hjemme hos meg på Tolga og så på TV. Det sto 78 minutter på kampuret på Stade Velodrome i Marseille. Bebeto hadde headet Brasil i ledelsen og Dunga hadde akkurat "klippet av seg tunga" med fingrene i retning den norske benken, som et motsvar til at Drillo før VM hadde sagt at han ville gjort Brasil til et bedre landslag.

Det var ti minutter igjen av siste kamp i gruppespillet, og ettersom Marokko ledet over Skottland i gruppas andre kamp MÅTTE Norge vinne for å gå videre.

Alt dette fikk kompisen min med seg, før han altså gikk hjemover. Han bodde en halvtime unna meg. Og har aldri angret på noe så sterkt siden.

Flo i stedet for Østenstad

Etter Bebeto-scoringen jobbet Drillo iherdig for å finne på noe lurt å gjøre. Egil Østenstad hadde vært i oppvarming, og det var meningen at han skulle inn. Men i siste liten ble det ropt "Jostein Flo" fra benken, og Drillo endret byttet. Flo, som slet med å finne riktig trøye i virvaret, stavret seg utpå. Nå skulle det slås Flo-pasninger!

I underkant av fem minutter senere: Etter at Frode Grodås har avverget en Brasil-mulighet havner ballen hos Stig Inge Bjørnebye, som banker den langt ut mot venstresiden. Den ender hos Tore André Flo, og skal bli en målgivende pasning som gjør NRK-kommentator Arne Scheie på gråten, og samtidig gir nytt håp om avansement.

HOPPENDE GLAD: En hoppende glad Tore André Flo jubler sammen med Ronny Johnsen og Stig Inge Bjørnebye (Foto: Digitalsport).

"Flonaldo" trekker seg inn i banen, slår tunnel på Junior Baiano, og: "Så i bortre hjørne. Så i bortre hjørne. Vi har scoret i Marseille, vi har scoret mot Brasil!".

Det er Scheie som snakker til folket.

Flo, Flo og Rekseth

Etter utlikningen virker brassene stressede. Den norske forsvarsfireren banker baller over de sør-amerikanske midtbanespillerne, og 2 X Flo herjer på topp. Eldstemann stusser ned til yngstemann, som header rett utenfor. Eldstemann stusser igjen, yngstemann utenfor på nytt.

Så, 87 minutter ut i kampen: Etter litt fram og tilbake slås et nytt norsk innlegg fra venstre. Sekunder senere peker den amerikanske Esfandiar Baharmast mot straffemerket. Reprisene viser at Tore André Flo har falt i feltet, uten at det er lett å se hvorfor.

Senere skal en svensk TV-kanal (!) vise hendelsen bilde for bilde, og som FIFA-delegaten sa etter at den brasilianske stormen og den norske feiringen hadde lagt seg:

– Den norske spilleren ble holdt i trøya av den brasilianske.

Trøya til Flo hadde stått som et seil ut fra drakten, og straffen var korrekt.

Tilbake til Stade Velodrome: Kjetil Rekdal har lagt ballen på straffemerket. Det står stille i Marseille. Rekdal i venstre hjørne. Brasils keeper Taffarel etter ballen. Men for seint.

2-1!

– Ahhhhhhh... Kjetil Rekseth, fra Werder Bremen og Norge, roper Scheie, som i ettertid har forklart "tabben" med at han snakket med hjertet den kvelden, og at hjernen langt på vei var koblet ut.

SE STRAFFEN OG DE SPENNENDE SLUTTMINUTTENE AV KAMPEN MOT BRASIL HER!

Da kampen var over, Norge var i åttedelsfinale og bildene fra et Karl Johan i fullstendig seiersgalskap rullet på TV, ringte kompisen min, sånn passe irritert. Ikke over Norge, men over seg selv.

Det bor bare 1800 mennesker på Tolga, men den kvelden ble det spilt fotball i hovedgata. Det tror jeg knapt har skjedd før.