mjelde lead Foto: BT

TIL: DEG!

FRA: DEG! (... med litt hjelp fra 100% Fotball.)

---

Våre lesere har hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det 23. av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

23. desember: Da gullet kom hem

22. oktober 2007 vil stå som en merkedag i Branns historie. To dager før hadde hele Bergen og omegn vært i festrus. Brann skulle til Ålesund for å sikre det første seriegullet siden 1963. Det endte med 1-2-tap mot AaFK. Folk som fulgte kampen på storskjerm på Festplassen, gikk skuffet hjem. Feiringen var utsatt.

(Artikkelen fortsetter)

KJEMPEMISSEN: Erik Huseklepp (liggende) fortviler sammen med Thorstein Helstad etter overtidsbommen mot Aalesund. Foto: BT

Eneste skår i gullgleden var at Brann ikke fikk avgjøre selv. De trengte hjelp av vestlandskollega Viking. Mandag 22. oktober kom serietoer Stabæk til Stavanger. Gullet var Branns dersom Viking hindret Stabæk fra seier. Og Viking gjorde jobben. De vant 2-1 etter to mål av Peter Ijeh.

(Artikkelen fortsetter)

GULLET E HEME: Følelsene fikk mange utfall 22. oktober 2007, kvelden da gullet va' heme. Foto: BT

Ville tilstander

Nå begynte festen i Bergen. Det vil si, det hadde vært mange gullfester allerede. Men først denne mandagskvelden var alt spikret og i boks. Pubene og gatene fyltes av ekstatiske bergensere. Brann-spillere og ledere tok turen til Stadion for å feire. Der samlet det seg etterhvert flere hundre tilhengere utenfor i høstmørket, med bengalske lys og allsang:

— En fantastisk opplevelse! For Sportsklubben Brann og fansen er dette en utrolig dag, sa Mons Ivar Mjelde.

I garderoben ble sjampisen sprettet, spillerne danset rundt og sang på slageren "Tjukk og feit og full og serieguuuuull". Etter en intervjurunde inne i garderoben, tok spillere og trenere turen ut til supporterne der de ble hyllet med "Gullet ska hem" og Bergens nasjonalsang "Nystemten".

Gjenopplev "Gullet ska hem"-sangen, her sunget før Brann - RBK:

(Artikkelen fortsetter)

SPRETTET SJAMPISEN: Viking har slått Stabæk, og Brann-spillerne kan sprette sjampisen. Foto: BT

Gledestårer

— Jeg har opplevd gjennom media og andre at folk ikke har hatt særlig stor tro på oss. Kjekt å motbevise det, sa en smilende Mjelde, som ledet klubben til serie- og cupgull, samt sølv og bronse i serien.

Erik Huseklepp ble en slags syndebukk da han bommet for åpent mål nesten fem minutter på overtid i Ålesund to dager før. Men denne mandagskvelden var han et eneste stort glis der han sto inne på Stadion med et skjerf med påskrift "Seriemester 2007, Gullet kom hem".

— Det har vært litt tungt de siste dagene. Men nå blir det bare gledestårer, smilte Huseklepp.

(Artikkelen fortsetter)

STYRMANNEN: Martin Andresen var en viktig bidragsyter til gullet. Lite visste fansen den gang om Vålerenga. Foto: BT

Fire Helstad-mål

Helgen etter var det klart for Brann — Viking på Stadion. Brann vant 5-2 etter fire mål av Thorstein Helstad på en smekkfull hjemmearena. Det var ikke noen tvil om hvilket lag som var det beste i 2007. Iført gulldrakter kunne Brann ta i mot publikumshyllest, medaljene og pokalen.

— Nå skal vi spise middag sammen, så skal vi ned på Festplassen. Etter det skal jeg sette meg i en krok for meg selv og slappe av. Og i morgen skal jeg ha meg en tre-fire timers fjelltur i fjellet. Det er min måte å feire på, forkynte Mons Ivar Mjelde.

(Artikkelen fortsetter)

GULLAGET: Brann banket Viking 5-2 på Stadion og fikk overrakt de fortjente gullmedaljene. Foto: BT

Super sentrallinje

Brann hadde virkelig et storlag, noe antall landslagsspillere var et bevis på. Bakerst var Håkon Opdal en klippe. Islendingene Kristjan Sigurdsson og Olafur Bjarnason hadde utviklet et utmerket samarbeid på stopperplass. Sentralt på midtbanen regjerte landslagskaptein Martin Andresen.

På kantene leverte Jan Gunnar Solli og Petter Vaagan Moen spill av høy klasse. Og på topp bøttet den hjemvendte spiss, Thorstein Helstad, inn mål etter mål. 22 fulltreffere endte spiller nummer 22 med i gullsesongen.

Sommeren 2008, etter 11 mål på 12 seriekamper, ble Helstad solgt til Le Mans. Fra før var styrmannen Martin Andresen reist til Vålerenga etter å ha fullført sitt treårige prosjekt i byen mellom de syv fjell. Dette, sammen med de store forventningene man ikke klarte å innfri i starten av 2008, ble for mye for Brann. Det som i 2007 var et nærmest uslåelig lag, kollapset. 2008 endte med 8. plass, og Mjelde sa takk for seg.

Så er spørsmålet om Steinar Nilsen kan løfte Sportsklubben Brann tilbake til 2007-høyder.

Se og hør hyllest av Brann og "Nystemten":

Og vi avslutter med Den 12. mann og Erik Hanøy: