ANNIKEN HUITFELDT Foto: Ørjan Deisz

— Jeg synes rett og slett det er utrolig trist og synd at så få får muligheten til å se en så viktig kamp som den første EM-kvalifiseringskampen er for Norge, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (AP) til 100 % Fotball.

For trolig har aldri så få nordmenn hatt TV-tilgang til en norsk landskamp av betydning. Og trolig vil aldri så få ende opp med å se norges beste menn i aksjon i en kvalifiseringskamp.

Etter det 100 % Fotball kjenner til har kun mellom 50.000 og 100.000 nordmenn Canal +-abonnementet som gir tilgang til fredagens landskamp mellom Norge og Island på Laugardalsvöllur. Både TV2 og NRK var sjanseløse i forhandlingene i kamp med Canal +. Betalkanalen var naturlig nok villig til å strekke seg unormalt langt etter vinterens tap av rettighetene for engelsk fotball til TV2. * Kampen mellom Island og Norge kan du følge direkte her fra 21.00 fredag!

— Det er en stund siden jeg bare begynte å ta slike ting til etteretning, som det heter. Jeg har fått forståelsen for at Canal + betalte 8-10 millioner for å sende Island-Norge. Da er det vel bare å erkjenne at markedet styrer, sier fotballjournalist og programleder i NRK Knut Nesbø.

— Ut i fra et egoistisk ståsted er det trist at denne kampen ikke går på TV2. Men attraktiv idrett koster vanvittig mye penger og vi kom til kort i forhold til dette. Det er bare å innse, sier fotballsjef i TV2 Vegard Jansen Hagen.

Sportsredaktør i samme kanal, Bjørn Taalsen, ser på rettighetshandelen som en tydelig reaksjon på at Canal+ har mistet det de levde av.

— Jeg kjenner ikke til hva de betalte, men hvis summen som verserer i media stemmer, er det ganske sikkert at de ikke får pengene sine igjen. Det nytter dårlig å ha rettighetene til noe som skjer med tre måneders mellomrom. Det er hyppigheten som gjør engelsk fotball så attraktivt, påpeker Taalesen, som presiserer at TV2 har ingen grunn til å hisse seg opp over at det ikke er de som sender fredagens kamp.

— Nei, det ville blitt å kaste stein i glasshuss. Det er slik det har blitt og dette er business. Business vi alle er en del av, sier Taalesen.

Video: Se Islands finanskrise oversatt til fotballspråk:

Islands finanskrise oversatt til fotballspråk