REYKJAVIK (bt.no): – Vi går for å vinne begge disse kampene. Seks poeng er fullt mulig og vil gi oss en drømmestart, sier toppfotballsjef, Nils Johan Semb.

Seier mot Island i morgen og Portugal tirsdag kan en nesten måtte trenge også for å nå målet om å være et av lagene som spiller EM i Ukraina/Polen i 2012. * Vi følger landslaget: Siste nytt HER!

For statistikken er nådeløs. I de siste fem kvalifiseringene for EM og VM har puljevinnerne i snitt tatt 2,36 poeng pr. kamp. Holder vinneren av Norge sin pulje seg på snittet, må en ta 19 poeng. Det gir en serie på seks seire, en uavgjort og ett tap.

– Det er knalltøft og illustrerer hvor lite nåløyet er , sier Semb.

Det er ni kvalifiseringspuljer. Alle vinnerne pluss den beste toeren går direkte til EM. De resterende åtte toerne spiller play off om fire plasser.

– Tåler ikke to feilskjær

Poengsnittet for lagene som har tatt annenplass siden 2002 er sterke 1,99. I Norges gruppe vil det si 16 poeng. Det kan oppnås med fem seire, en uavgjort og to tap.

– Vi har muligheten for et feilskjær, men ikke to, sier kaptein Brede Hangeland.

(Artikkelen fortsetter)

BØR VINNE: Brede Hangeland mener Norge bør vinne mot Island for å henge med i EM-kvalifiseringen. Her fra onsdagens trening med landslaget (Foto: Scanpix).

Når du er i pulje med Portugal, Danmark, Kypros og Island, sier det seg selv at du ikke kan starte med å kaste bort poeng mot en øynasjon med 300.000 innbyggere, og som er det dårligst rangerte laget i puljen. Dat blir det vanskelig med tanke på at oppgjør i København og Lisboa fremdeles gjenstår.

– Ingen kan avskrives etter kun en kamp, men det vil ikke se så veldig bra ut med tap , sier Hangeland.

For skulle det skje kan det meste være over etter tirsdagens møte mot Portugal på Ullevaal. Det er i så fall nesten før det hele hadde startet.

– Fire poeng er godkjent

– Fire poeng er godkjent fra disse to kampene. Men da vil jeg helst at tre har kommet mot Portugal. Ett poeng blir for lite og en utrolig vanskelig start, sier Semb.

Ved forrige EM-kvalifisering var det Tyrkia (i Norges gruppe) sammen med Russland de lagene som tok seg til mesterskapet med færrest poeng. I snitt samlet de to pr. kamp.

– En tenker ofte at seier hjemme og uavgjort borte vil holde, men i en kvalifisering som dette klarer en neppe å vinne puljen med en slik statistikk, sier Semb.

(Artikkelen fortsetter)

BØR HA FIRE POENG: En seier og en uavgjort er godkjent mot Island, mener Nils Johan Semb (Foto: Nils Jarle Sætre).

Forrige gang Norge var kvalifisert til et mesterskap var i EM i Nederland/Belgia 2000. I kvalifiseringene etterpå er det før EM 2008 vi har gjort det best. Da ble snittet 1,91 poeng pr. kamp. Da var vi bare ett poeng fra å snyte Tyrkia for plassen. Keepertabber og tap hjemme mot Tyrkia ble avgjørende.

– Det er den bitreste kvalifiseringen men den viser også at det er fullt mulig. Vi må heve oss skal vi klare det, sier Hangeland, som samtidig prøver å dempe forventningene hos det norske folk.

– Mange i Norge tror vi er bedre enn det vi er. Det er ingen kamper som er lette for oss, men vi er samtidig så gode at det alltid finnes en mulighet, sier Hangeland.

Den bør ikke skusles bort allerede i Reykjavik.

Fakta/Poengsnitt i kvalifisering

— VM 2002: 2,33 poeng i snitt på puljevinnerne, 1,85 på toerne

- EM 2004: 2,3 i snitt for puljevinnerne, 1,94 for toerne

- VM 2006: 2,33 i snitt for puljevinnerne, 2,06 for toerne

- EM 2008: 2,37 i snitt for puljevinnerne, 2,1 for toerne

- VM 2010: 2,47 i snitt for puljevinnerne, 2 for toerne

- Totalt: 2,36 for puljevinnerne, 1,99 for toerne

Video: Se intervju med Drillo:

Drillo: — Det begynner å krible litt