Egil «Drillo» Olsen tillater John Arne Riise å gjøre noen småfeil på banen.

Statistikksenter Eliteserien:

REYKJAVIK: Sist Norge kvalifiserte seg for et landslagssluttspill i herrefotball var i år 2000. Da satt daværende Monaco-spiller John Arne Riise på benken under Norges kamper, i EM-et som ble spilt i Belgia og Nederland.

Siden har Riise spilt i Liverpool fra 2001 til 2008, og fortsatt karrieren i Roma, som en av klubbens største profiler. Og parallelt har Riise vært med å jakte fem sluttspill med landslaget.

Fem bom

Kvalikene til mesterskapene i 2002, 2004, 2006, 2008 og 2010 gikk alle i vasken for Norge, men John Arne Riise har spilt seg opp som nåværende aktive landslagsspiller med flest A-landskamper, med sine 88 landskamper. Gjennom tidene er Thorbjørn Svenssen mannen med flest landskamper for Norge med 104. En rekord 29 år gamle Riise trolig vil knuse.

Riise innser at det hviler et ekstra ansvar på han før kvaliken frem mot et eventuelt EM i 2012. — Det er et ansvar jeg skaffet meg sjøl. Og det er et ansvar jeg liker å få. Det setter ekstra press på meg sjøl, og da presterer jeg bedre, mener Roma-proffen om rollen som en av landslagets mest erfarne spillere.

Tunge nederlag

Riise har vært med på å ryke ut av fem kvaliker. Han mener feilene har kommet mot den antatt svakeste motstanden.

- Det har vært nære på flere ganger. Det som har vært det største problemet er at vi har tapt for mange poeng mot lagene vi burde slå. Som i begge kampene mot Island i sist VM-kvalik. Vi var rett og slett for dårlige når det gjaldt som mest mot et lag vi kunne og burde slått , mener Riise.

- Fornøyd med fire poeng

Han ser fram mot å komme i gang med kvaliken frem mot EM i Polen og Ukraina i 2012. — Vi er godt rustet til denne kvaliken. Vi kjenner Island godt fra sist kvalik, og bør ha lært av feilene våre. I tillegg har vi mange spillere som er i form nå. Mange viser seg frem i flere av de største ligaene i Europa. Jeg tror absolutt vi kan få til å kvalifisere oss denne gangen, understreker Riise.

Landslagsveteranen har store mål for de to første kampene, mot Island borte fredag, og Portugal hjemme neste tirsdag.

— Jeg er fornøyd med fire poeng på de to kampene til sammen. Men jeg har også troen på at vi kan klare å ta alle seks poengene, sier Riise optimistisk.

Drillo: En Bauta

— Både på og utenfor banen er han en bauta i dette laget, skryter landslagssjef Egil Drillo Olsen.

— Han er et oppkom av humør og overskudd, som han øser av seg. På banen er han ikke feilfri, men han er så aktiv og innsatsfull at jeg kan godta noen feil. Ikke alle involveringene hans er like riktige, men han er så mye involvert, og gjør så mye bra, at jeg fint kan godta noen feil, konkluderer landslagssjefen.

Kvitt gjelden

John Arne Riise er kvitt gjelden på flere titalls millioner kroner – og han rapporteres å være lykkeligere enn noensinne, melder VG Nett.

På det meste skyldte han 35 millioner kroner. Beløpet var ti millioner mindre da investor og rådgiver Jon H. Nordbrekken kom inn som økonomisk rådgiver i 2007. – Nå har jeg ingen bekymringer lenger, sier Roma-backen til VG Nett og bekrefter med det at gjelden er historie.

Web-TV:

VIDEO: Reaksjoner Drillo

Drillo: — Det begynner å krible litt VIDEO: Reaksjoner Moa

— Vi har gode nok spisser til å gjøre jobben