REYKJAVIK: I morgen starter landslaget på kvalifiseringen mot EM i 2012 i Polen og Ukraina.

Dersom Norge skulle kvalifisere seg til mesterskapet, etter fem strake kvaliker uten å ha nådd sluttspill, vanker det ekstra kroner i lønningsposen for de norske landslagsgutta.

Millionpott til fordeling

— 25 % av bruttoinntektene Norges Fotballforbund har i forbindelse med deltagelsen i sluttspillet fordeles mellom spillerne. Dette beløpet har variert noe fra sluttspill til sluttspill, så det er vanskelig å si et nøyaktig tall. Men det vil nok ligge i nærheten av tallet for forrige EM, sier Svein Graff i NFF.

Dersom Norge hadde nådd EM i 2008 hadde 10 millioner blitt fordelt mellom spillerne i den norske troppen. Til årets VM var bonusen på 12 millioner til spillerfordeling. Det er naturlig å tenke seg at summen vil ligge i samme størrelsesorden.

- Veldig sosialdemokratisk

Fordelingen av de 10-12 millionene som eventuelt vil dryppe på spillerne blir fordelt ut fra hvor mange kamper spilleren er tatt ut til.

— Vi fordeler dette veldig sosialdemokratisk, forteller landslagskaptein Brede Hangeland, som har vært med å forhandle frem avtalen.

- Alle som blir tatt ut i troppen til en kamp får ett poeng. Det er det samme om han er på banen eller benken, ett poeng blir det uansett. Så fordeles pengene ut fra antallet poeng, slik at de som har vært med i troppen til flest kamper får mest. Men alle får sin del ut fra antall tropper de er med i, forklarer Hangeland.

Det betyr at Drillos oftest utvalgte trolig kan plusse på lønningsposen med rundt en halv million kroner om de gjør jobben godt i kvalikgruppa med Island, Kypros, Danmark og Portugal.

VIDEO: Norges «Island-spion»

Norges "Island-spion"

Null bonus ved fiasko

Som til VM sist har spillerne og NISO, i forhandlinger med NFF, blitt enige om at det ikke blir en eneste krone i EM-bonus dersom Norge skuffer i kvaliken.

— De får ingenting hvis vi ikke kommer videre fra gruppespillet, så bonusen er 100 prosent prestasjonsrettet. Og kun avansement til flere kamper holder, det er ingen resultatbonus for seier i enkeltkamper eller lignende, forklarer Graff.

En eneste ting, utenom å kvalifisere seg til EM, gir en liten utbetaling. Det er dersom laget kommer på andreplass i gruppa og må gjennom en omspillskamp for EM-deltagelse, og taper den kampen. Gruppevinnerne i de ni kvalikgruppene, og den beste gruppetoeren, går direkte til EM-sluttspillet, mens de åtte gjenværende gruppetoerne spiller play-off om de fire siste plassene.

- De får en fast sum til fordeling ved tap i play-off. Denne gangen er det 2,5 millioner, sier Graff.

I kvaliken til 2010-VM var denne summen 2,6 millioner kroner.

- Selvsagt en ekstra gulrot

Stabæks midtbanekriger Henning Hauger er i landslagssammenheng en av de som tjener minst. Han legger ikke skjul på at bonusen hadde kommet fint med.

EKSTRA GULROT: — For oss som spiller i eliteserien er dette veldig mye penger, sier Henning Haguer om EM-bonusen. (Foto: Digitalsport) - Det er selvsagt en ekstra gulrot. Særlig for oss som spiller i eliteserien er jo dette veldig mye penger, sier han.

- Men samtidig er det selvsagt syke summer i fotballen. En kan selvsagt spørre seg om det er rettferdig at vi skal få så mye ekstra, men sånn er det, sier Stabæk-spilleren.

Henning Hauger tjente ifølge skattelistene som ble offentliggjort høsten 2009 i overkant av 1,3 millioner i 2008.

Aller størst utslag rent økonomisk vil nok en eventuell EM-deltagelse ha for Tromsøs Tom Høgli. Høyrebacken hadde ifølge skattelistene 330.000 kroner i skattbar inntekt i 2008.

«DU HAR... 330 000 KRONER PÅ KONTO»: Kommer Norge til EM, kan det bli enda mer festlig for Tom Høgli å ringe kontofonen. (Foto: Digitalsport)