REYKJAVIK (aftenbladet.no): – Jeg spilte ungdomsfotball da Norge deltok i VM i USA og Frankrike i 1994 og 1998, og husker ennå at Norge en periode var nummer to på Fifa-rankingen. Det var naturligvis flott og veldig flatterende, men for en nasjon som Norge er det ikke en realistisk plassering. Og jeg er redd den forrige Drillo-epoken gjorde at folk ble for godt vant i forhold til landslaget. Nå starter vi en ny og spennende kvalifisering, der målet naturligvis er å ende opp i EM i Polen og Ukraina i 2012, men samtidig må man også skule litt til hvilke motstandere vi møter på veien.

Ingen stor status

Brede Hangeland møter Aftenbladet på Grand Hotell i Reykjavik to dager før møtet med Island på Laugardalsvöllur og heller en liten kanne kaldt vann i blodet på de største optimistene. For selv om Egil Drillo Olsen er tilbake ved landslagsroret, maner Hangeland til edruelighet omkring norsk fotballs status:

– Når du ser norske klubblags prestasjoner i E-cupene, burde man kanskje skjønne at nivået i norsk eliteserie ikke er det aller beste. Og da blir det også feil å tro at landslaget kan spasere seg til EM i denne kvalifiseringen , sier han.

Tåler ett tap

Poengsnittet for puljevinnerne i de siste åtte årenes kvalifiseringsgrupper til EM— og VM-sluttspill har vært 2,36 og indikerer at Norge må plukke 19 poeng på sine åtte kamper for å vinne gruppen. I klartekst vil det si at landslaget bare kan tåle ett tap og en uavgjort på sine åtte kamper. Alle de ni gruppevinnerne går direkte til EM 2012, sammen med det beste av de ni toerlagene. De øvrige åtte gruppetoerne møtes til play-off.

– Hvis vi skal skule til den statistikken, betyr det at vi bare har råd til ett eneste feilskjær. Det viser hvor vanskelig det blir, erkjenner Hangeland.

Video: Se Islands finanskrise oversatt til fotballspråk:

Islands finanskrise oversatt til fotballspråk

Roser Drillo

Han legger likevel ikke skjul på at Egil Olsen har tent en ny gnist i landslagstroppen, og at samtlige nå tar fatt på kvalifiseringen med tro på at dette er mulig.

– Egil sprer optimisme og er en flink pedagog og organisator. På den måten har en trener en viktig innflytelse. Men det er nå engang spillerne på banen som må prestere for å få resultater, og da er Norge avhengig av at alle gjør jobben. Vi var heldige som klarte 1-1 mot Island i Reykjavik for ett år siden, men spilte nok da den dårligste kampen i hele VM-kvalifiseringen. Og selv om vi nå møter et islandsk lag med en fantastisk moral og løpsvilje, har jeg stor tro på at vi kan få en pangstart i puljen. Så får vi heller snakke om Portugal lørdag, sier Hangeland.

PS: Ut fra gårsdagens trening kan det virke som Norge stiller slik i morgen (4-5-1): Jon Knudsen — Tom Høgli, Brede Hangeland, Kjetil Wæhler og John Arne Riise - Erik Huseklepp, Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen - Mohammed Abdellaoue.

Fakta/EM-KVALIFISERING

— 51 nasjoner er delt inn i ni grupper, med fem eller seks lag i hver, på veien til EM-sluttspillet i Polen og Ukraina sommeren 2012. — De ni puljevinnerne og det beste toerlag regnet ut etter kampene mot de beste fem lag i puljene, går direkte til sluttspillet.

— De åtte andre toerlagene spiller play-off. Her er det trekning, og play-off spilles over to kamper, en hjemme og en borte.

— Norge er i pulje med Portugal, Danmark, Island og Kypros.

Video: Se intervju med Drillo:

Drillo: — Det begynner å krible litt