Norges første kamp i EM-kvaliken går på betalfjernsyn. Fotballforbundet vil ikke garantere at norske hjemmekamper i neste periode går på allmennkanaler.

TV 2, som de aller fleste i Norge får inn, sitter på rettighetene til A-landslagets hjemmekamper ut denne kvalifiseringsperioden. Kampen på Laugardalsvöllur mellom Island og Norge fredag går på Canal+. Det blir spekulert i om bare mellom 50.000 og 100.000 seere får med seg første steg mot det som fansen håper skal resultere i EM-sluttspill om to år.

— Jeg skjønner at folk som søker inn i TV-ruten ønsker å se dette. Det er en glede for oss at mange vil følge oss, men når det gjelder betal-TV så er det opp til Islands fotballforbund å selge disse rettighetene. Vi har gjort det på en annen måte i Norge til nå, der mer en allmennkanal har vist kampene. Dette må vi overlate til Island. Systemet er slik at vi har rettighetene til hjemmekampene våre, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Les også:

Medier i endring

Han vil ikke gi noen garantier om at hjemmekampene i neste kvalifisering vil gå på store, allmenne kanaler.

– Jeg vil ikke uttale meg hva som skjer i framtiden. Verken forbundet, politikere eller folk som er publikum vet hvordan denne medieverden utvikler seg. Se ti år tilbake og hvor kjapt dette har gått. Det er vanskelig å fortelle hvordan det blir. Vi har valgt en annen måte til nå ut ifra den mediesituasjonen som vi har vært i, sier Hallén til NTB.

Les også:

Tror på Drillo

Flere av landslagsspillerne har uttalt de siste dagene at de er skeptisk til at fotballen «gjemmes» bort på betalingsfjernsyn. De siste årene har Viasat-systemet stort sett sendt bortekampene på Viasat4, en kanal som veldig mange har tilgang til i basispakkene uansett distributør. Med Canal+ på banen forsvinner landslagsheltene fra tilgjengelig kanaler til en arena der forbrukeren må være villig til å betale for langt dyrere abonnementskanaler.

– Vårt produkt skal være tilgjengelig og vi er opptatt av at det ikke skal være et høyt gjerde rundt fotballen. NFF ønsker at alle som har lyst skal kunne ta del av fotballproduktet som aktiv, og at det skal være slik at flest mulig får delta også i underholdningsproduktet som toppfotball er blitt, sier fotballpresidenten.

Han er optimist foran kvalikstarten.

– Jeg har store forventninger til denne EM-kvalifiseringen. Støtteapparatet har fått jobbe veldig godt og har hatt noen gode gjennomkjøringer. Egil (Drillo) har vist at han har det lille krydderet med genialisme. Du må være litt genial, og Egil har også vist at han er en god pedagog som har en sterk posisjon i gruppen. Jeg har tro på at han er rett mann, mener Hallén.

(©NTB)

VIDEO: Se Islands sportsminister forklare fotballsuksessen på Sagaøya

<b>— Jeg tror det er de norske genene</b>