— Da hun ble funnet død var det ikke noe tegn til noe kriminelt. Men uka etterpå ble det klart at det var noen som kanskje visste noe mer, sier lensmann Terje Pedersen til Fædrelandsvennen.

Som lensmann i Søgne og Songdalen har Pedersen vært tett på den rystende drapssaken helt siden 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen ble meldt savnet fredag 28. august. Lensmannen bodde tidligere i samme nabolag som jenta og kjenner foreldrene hennes godt. De siste to ukene har han hatt kontakt med dem nesten daglig.

— Jeg kjente ikke Alma, men jeg har jo sett henne løpe rundt i nabolaget. Sånn sett har jeg jo sett henne vokse opp, sier Pedersen.

Sjokk og lettelse

Han gir æren for at saken ble oppklart til dedikerte ansatte ved lensmannskontorets forebyggende avdeling, samt teamet som ble ledet av Felles kriminalenhet.

— Våre forebyggere kjenner ungdomsmiljøet godt og mange har tillit til dem. De kom etter hvert over ting vi måtte se nærmere på. Uka etter at Alma ble funnet kom det inn en del ungdommer som forklarte seg. Det var jo en alvorlig sak og de som satt på opplysninger syntes det var vanskelig å si det de visste. Da de turte å fortelle, kom det fram ting som vi måtte til bunns i, sier Pedersen.

Han ønsker ikke å kommentere hva slags opplysinger det dreide seg om. Det skal ikke ha vært konkrete mistanker, men andre alvorlige opplysninger om omstendighetene rundt.

— Jeg var ubegripelig spent den torsdagen da den mistenkte ble tatt inn til avhør. Det var først et sjokk at det var som det var. Så følte jeg en lettelse over at saken var avklart, sier Pedersen.

- Alltid uforståelig

Han påpeker at hans følelser er vanskelig å sammenligne med foreldrenes. Han kvier seg samtidig litt for å bruke ordet lettelse, ettersom det sitter pårørende på den andre siden som har hatt en helt annen opplevelse av utviklingen i saken.

— Jeg visste jo hvem gutten var, men kjente ham ikke. Ungdomsmiljøet i Søgne er ikke så stort, sier Pedersen.

Kontoret har hatt drapssaker tidligere. Men han erkjenner at denne saken har vært annerledes. Det er ikke vanlig at et barn tar livet av et annet barn.

— Et drap er alltid uforståelig, men konsekvensene her blir litt annerledes. Det er et ungdomskull som vi må følge opp tett i tiden fremover. De sitter med tanker som de ikke burde hatt, sier Pedersen.

Ekstra påkjenning

Saken har også vært en ekstra påkjenning for ham og de andre ved lensmannskontoret.

— Jeg har vært flink til å legge bort jobben når jeg kommer hjem. Sånn har det ikke vært i denne saken. Det har gått litt utover nattesøvnen, sier Pedersen.

- Har du tenkt at det kunne endt annerledes? At saken forble uoppklart?

— Nei. Ikke i ettertid. Det kunne ha tatt lengre tid. Men jeg tror ikke at de ungdommene som hadde opplysninger hadde klart å holde tett i evig tid, sier Pedersen.

Tidlig innsats

Han legger til at det gir en god følelse å se hvor godt politidistriktet fungerer når det skjer alvorlige hendelser.

- Det er en raushet i organisasjonen vår når slikt skjer.

- Er det noe politiet og samfunnet kan lære av denne saken?

— Vi kan aldri stanse all uønsket adferd, men vi må ta det forebyggende arbeidet alvorlig og ha nødvendige ressurser til det. Det tror jeg kan bidra til at vi klarer å oppdage at noen trenger hjelp så tidlig som mulig, sier Pedersen.