Torsdag kveld ble det kjent at en 14 år gammel gutt hartilstått drapet på 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen. Hun ble funnet død for snart to uker siden.

Politiet opplyser at det ikke er noen indikasjoner på at det er andre involverte, og etterforsker saken som et forsettlig drap.

— Jeg vil si at dette er unikt. I Norge er det helt uvanlig at de som er under 18 år dreper. Vi har høy gjennomsnittsalder på dem som dreper. I andre land med flere ungdomsgjenger finner vi en lavere alder, men det er fortsatt svært uvanlig at barn som er 14 år eller yngre dreper, forteller voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen til Aftenposten.

Hun forteller at det både i Norge og internasjonalt er sjeldent at ungdom eller barn som dreper. Vold mellom unge personer sjelden ender med drap, mener Bjørnebekk.

Politiet undersøker en skråning ved Søgne-elva torsdag kveld, etter at en 14 år gammel gutt har innrømmet å ha tatt livet av Alma Gabriela Knutsen (14).

— Det hender av og til, og da er det ofte barn som har store problemer av et eller annet slag, gjerne nevrofysiologisk eller psykologisk. Det er veldig spesielt når det forekommer, ifølge voldsforskeren.

Finnes få tilfeller i Norge

Det er svært få tilfeller av barn som dreper barn i Norge. I 2013 tok en 13 år gammel gutt livet av entre år gammel gutt på Stord, med barnetilsynet til stede.

I 2014 ble ennattevakt ved institusjonen Små Enheter i Asker dreptav en 15 år gammel pasient. Hun var over den kriminelle lavalder.

Det finnes noen få andre tilfeller hvor barn har drept barn i Norge, men det er ingen statistikk over dette, ifølge Bjørnebekk.

— Stort sett blir disse hendelsene regnet som ulykker. Det kan dreie seg om slåssing og krangling som eskalerer, hvor personene ikke er klar over konsekvensene eller ikke har en intensjon om å drepe. Det finnes ikke mange tilfeller av dette, sier hun.

- Behandling er tilpasset den enkelte

Når barn under den kriminelle lavalder dreper, kobles det inn andre instanser enn fengsel. Barnevernet og psykiatrien samarbeider om å finne behandlingstiltak som er tilpasset den enkelte.

En 15 år gammel jente ble i sommer dømt til ni års forvaring for å ha drept Anne Kristin Gillebo Backlund på institusjonen Små Enheter i Asker. Barn under 15 år kan ikke straffes med fengsel. Foto: Dan P. Negaard

— Vi har ikke mye erfaring med barn som dreper, dette er sjeldent. Med barn tenker man at man må finne en behandling som gjør at man kommer ut av problemene. En prøver å gjøre ulike typer analyser for å finne ut hva som er det sentrale problemet, og setter inn behandlingstiltak for den personen det gjelder. Jeg vil tro det settes ned grupper som gjør tester og diagnostisering, og at man også søker kunnskap andre steder om hvordan man best mulig skal jobbe. I Sverige har man sett noen flere tilfeller av dette enn i Norge. Kunnskapen er til stede i Norge, men erfaringen er liten. Bjørnebekk forteller at det finnes forskning på dette feltet fra USA, men at den vanskelig lar seg overføre til norske forhold.

— Denne forskningen dreier seg blant annet om tilgang til våpen, hvor man har sett flere tilfeller av intensjonal bruk av våpen hos barn. Dette er barn som har sett våpen brukt i virkeligheten og gjennom mediene. Disse forholdene er fjerne fra Norge.

- Vanskelig å si noe om risikofaktorene

Stål Bjørkly, professor i klinisk psykologi ved Høgskolen i Molde og Oslo universitetssykehus, forteller at det er vanskelig å finne sammenhenger mellom drap begått av barn, ettersom det er svært sjelden forekomst av disse.

Risikofaktor for ungdom skiller seg ikke fra voksne risikofaktorer, forteller han.

— Når ting skjer sjelden vil det forskningsmessig ha store problemer med å finne sammenhenger. Hvis man ser bort fra risikofaktorer som oppvekst i tunge kriminelle miljø eller rus, er det vanskelig å si noe om risikofaktorer for at dette skal skje. Det vil være individuell historie bak hver drap, mener Bjørkly.

De internasjonale studiene som finnes på feltet tar stort sett for seg ekstreme miljøer som vi har lite av i Norge. Også i våre naboland er det lav hyppighet på tilfeller av barn som dreper barn.

— I Norge har vi rundt 30 drap hvert år. Det går gjerne lang tid mellom hver gang vi ser tilfeller av barn som dreper barn. Det som vil være av betydning er hvordan drapet er utført, om det er forsettlig eller om det er basketak som har endt med at et offer omkommer.