— Vi i kriseteamet var allerede dypt involvert i støttearbeidet rundt familien som mistet en 14 år gammel jente i slutten av august. Da politiet ringte onsdag fikk jeg beskjed om at vi måtte forvente en alvorlig utvikling i saken, sier kommunelege i Søgne, Frank Robert Andersen.

Avhørt hele torsdagen

Torsdag morgen ble 14-åringen som nå har innrømmet å ha drept Alma Gabriela Knutsen tatt med til avhør på politistasjonen i Kristiansand. Etter å ha blitt avhørt i nærmere sju timer ble det klart at kriseteamet måtte yte bistand til nok en familie i Søgne.

— Dette er en hendelse som vil prege kommune i lang tid. Ingen kan være involvert i denne saken uten å bli sterkt berørt. I tillegg til de to familiene som har opplevde denne tragedien, får skole og helsevesen en betydelig utfordring i forhold til nettverket til de to involverte, sier Andersen.

Langsiktig arbeid

Et psykiatrisk team har jobbet tett rundt familien til den avdøde 14-åringen siden hun ble funnet i Søgneelva 29. august. Det kommer til å bistå familien i fortsettelsen. Da familien til 14-åringen som er mistenkt i saken ble informert av politiet ved 17-tiden torsdag ettermiddag, var to kommunale leger med i følget.

Kommunelege i Søgne, Frank R. Andersen, fikk beskjed av politiet om at han kunne vente seg en alvorlig utvikling i etterforskningen av dødsfallet til 14 år gamle Alma Gabriella Knutsen. Foto: Reidar Kollstad

— Som kriseteam har vi et langsiktig arbeid foran oss. Denne saken er en veldig vekker for oss om hvor galt det kan gå når mange uheldige forhold slår seg sammen, sier Andersen.

Ville stoppe rykter

Søgnes kommuneoverlege, Vegard Nilsen, advarte for kort tid siden om ryktespredning i etterkant av at Knutsen ble funnet omkommet. Selv om den foreløpige obduksjonen ikke tydet på at det hadde skjedd noe kriminelt i forkant av dødsfallet, var kommuneoverlegen kjent med at det ble snakket.

— Det er alltid viktig å være forsiktig i sine uttalelser når slike hendelser finner sted. Dette er en dobbelttragedie. To familier er i bunnløs sorg. Mange ungdommer opplever sorg, savn og håpløshet. Som kommuneoverlege blir jeg trist over at ei flott 14 år gammel jente brutalt er revet bort og at en 14 år gammel gutt har hatt det så vanskelig at han er blitt drapsmann, sier Nilsen torsdag kveld.

Mislykkes som samfunn

Kommuneoverlegen sier hendelsen representerer en stor utfordring for kommunen og at det er svært sjelden at 14-åringer er offer og mistenkt i en slik sak.

— Jeg tenker på generelt grunnlag at når en 14-åring dreper en annen 14-åring så ligger det noe alvorlig til grunn. Vi som kommune har et stort og viktig ansvar når det gjelder å støtte barn og unge som har det vanskelig. Konsekvensene kan bli store og alvorlige når vi som samfunn ikke lykkes i å hjelpe de som trenger det mest.

- Hva legger du i ordene «et samfunn ikke lykkes»?

— Det er ofte en forklaring til at slike tragedier skjer. På generelt grunnlag vil jeg si at det er ingen som ønsker å bli drapsmenn. De har ofte hatt store traumer i sitt eget liv. Hvis det i ettertid viser seg at det offentlige har vært involvert og har forsøkt å støtte opp om familien i forkant av en slik hendelse, er det bare en påminnelse om at vi hele tiden kan bli bedre på dette. Men nå er jeg trist, og tenker på de nærmeste i de to familiene som er i dyp krise, sier Nilsen.