Det har vært tøffe dager for sportssjefen i Norges Cykleforund (NCF). Han må leve med at svært mange ikke lenger tror på ham når han sier at hverken så doping på US Postal-laget eller selv dopet seg.

Reiser på ferie

— Det er ubehagelig, og jeg er rådløs på hva jeg skal gjøre for å bli trodd. Jeg har bare forsøkt å forholde meg til sannheten, påstår Kjærgaard til Aftenposten.

Nå ser han frem til frem til en lenge planlagt ferie, og til å få dopingoppstyret litt mer på avstand.

— Jeg har fått en del personlig støtte fra folk som kjenner meg, men jeg roper heller ikke etter noen form for støtte. Jeg synes bare det er en mangel på et helhetlig syn her, sier han.

Kun restitusjon

Til Aftenposten gjentar han at sprøyter var en del av restitusjonen i den tiden han var proff, og at han naturligvis stolte på legen som sa at det kun var lovlige stoffer.

- Det var ikke noen ganger du følte at du ble ekstra pigg eller fikk krefter du ikke ante at du hadde?

— Jeg har aldri tenkt på det på den måten. Etter et ritt handlet det mest om å komme til hektene igjen. Jeg har aldri forsøkt å skjule at det ble satt sprøyter, for det var helt vanlig på den tiden. Men jeg må også legge til at jeg har vært takknemlig for at det ikke har vært et tema, det er jo ikke noe jeg er stolt av.

Vanlig med sprøyter

Kjærgaard har rett i at sprøyter med vitaminer, mineraler og jern var helt vanlig mens han var aktiv. Ikke bare i sykling, men i de fleste utholdenhetsidrettene. Det gjaldt også i amatøridrett i Norge.

Tidlig på 2000-tallet var det flere tilfeller av jerninjisering som fikk store konsekvenser for de aktive. Terrengrytterne Håkon Austad og Gunn-Rita Dahle Flesjå hevdet de hadde fått som råd av Olympiatoppen å injisere jern på grunn av lavt jerninnhold i blodet.

For Austad ble karrieren ødelagt mens det tok lang tid før Dahle Flesjå kom tilbake. Også langdistanseløperen Marius Bakken fikk tidlig på 2000-tallet problemer etter å ha fått jern-sprøyter. Etter det innførte Olympiatoppen et forbud mot å ta jerntilskudd i sprøyteform.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport her

Web-tv:

Armstrong kan bli tiltalt:

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', 'eb759d5d95eb4609819dadc8a4978be6', '7t0hq0eg8o921kq5twtufh98l', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-7t0hq0eg8o921kq5twtufh98l', 'eplayer14');