De over 1000 sidene med vitneforklaringer i saken mot Lance Armstrong ble publisert onsdag, og Steffen Kjærgaards navn er nevnt åpenlyst én gang i forbindelse med en nyhetsmelding om laguttaket til Tour de France i 2000. En rekke steder i vitneforklaringene er omtalte rytteres navn strøket over og kodet med nummer.

Etter at NTB har gransket rapporten, er det åpenbart at Kjærgaards navn skjuler seg under koden «Rider-19».

Vitnet David Zabriskie forklarer seg om en hendelse der «Rider-19» var romkameraten hans under treukersrittet. Forklaringen mer enn antyder at dopingmidler (kalt «recovery») ble inntatt under Vuelta a Espana 2002. «Under Vuelta a Espana i 2002 var romkameraten min «Rider-19». Han begynte å føle seg dårlig og brøt omsider rittet. Etter at «Rider-19» hadde forlatt konkurransen, kom (teamsjef) Johan Bruyneel tilbake til rommet jeg hadde delt med «Rider-19», der vi hadde et lite kjøleskap, og tok ut en boks innpakket i sort plastikk. Jeg vet ikke hva innholdet i boksen var».

Den amerikanske syklisten forklarer at han begynte å sette «recovery» regelmessig i 2002. Han fikk beskjed av Bruyneel at dosene måtte økes i treukersrittet på grunn av den voldsomme fysiske belastningen.

Det virker ikke usannsynlig at mitt navn skjuler seg under den koden. Jeg deltok i Vuelta a Espana i 2002, fikk magetrøbbel og brøt rittet (på 14. etappe). Jeg kan huske at jeg bodde en del på rom med Zabriskie rundt den tiden , sier Kjærgaard til NTB.

Nordmannen la opp etter 2003-sesongen. Zabriskie fortsatte karrieren i danske CSC og videre i Garmin inntil denne sesongen. (©NTB)