Oslo 20091006.Anders Solheim, daglig leder Antidoping Norge, under Antidoping Norges møte med antidoping Russland på Ullevaal Stadion mandag formiddag. Logo til prosjektet "Sammen for en renere idrett" i bakgrunnen.Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Foto: Scanpix

Onsdag kveld la de amerikanske antidopingmyndighetene (USADA) frem sine beviser i saken mot Lance Armstrong.

Omfanget av saken sjokkerer en hel idrettsverden.

Armstrong har hele tiden hevdet at han er uskyldig, men USADA hevder at de aldri har hatt en sak i sine 12 år hvor bevisene har vært sterkere.

Inggard Lereim, lege og mangeårig pådriver i arbeidet mot doping, sier at fallet til den tidligere Tour de France-helten er det største individuelle fallet han kan huske i idrettshistorien.

— Ja, som enkeltperson er det det. Vi har hatt store skandaler tidligere, men da har det ofte vært fordelt på flere personer, sier han til Aftenposten.no.

- Her i Norge har vi ofte tenkt på Øst-Europa bak jernteppet når vi tenker på så systematiske dopingregimer. Er dette på samme nivå, og må vi nå tenke annerledes om systematisk doping i vesten?

— Ja, det er mye likt som i Øst-Europa. Skandalen rundt BALCO-labratoriet (avslørt i 2004 - produserte designerdop som flere amerikanske friidrettsstjerner brukte) viste oss at vi må tenke annerledes enn før. Amerikanerne har åpenbart lurt oss lenge, sier Lereim.

Mye juks også i Europa

Han var med og innførte blodprofiler i skisporten allerede på slutten av 1980-tallet, og det er et av virkemidlene som nå har vært med og avslørt Armstrong.

Lereim mener imidlertid ikke at det bare er amerikanerne som jukser i den vestlige verden.

— Nei, vi må huske på at de fleste store dopingskandalene i sykkelsporten har vært med utøvere fra Sentral- og Sør-Europa.

Hos Antidoping Norge er de glade for at den syvdobbelte Tour de France-vinneren nå er avslørt som juksemaker.

— Det som fremkommer er en tragisk historie for de involverte og for sykkelsporten, men er på den annen side et stort steg framover for det internasjonale antidopingarbeidet. Denne saken forteller med all sin tydelighet at det kreves et sofistikert kontrollprogram for å avsløre den sofistikerte dopingen. Vi ser videre hvor viktig det er med sterke og uavhengige nasjonale antidopingbyråer, sier daglig leder Anders Solheim til aftenposten.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DOPINGJEGER: Inggard Lereim har gjennom flere tiår jobbet for å gjøre idretten fri for doping. FOTO: Therese Alice Sanne

Stjernenes bekjennelser

En rekke store navn innen sykkelsporten, alle tidligere lagkamerater av Armstrong, har nå selv innrømmet juks, og sier samtidig at Armstrong dopet seg.

Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie, Tom Danielson, Michael Barry og Armstrongs gode venn George Hicapie er nå alle suspendert av det amerikanske antidopingbyrået.

Sykkelkongen som nå har gått av i skam gjennomgikk en rekke dopingtester i sin tid som aktiv rytter, men klarte alltid å lure seg unna.

Uten bekjennelsene og vitnemålene til hans tidligere medsyklister ville saken trolig aldri stått så sterkt.

— Mange stoffer kan være veldig vanskelig å påvise i urin og blod. Da trengs det andre virkemidler, og det ser ut til at USADA har benyttet en rekke andre typer bevis i denne saken, sier Solheim om vitnemålene.

Ville han blitt tatt i Norge?

Dopingregimet til US Postal-laget omtales som det mest sofistikerte idrettsverden har sett til nå.

De klarte hele tiden å ligge litt foran dopingjegerne, og Armstrong skal lenge ha benyttet seg av EPO og veksthormoner.

Da kontrollene ble så gode at det var stor sjanse for å bli avslørt for EPO, gikk laget over til å satse mer systematisk på bloddoping.

At så mange av lagmedlemmene nå likevel får sine dopingdommer, kan få betydning for arbeidet mot doping fremover, mener Solheim.

— Ja, det tror jeg. Den viser at det er en risiko for å bli tatt selv om du tror du bruker et stoff som ikke kan avsløres i en prøve der og da.

Han vet ikke om Armstrong kunne blitt avslørt i Norge.

— Det er det helt umulig å si noe om. Jeg kjenner ikke saken godt nok, men USADA har utvilsomt gjort en solid jobb i denne saken.

Bakmannen kan bli straffeforfulgt

Saken kan nå få konsekvenser for Johan Bruyneel, mannen som lenge var Armstrongs sportsdirektør.

Han fremstilles som en av hovedmennene i hele dopingskandalen, og skal ha presset på for å få gjennomført programmet.

Det belgiske sykkelforbundet sier torsdag at de har lest rapporten, og registrert Bruyneels navn.

Forbundet sier at de har sendt dokumentasjonen videre til den belgiske påtalemyndigheten.

Bruyneel har hele tiden nektet for at han har deltatt i juks, verken da han ledet US Postal, Discovery Channel-laget, eller i hans nåværende lag RadioShack-Nissan.

- Er blitt bedre

Og selv om sykkelsporten nå rammes av et nytt dopingsjokk, er Solheim sikker på at tilstanden nå er bedre enn den var for ti år siden.

— Ja, det er en grunn til å tro at sporten er renere nå enn for 10 år siden. Det internasjonale sykkelforbundet har tatt grep, blant annet er de blant de første som bruker biologiske profiler og tar utøvere til retten.

- Det er mye penger og prestisje i å gjøre det bra innen idrett, og da vil det være noen som vil kunne jukse for å bli best.