— Flere enn et dusin tidligere lagkamerater, venner og tidligere lagmedlemmer har kommet med opplysninger, som fjerner all tvil om at herr Armstrongs karriere i US Postal og Discovery Channel Pro Team var preget av doping, fra start til slutt , skriver antidopingbyrået, i en kortversjon av dokumentet som de mener beviser at den tidligere toppsyklisten stod bak «det mest sofistikerte, profesjonelle og suksessfulle dopingprogrammet sporten noensinne har sett».

Onsdag kveld norsk tid offentliggjorde det amerikanske antidopingbyrået (USADA) et dokument på 202 sider, som skal inneholde bevisene de har samlet mot den tidligere toppsyklisten. USADA presenterer det de mener er bevis på at Armstrong dopet seg under «Spania rundt» i 1998, gjennom syv triumfer i Tour de France, og i comebacket få år tilbake. Dokumentet skal ha blitt sendt til det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og ble senere offentliggjort på deres egen hjemmeside.

(Saken fortsetter under bildet)

VITNER MOT LANCE: (f.): Michael Barry, Christian Vande Velde, Tom Danielson, Tyler Hamilton, Jonathan Vaughters, David Zabriskie, Floyd Landis, George Hincapie, Levi Leipheimer, Frankie Andreu og Stephen Swart (ikke i bildet) skal ha vitnet mot den tidligere lagkameraten Lance Armstrong (øverst).

Armstrong ble tidligere i sommer fratatt alle sine sju Tour de France-seire, og ble samtidig utestengt fra sykling på livstid av USADA — etter at han nektet å svare på tiltalen mot seg.

Onsdag la antidopingbyrået frem deres eget bevisgrunnlag. USADA skriver at det er flere grunner til at offentliggjøringen er viktig.

— Åpenhet er viktig i saker som dette, og en viktig verdi i antidoping-arbeidet. Det er viktig at vi snakker ut om alt, slik at folket forstår at vi lærer noe av alle disse hendelsene. Videre er det mange som villet fortelle om dopingbruket, som har blitt utsatt for angrep av herr Armstrong og hans representanter. Vi håper at disse dokumentene kan rette opp i eventulle personlige krenkelser som har kommet på grunn av dette.

- En liten hær

Antidopingbyrået påpeker en rekke ganger at den tidligere syklisten ikke var alene om dopingbruken.

Herr Armstrong gjorde ikke dette på egenhånd. Han hadde en liten hær av mennesker som gjorde det mulig. Dette var dopingleger, dopingsmuglere, og andre personer både i og utenfor laget hans , skriver USADA.

De forklarer videre at Armstrong tydelig står frem som lederen for den omfattende bruken, som også inkluderte andre medlemmer av laget. De skriver at amerikaneren hadde kontrollen på sitt eget, og andres, forbruk, og at han var sentral i avgjørelser om å hyre inn ansatte som jobbet for å opprettholde dopingprogrammet.

Hincapie innrømmer doping

De 202 sidene skal være et sammendrag av et opprinnelig dokument på nærmere 1000 sider. Totalt skal bevisene inneholde 26 vitneutsagn under ed – av dem hele 15 syklister med kjennskap til laget.

Blant disse er elleve tidligere lagkamerater av Armstrong; Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie.

I dag gikk sågar George Hincapie, som syklet på lag med Lance Armstrong alle de gangene Armstrong vant Tour de France, ut og innrømmet sin dopingbruk.

— Det ble tidlig i karrieren klart for meg at det ikke var mulig å konkurrere på øverste nivå uten å dope seg. Jeg angrer dypt at jeg tok det valget, og ber om unnskyldning til familien min, lagkamerater og supportere, skriver han på sin hjemmeside.

Samtidig hevder han at han ikke har dopet seg de siste seks årene.

— For to år siden ble jeg oppsøkt av offentlige etterforskere, og i den senere tid også USADA. De ba meg fortelle om mine personlige opplevelser. Jeg ville vært langt mer komfortabel med å bare snakke om meg selv, men jeg forsto at jeg var forpliktet til å fortelle sannheten om alt jeg kjente til. Så det var det jeg gjorde, skriver han.

(Saken fortsetter under videoreportasjen)

Video: Armstrong mister Tour de France-titlene

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', 'eb759d5d95eb4609819dadc8a4978be6', '1muqm37a0v2qo195odr7ggslvu', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-1muqm37a0v2qo195odr7ggslvu', 'eplayer14');

- Ble presset til å dope seg

Bevislisten inneholder dokumentasjon på finansielle ytelser, e-poster, vitenskapelig data og laboratorietester som skal bevise Lance Armstrongs bruk, besittelse og distribuering av dopingmidler.

Ifølge USADA var US Postals dopingprogram lagt opp slik at utøverne ble oppfordret og presset til å dope seg.

— Det krevdes et voldsomt mot fra rytterne på US Postals lag og andre for å stå frem og fortelle sannheten. Det er ikke lett å innrømme feilene sine og akseptere straffen. Men det er det disse rytterne har gjort - til sportens beste, skriver USADA i pressemeldingen, som samtidig hevder at Lance Armstrong ble gitt samme mulighet som sine tidligere lagkamerater til å stå frem.

US Postal-legene Michele Ferrari og Garcia del Moral er begge utestengt fra sporten på livstid, mens lagets direktør, Johan Bruyneel, legen Pedro Celaya og trener Jose «Pepe» Marti alle har bedt om en høring.

Nordmannen Steffen Kjærgård, som nå er sportssjef i Norges sykkelforbund, var lagkamerat med Armstrong i fire år. Han hevder at han aldri har sett noen dope seg i US Postal.