Onsdag kom det fram at dopingen i Lance Armstrongs sykkellag har vært systematisk og godt organisert.

— Denne saken er veldig trist for oss som er glade i sykkelsporten. Jeg følte at vi nå kunne se framover, men det blir hele tiden røsket opp i gammel drit. Det setter litt preg på hverdagen vår, innrømmer president i Norges Cyklefobund Harald Tiedemann Hansen.

Les også:

- Feie for egen dør

- Synes du det er urettferdig at det er sykkelsporten som får denne oppmerksomheten?

- Det er ikke urettferdig, kritikken er fortjent. Doping er ikke bare et sykkelproblem og jeg skulle gjerne sett at det var et tilsvarende fokus i andre idretter, men først og fremst må vi feie for egen dør.

Tiedemann Hansen var selv aktiv syklist på 1970-tallet. Han håper at saken ikke gjør at også nordmenn kommer under mistanke.

- Da var jeg ikke på det nivået, men min erfaring er at det er farlig å skjære alle over en kam, sier han.

— Etter at det ble tatt tak i dopingproblematikken i sykling har norske utøvere hevdet seg. Det er en annen treningskultur i Norge og en annen holdning til det enn i andre land, hevder Tiedemann Hansen.

Signaler

Sykkelpresidenten tror at Armstrong-saken kan være en vekker for dagens utøvere.

- Når denne gørra kommer opp, gir det sterke signaler om at det ikke er slik vi vil at det skal være. Vi vil få tilfeller, men jeg tror utøverne vil ha en helt annen holdning. Halmstrået jeg holder meg i, er at denne verden er litt bedre, sier han, og legger til:

— Jeg er veldig glad for at vi ikke har hatt noen fokus på norske utøvere.

Sørlendingen Dag Otto Lauritzen var i flere år i verdenstoppen i landeveissykling. Han tok bronse i OL i Los Angeles i 1984 og vant en klatreetappe i Tour de France i 1987. Han deltok i rittet åtte ganger. Grimstad-mannen var aktiv til midten av 90-tallet.

- Folk tviler

- Det har vært kjent at et eller annet ville komme fram. Det lille jeg har hørt og lest, er at dette er enda mer omfattende enn jeg trodde. Troverdigheten til Lance Armstrong er ikke så veldig høy, og mange av dem som trodde på ham vil nok tvile nå, sier Lauritzen til Aftenbladet.

- Hvor mye visste du om doping i sykkelsporten da du var aktiv?

— Det er vel ikke noen tvil om at som aktiv idrettsutøver så vet du om at noen prøvde å jukse. Men jeg så ikke noen som gjorde det og kunne ikke drømt om at det var organisert på den måten som nå har kommet fram.

- Føler du at sykkelsporten og dere som utøvere mistenkeliggjøres nå som det har kommet fram hvor organisert dopingen var i laget til Armstrong?

— Armstrong må svare for det han har gjort, jeg føler ikke at det er rett å mistenkeliggjøre alle, og det tror jeg ikke at folk gjør.

- Det blir hevdet av enkelte at «for å være i toppen, så måtte du dope deg»?

- Det er bare en dårlig unnskyldning fra de som har dopet seg; at alle andre også gjorde det. Jeg tror de aller fleste i toppen i dag er rene utøvere, og at det var enkeltutøvere som dopet seg da jeg var aktiv, ikke at det var så organisert. Det er alltid noen som vil jukse, sier Lauritzen.