Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil, etter det NTB erfarer, tirsdag legge fram opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk.

Ifølge NTBs opplysninger startet dopingmisbruket i 1998 da han var profesjonell syklist i et mindre dansk lag.

Klokken 12.30 tirsdag skal Norges Cykleforbund, hvor Kjærgaard er avtroppende sportssjef, ha pressekonferanse om saken.

Syklet med Lance

I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag som Lance Armstrong, som mandag ble fratatt alle sine Tour de France-titler etter avsløringer om omfattende dopingmisbruk.

Inntaket av stoffer skal etter det NTB kjenner til ha bestått av EPO (etropoetin) og kortison.

Kjærgaard er avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund. BT har forsøkt å komme i kontakt med Norges Cykleforbund uten å ha lyktes tirsdag.

Kjærgaard var en del av US Postal Service-laget til Lance Armstrong. Armstrong er fratatt alle sine Tour de France-titler på grunn av dopingbruk, men Kjærgaard har hele tiden nektet for å ha sett noe som helst til dopingbruken i løpet av sin tid med Armstrong.

(saken fortsetter)

I DANNMARK: Her er Kjærgaard avbildet i sitt danske lag Chicky World. FOTO: DAG W. GRUNDSETH

— Krav om å dope seg

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad sier dette om at Kjærgaard nå trolig vil innrømme dopingmisbruk.

— Først og fremst er jeg overrasket over at det er en nordmann som innrømmer doping fordi jeg vet hva grasrota står for i verdier. Men verdiene har tydeligvis sprukket i det miljøet han har vært en del av i US Postal Service. Det må ha vært et knallhardt miljø, og man har jo fått beskrevet at det har vært sterkt press på å dope seg. Sånn sett er jeg ikke overrasket når alle rundt ham i US postal har dopet seg. Jeg vil tro at det nesten har vært et krav om å dope seg på laget, sier Kaggestad.

Han mener det er smart av Kjærgaard å stå frem.

Bedre sent enn aldri

- Det kommer sent, men bedre sent enn aldri. Dette er sannsynligvis det beste tidspunktet å gå ut på, for nå er engasjementet hans i Norges Cykleforbund over. Samtidig vil han nå møte mer forståelse og klapp på skulderen enn om han hadde gått ut tidligere, for nå vet vi hvor sterkt press det var i US Postal på å dope seg, mener Kaggestad.

Kjærgaard er avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund, en jobb han har skjøttet godt, ifølge Kaggestad:

— Jeg har jobbet under Steffens ledelse på landslaget et par mesterskap, og han har ikke videreført ukulturen på landslaget. Da hadde det blitt avslørt ganske raskt, sier Kaggestad.

- Visste du om at han har dopet seg?

— Nei, jeg har ikke vært kjent med det. Men ryktene rundt US Postal Service har vært mange og han var en del av laget. Men jeg må innrømme at jeg alltid har stilt spørsmålstegn ved Steffen som en del av det laget, sier Kaggestad.

- Tror du det er flere norske nåværende eller tidligere syklister som har skjeletter i skapet?

— Jeg tror ikke det. Jeg kjenner de andre norske rimelig godt, så det ville være veldig trist, sier Kaggestad.

- Da hadde han ikke blitt ansatt

TV 2s sykkelekspert, og Mads Kaggestads pappa, Johan Kaggestad, mener Kjærgaard burde stått frem mye tidligere.

— Det er fint at han innrømmer det, men det er vel sent. Han burde sagt fra til Norges Cykleforbund da han ble ansatt, men da hadde han ikke blitt ansatt, sier Johan Kaggestad.

Kaggestad kjente ikke til at Kjærgaard skal ha dopet seg.

— Han har vært en del av et lag der snart alle har innrømmet systematisk dopingmisbruk. Etter hvert som denne saken begynte å rulle, fikk jeg mistanke, sier han.

- Hva har dette å si for norsk sykkelsport?

— Det har ikke noe å si for norsk sykkelsport annet enn at det er en mann som har dummet seg ut. Samtidig er det viktig å huske at dette skjedde for ti år siden. Nå er det et helt annet antidopingarbeid i Norge, sier Kaggestad.

- Burde forstått mer

- Jeg burde nok forstått mer, har Kjærgaard sagt i tidligere intervjuer på spørsmål om ha ikke burde skjønne hva som foregikk i laget.

Kjærgaard har innrømmet at han fikk sprøyter av lagets leger, men at han trodde det var vitaminer og ikke ulovlige stoffer.

- Det var ikke noen ganger du følte at du ble ekstra pigg eller fikk krefter du ikke ante at du hadde?

— Jeg har aldri tenkt på det på den måten. Etter et ritt handlet det mest om å komme til hektene igjen. Jeg har aldri forsøkt å skjule at det ble satt sprøyter, for det var helt vanlig på den tiden. Men jeg må også legge til at jeg har vært takknemlig for at det ikke har vært et tema, det er jo ikke noe jeg er stolt av.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport

WEB-TV: Steffen Kjærgaard innrømmer dopingbruk: