Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen kan ikke fri seg fra tanken om at også norsk sykkelsport kan få svi nå.

Norge skal søke om sykkel-VM i 2017, men sportens totale omdømme er så ødelagt at nødvendige støttespillere kan føle mesterskapet mer som en belastning enn god reklame for Bergen og Norge.

Trenger goodwill

— Vi er helt avhengig av goodwill for å kunne arrangere et sykkel-VM. Goodwill fra politikere, innbyggerne i Bergen, ja hele Norge. Og så trenger vi selvsagt noen kroner for å finansiere opp et VM. Og allerede før dette siste kom opp har vi fått nei fra noen på grunn av sportens dopinghistorikk, sier sykkelpresidenten.

Budsjettet for VM er ventet å bli ca. 90 millioner kroner.

— Jeg håper at dette er en sak vi kan bli fort ferdige med, for jeg er engstelig for konsekvensene dersom den drar ut i tid. Men samtidig er jeg helt enig at dette er noe som må opp og frem slik at vi kan bli ferdige med det, påpeker han.

- Frykter du at det kan komme nye avsløringer som gjelder norske sykkelryttere?

— Jeg forholder meg til dem som vi nå har i landslagsaktivitet, og der er jeg ikke utrygg, konkluderer Harald Tiedemann Hansen.

Stoler på Kjærgaard

Presidenten tror på sportssjef Steffen Kjærgaard når han bedyrer sin uskyld. Men sykkelpresidenten er ikke i tvil om at hele saken også skader norsk sykkelsport.

Den nå sykmeldte sportssjefen syklet på samme lag som Lance Armstrong i fire sesonger på en tid da dopingbruken var meget utbredt.

Kjærgaard har alltid hevdet at han aldri hverken så noen dope seg eller at han selv brukte forbudte preparater.

I går innrømmet han overfor VG Nett at også han hadde fått sprøyter med det han trodde var vitaminer, men at han selvsagt ikke kunne garantere hva som var i injeksjonene.

- Jeg stolte på det legene sa, forklarte Kjærgaard.

Allerede for halvannet år siden sa Kjærgaard til Aftenposten at han skjønte at det norske folk også mistenkte ham. Etter de siste dagenes avsløringer har heller ikke Harald Tiedemann Hansen problemer med å godta akkurat det.

(artikkelen fortsetter under videoen)

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', 'eb759d5d95eb4609819dadc8a4978be6', '7t0hq0eg8o921kq5twtufh98l', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-7t0hq0eg8o921kq5twtufh98l', 'eplayer14');

Ikke uvanlig med sprøyter

— Ja, jeg skjønner at det norske folk synes dette er rart. I ettertid er det jo lett å si at man skulle forstått. Men jeg har tidligere hatt samtaler med ham der jeg har bedt ham fortelle meg om det skulle være noe slik at jeg var forberedt. Jeg var for så vidt ikke forberedt på dette med de sprøytene, men på en annen side var det ikke uvanlig på den tiden at man fikk injisert vitaminer, mineraler og jern, forklarer sykkelpresidenten.

PS. I sitt vitneutsagn forteller David Zabriskie om «Rytter 19» (anonymisert) som blir syk og bryter Spania Rundt i 2002: «Etter at « rytter 19 hadde forlatt konkurransen kom teamsjef Johan Bruyneel tilbake til rommet jeg hadde delt med «Rider-19», der vi hadde et lite kjøleskap, og tok ut en boks innpakket i sort plastikk. Jeg vet ikke hva innholdet i boksen var» Steffen Kjærgaard sier til NTB at han trolig er «Rytter 19».

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport her

DETTE ER SAKEN:

  • Det amerikanske antidopingbyrået USADA offentliggjorde onsdag en rapport med over 1000 sider der 11 tidligere lagkamerater av Lance Armstrong forteller om organisert og utstrakt bruk av doping på laget US Postal/Discovery Channel.

  • Lance Armstrong vant Tour de France syv år på rad mellom 1999 og 2005, men er nå fratatt seierne. Amerikaneren har ikke erkjent dopingbruk.