Oslo 20080729Mads Drange, Antidoping Norge.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Selv med sykkelsportens ekstremt dårlige rykte, var det mange som uttrykte forbauselse da det tirsdag kom fram at 32-årige Fränk Schleck testet positivt på stoffet Xipamide.

Luxembourgeren, som sykler for Radioshack-laget i årets Tour de France, ble kastet ut av rittet, selv om B-prøven ennå ikke er analysert. Han hevder selv at han er blitt forgiftet.

Stoffet Schleck er tatt for er ikke prestasjonsfremmende i seg selv, men kan brukes til å skjule bruk av annen doping.

Skjuler annen doping

Mads Drange, avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge forklarer:

— Xipamide havner under en kategori som heter diuretika og maskeringsmidler/vanndrivende midler. Maskeringsmidler brukes ikke for å øke prestasjonsevnen, men for å skjule bruk av annen doping fordi kroppen kjappere kvitter seg med det forbudte stoffet.

Drange presiserer at vanndrivende midler indirekte kan være prestasjonsfremmende i enkelte idretter der kroppsvekt er av betydning, men at det neppe er gunstig å bruke i en utholdenhetsidrett.

- Hvor vanlig er dette stoffet?

- Internasjonalt er det nå og da saker på dette. Dette er en gruppe dopingmidler som brukes som vanlig medisin, og en del av sakene kommer som følge av at folk har brukt dem som medisiner, sier Drange.

Tour de France er verdens mest prestisjefylte sykkelritt og en sammenlagtseier henger høyt. Flere tidligere vinnere har blitt avslørt som dopere, blant dem Bjarne Riis og Alberto Contador. I tillegg pågår det for tiden en sak mot legenden Lance Armstrong.

- Tar sjanser

De siste årene har det internasjonale forbundet UCI jobbet iherdig for å avsløre jukserne. Og de avsløres: Cofidis-rytter Rémy Di Gregorio er siktet for brudd på dopingreglene og ble suspendert fra videre deltakelse i årets Tour de France, mens Schleck altså er årets andre dopingsak.

Til tross for økt oppmerksomhet og bedre testmetoder, velger altså flere syklister å prøve snarveien.

- Går det an å komme unna med juks?

— Antidopingarbeidet i sykkelsporten i dag er blitt veldig bra, blant de fremste i verden. Dette gjør jo at noen blir tatt, sier Drange. Han nevner den kasakhstanske syklisten Alexandre Vinokurov, som for øvrig sykler årets ritt.

- Han ble tatt for blodoverføring av fremmed blod i 2009, noe som er lett å avsløre. Likevel gjorde han det, og dette viser at hvis du er desperat nok, så er du villig til å ta sjanser. Jeg tror ikke det er mange utholdenhetsidretter hvor det er vanskeligere å skjule bruk av doping enn i sykkelsporten. Bruk av maskeringsmidler er ikke noe nytt. Det finnes godt utviklede testmetoder, og du tar en ganske stor risiko om du prøver deg på dette, mener Drange, som understreker at han uttaler seg på generell basis, og at Fränk Schleck ikke er dømt ennå.

Vil ha B-prøve

Han tviler på at det kommer en ny bifforklaring lik den Contador kom med.

— Jeg har aldri hørt at noen har fått i seg diuretika på andre måter enn via medisin.

- Blir det brukt for å skjule bestemte typer doping?

— Det kan bli brukt for å skjule et ganske stort spenn av dopingmidler.

Nå har Schleck bedt om at også B-prøven blir testet.

- A- og B-prøven er akkurat den samme urinprøven. Det er ytterst sjelden at konklusjonen blir en annen, men det finnes et par ekstreme tilfeller der B-prøven har blitt dedgradert, hvis det har gått lang tid, sier Drange.

Den franske langrennsløperen Vincent Vittoz avga før VM i Oberstdorf en positiv A-prøve for vanndrivende stoffer, men ble frikjent da B-prøven var negativ. Han tok for øvrig Frankrikes første VM-gull i langrenn det året.