Alexanders Kristoffs russiske sykkellag, Katjusja har gått til anskaffelse av ny sjef. I forrige uke ble det klart at den tidligere russiske topprytteren Vjatsjeslav Jekimov blir sjef i Katsjusja etter Hans-Michael Holczer.

Jekimov, som i sin tid var blant Lance Armstrongs mest trofaste hjelperyttere, har lenge forsvart den amerikanske juksemakeren. Foreløpig har han heller ikke tatt avstand til avsløringene i Armstrong-skandalen.

Under en samling med Katjusja i utenfor Klagefurt i Østerrike denne uken, møter Kristoff sin nye sjef i dag.

Jeg har aldri møtt han før, men det er viktig å ha et klart standpunkt mot doping. Jeg håper og tror han har det , sier Kristoff til Aftenbladet.

— Men når han er så tett knyttet til Lance Armstrong, er det klart det er sjanse for at han har dopet seg, det er det, fortsetter han.

Tre OL-gull

Jekimov er ingen hvem som helst i sykkelverdenen. Han har vunnet tre OL-gull. Lagtempo i 1998 og tempo i 2000. I 2004 vant han OL-sølv bak Tyler Hamilton. Men i sommer vant Russlands OL-komité fram da den krevde at gullet ble overlevert til Jekimov. Det får han utdelt på en IOC-tilstelning senere i høst.

Men framfor alt er Jekimov kjent for å være Lance Armstrongs kanskje fremste hjelper i Tour de France i årene 2001-2005 i US Postal/Dicovery Channel. Noe som gjør navnet hans forbundet med doping. Han er også én av en rekke ryttere som Tyler Hamilton navngir i boken ”The secret race”.

Også Kristoffs tidlgiere sjef har hatt sine dopingskandaler blant ryttere i profflag. I lagledelsen er det også andre med dopingbefengte navn. Blant andre tidligere toppryttere som Christian Henn og spurtkanonen Erik Zabel.

Alexander Kristoff, som er med i antidopingorganisasjonen ”Bike pure”, innser at det er vanskelig å styre klar av ikke lag som ikke har navn knyttet til doping.

- Tilhører en annen tid

Veldig mange lag som har folk i støtteapparatet som har et navn som er knyttet til doping. Skulle vi utelukket lag som ikke hadde, ville det blitt få lag å sykle for , sier Kristoff, som legger til:

— De rytterne tilhørte en annen tid og en annen generasjon. I dag tror jeg ikke det finnes noen lag lenger med så systematisert dopingbruk, nå er det enkeltutøvere som gjør det. Hos oss kontrolleres alt veldig nøye. Kosttilskudd, multivitamin, magnesium og salver. Alt kontrolleres av laget, og vi må rapportere alt vi kjøper for at det skal kunne spores i etterkant og for at det ikke skal være noen tvil om hva det inneholder, forklarer Kristoff.

I vår ble Kristoffs lagkamerat Denis Galimzjanov avslørt for Epo-bruk. Da han forsvant ut av sirkuset, overtok Kristoff spurtkapteinsrollen i laget. Før det skjedde hadde Kristoff slått den spurtsterke russeren ved flere anledninger, blant annet i etapperittet ”De panne”. Noe som ikke akkurat ga Kristoff mindre tro på at det går an å lykkes som syklist uten ulovlige hjelpemidler.

Vi ser at det er skjedd store forandringer i sykkelsporten når det gjelder holdninger til doping. Heller ikke nivået er bedre i dag enn det var for ti år siden. Det ser vi ikke minst av de tøffe partiene i Tour de France, hvor det sykles saktere i dag enn det ble gjort for en del år siden , sier Kristoff.