Han ser mye positivt i norsk fotball. Også når det gjelder spillerutvikling.

Jeg tror ikke vi er så langt etter andre nasjoner nå. For meg virker det som om man er begynt å bli bedre, men ting tar tid – man høster ikke med en gang. Gi det to-tre år, så vil man få se resultater av arbeidet og ressursene som legges ned , sier han.

Les også:

Hjelp til trenere

Han synes det er positivt at flere unge spillere får prøve seg i den øverste divisjonen.

— Det er mye ungdom som får slippe til i toppklubbene, og det synes jeg er veldig positivt. Også Brann begynner å få dette til, de har en del spillere som skarrer på r-ene nå. Et minus i forhold til landslaget er at vi ikke får nok spiller ut i de store ligaene. De er ikke attraktive nok – og da får de heller ikke god internasjonal matching.

Soltvedt skulle ønske at toppklubbene var flinkere til å styrke talentsatsingen ute i klubbene.

Det jeg har tro på er at de setter av mer midler til å være ute i de lokale klubbene. Hjelpe trenere heller enn å bare hente spillere – det hadde vært en drøm om man hadde fått det til. Brann kunne gjøre tiltak som viser at de er med på å gi tilbake til grasrota. En må ut og skolere trenere, på den måten kan man få frem enda flere talenter , sier han.

Må være lov å være god

Det er mange meninger om satsing og når man skal begynne.

— Det er liksom ikke lov til å bli veldig god i breddeklubber. Det er greit at man skal ta vare på bredden, men en kan gjøre begge deler. De som vil litt mer må få lov til det.

Selv brukte Soltvedt deler av fritiden sin på å trene yngre spillere – mens han var Brann-spiller. Han tror det er viktig å være folkelig, og sier det betyr mye for unge håpefulle å få veiledning fra toppspillere.

Det handler om å gi litt tilbake. Du må vite hvor du kommer fra , sier han.

Han vil at man skal se til kulturskoler der man tar mer betalt, og sammen med kommunen bidra til å få på plass dyktige trenere.

Det hadde jo vært flott om noen av oss som er ferdig som fotballspillere kunne få litt lønn for å trene forskjellige lag. Det hadde vært ideelt i forhold til fotball og utvikling, men det er vel kanskje bare ønsketenkning , sier han.

Fakta om Trond Egil Soltvedt:

Har spilt for Viking, Brann, Stoke, Rosenborg, Coventry City, Southampton FC og Sheffield Wednesday.

For RKB har han blant annet to seriemesterskap, et cupmesterskap og kvartfinale i mesterligaen.

Har fire A-landskamper for Norge.

Er i dag daglig leder i IL Kvernbit.