Kjetil Rekdal frykter at norsk fotball stadig taper terreng til konkurrentene om ikke spillerutviklingen blir bedre.

Han er engasjert og tar seg god tid når spillerutvikling i Norge er temaet. Det er et område han brenner for og har sterke meninger om.

— Jeg er sikker på at vi ikke har hengt med på utviklingen av fotballen sammenlignet med andre nasjoner som har tatt store steg. Hvis for eksempel en 10-åring i Belgia har 75 prosent mer aktivitet når det gjelder treninger og kamper enn en norsk 10-åring, er det logisk at det er størst sjanse for at den belgiske 10-åringen blir en bedre fotballspiller, mener tidligere landslagskaptein Rekdal.

— Det er liten tvil om at sesongen i Norge for barne - og ungdomsfotball er for kort. Da jeg var trener i Lierse var det yngste laget vi hadde et G11-lag som hadde en sesong på 10-11 måneder, og det er man ikke i nærheten av å ha i Norge, sier han

- Hva må gjøres for at man skal bli bedre på spillerutvikling?

— Vi er utrolig gode til å ta vare på bredden, men vi er ikke gode nok til å gi dem som vil mest et godt nok tilbud. Vi må ha bedre trenere i barnefotballen, og bedre struktur på hva som er en logisk utviklingsvei for en ung gutt eller jente. Vi er helt avhengig av å få mer kompetanse helt ned på barnefotballnivå.

Han mener det trenes nok fra spillerne er 13 år og oppover, men fra seks til tolv år trenes det for lite.

— Det er viktig at unge fotballspillere får oppleve et utfordrende og lærerikt miljø. Hvis man aldri får følt på motgang og utfordringer, kan det bli vanskelig å utvikle seg godt nok, mener Rekdal og trekker sammenligninger til sin egen tid som ung utenlandsproff i Borussia Mönchengladbach.

— Da jeg dro dit som 19-åring fra Molde, var jeg veldig god i norsk målestokk. Jeg opplevde nivåforskjellen på norsk og tysk fotball som enorm. Jeg skulle gjerne luktet på et slikt nivå som 16-18-åring, for da kunne jeg kanskje stått bedre rustet, tror han.

- Tror du norske fotballtalenter som flytter til utlandet opplever det samme nå?

— Ja, det er helt åpenbart. Tidligere kunne du gjøre en god landskamp på Ullevaal som 25-åring og bli solgt til Premier League, men det skjer ikke nå lenger. Nå er de utenlandske klubbene opptatt av å hente stadig yngre norske talenter for å forme og utvikle dem selv, sier han.

- Mange mener norske talenter ikke er sultne nok?

— Ja, det er mulig det. Men da må vi som er voksne gjøre slik at de skjønner hva som skal til for å bli sultne og gale nok for å lykkes. Vi må bryte ned hindringer som gjør at de kommer opp på det nivået som forventes av dem, mener Rekdal og understreker at han ser bedring i Norges Fotballforbunds tanker rundt spillerutvikling.

Fakta

Norge i sluttspill

1938: VM i Frankrike

1994: VM i USA

1998: VM i Frankrike

2000: EM i Belgia/Nederland