I dag har Norges Fotballforbund seminar om temaet «Fra knøttelaget til A-landslaget — flest mulig, lengst mulig, best mulig», og skal ta for seg barnefotball, trenerutvikling og spillerutvikling.

Da A-landslaget var på omvisning på Norges Hjemmefrontmuseum i går ettermiddag, viste landslagsspillerne stor entusiasme rundt temaet. Norge har ikke kvalifisert seg til noe sluttspill siden EM i Belgia og Nederland i 2000. Mens de beste 12-åringene i Sveits plukkes ut og bor og trener på akademier, har NFF valgt en annen linje.

Den passet en ung Vadim Demidov dårlig.

— Som 12-åring spilte jeg på et lag og var mye på løkka. Men det jeg husker veldig godt at jeg savnet da jeg var liten, var å få spille mot de beste, og spille mye. Uansett hvor god man var, skulle man spille like mye eller like lite som den som kanskje ikke satset så mye. Det var jeg irritert på da jeg var yngre, innrømmer 25-åringen som nå spiller for spanske Real Sociedad.

— Det er sånn vi må nærme oss nå. Ikke ta bort løkkebiten, men la de beste og de som virkelig elsker fotball og vil spille mye få lov til det fra tidlig alder, sier Brede Hangelands stoppermakker.

Liten og treig

Christian Grindheim hadde en litt annerledes barndom som fotballspiller.

— Jeg spilte på Hauger, et lag som stort sett tapte når vi reiste til Norway Cup og Dana Cup og møtte de beste lagene. Det var den matchingen vi fikk.

- Men hvis man skulle plukket ut et elitelag av norske 12-åringer, ville du vært med da?

— Sannsynligvis ikke. På den tiden måtte du være høy og sterk for å komme med på kretslag - og jeg var jo pitte liten og treig. Jeg var med på kretslaget, men spilte nesten aldri, fikk 10 minutter her og der, forklarer FC København-spilleren.

Grindheim (28) hadde fire sesonger i Heerenveen og har sett nederlandsk spillerutvikling på nært hold, med topptrenere i yngre klasser, og Ajax-akademiet som har skapt mange av Nederlands ledende profiler.

— Spesielt i Ajax har det jo vært veldig bra, men også i Heerenveen var det skikkelige trenere hele veien. Og i Nederland begynner man med 11er-fotball som 10-åringer.

- Bør Norge nærme seg disse nasjonene, eller har vi en modell som er god nok for oss?

— Pr. dags dato er den ikke god nok når vi ikke kommer til sluttspill. Men jeg ser mange unggutter som kommer opp nå og kan bli veldig gode. Og folk må ikke glemme at vi er en liten nasjon, hvor noen satser fotball og mange andre satser ski, som er en veldig stor idrett i Norge.

— Og Nederland er tre ganger så stort som Norge og har fine gressbaner, legger han til.

6-7-åringer

Alexander Tettey forteller at hans franske klubb Rennes plukker ut talentene svært tidlig.

— De kartlegges allerede som 6-7-åringer og kommer på plass i lag. Rennes er kjent som en av Frankrikes beste på å utvikle spillere.

- Hva gjorde du selv som 12-åring?

— Jeg kom ikke på akademi før jeg var 13, reiste til Bodø og begynte på småguttelaget. Men hadde jeg hatt mulighet til å være på akademi da jeg var 6-7 år, hadde jeg blitt steingod!