ROTTERDAM: Haglkulene spruter rundt føttene på Feyenoords U13-trener. Føtter som har scoret bøttevis av viktige mål ute i Europa. Føtter som i dag lærer unge nederlandske fotballspillere hvordan de skal oppnå det samme.

– Ohhhhh! utbryter Makaay i det ballen suser i tverrliggeren.

Han smiler og gir 12-åringen, som nettopp var centimetere unna en kremgoal, et anerkjennende nikk. Så pauser han spilløkten med et raskt plystresignal. De 15 spillerne samles nærmest lydløst rundt ham og får noen korte instruksjoner før de er i gang igjen.

– Makaay gir inspirasjon til guttene. De ser opp til ham, ser hva han har fått til og ønsker å gjøre det samme selv, sier James van der Kraan.

(Artikkelen fortsetter)

Ingenting å si på innsatsen når Feyenoords 8— og 9-åringer er i aksjon. Skolerte voksenpersoner følger de unge med argusøyne på feltet. (Foto: KIM NYGÅRD / Adresseavisen)

Les også:

Van der Kraan er Feyenoord-akademiets sjefsspeider på spillere opp til 12 år og trener i tillegg U12-laget.

– Å ha gode og utdannede trenere er viktig for spillernes utvikling. Her på akademiet har vi en god blanding av gode trenere og pedagoger som trener de yngste lagene, og tidligere toppspillere som trener de litt eldre lagene. Alle trenerne her må ha UEFAs trenerlisens, sier van der Kraan.

Sammen med Makaay er også tidligere toppspillere som Damien Hertog og Gaston Taument trenere for hvert sitt ungdomslag.

– De vet hva som må til for å lykkes og er flinke til å formidle det til barna, sier Kraan.

Henter bare de beste

At Nederland er blant favorittene i hvert eneste internasjonale mesterskap er ingen tilfeldighet. De driver spillerutvikling på en måte vi fleste andre prøver å lære av, men som ingen ikke helt klarer å kopiere.

– De beste må trene med de beste for å utvikle seg, sier Van der Kraan.

I Feyenoord henter de inn de største talentene allerede fra de er seks år gamle.

– Hvis vi ser en 5-åring som er god nok, så henter vi han også. Vi bryr oss ikke om alder eller høyde. Det gjelder hele veien opp til førstelaget, sier van der Kraan.

– Hvorfor henter dere spillere så tidlig?

– Hvis du kommer inn som seksåring så har du hatt 12 år med god trening når du er 18. Hvis en spiller kommer inn senere, så får vi dårlig tid med å utvikle ham.

Nederlands beste

I en omkrets på 100 kilometer fra Rotterdam hentes det spillere. Fra de er 12–13 år hentes spillere fra hele landet. Alle spillerne bor hjemme hos foreldrene sine, går på skole i nærmiljøet sitt og trener på kveldstid.

Frem til de er 12 år hentes de av en minibuss fra klubben før hver trening og kjøres hjem igjen, hvis ikke foreldrene vil kjøre selv. Fra de er tolv år bor de fremdeles hjemme, men nå trener de om morgenen og går på skole på en toppidrettsskole like ved treningsfeltet. De reiser selv til en av Rotterdams hovedstasjoner med tog eller buss, der de plukkes opp av klubbens minibuss og kjøres til treningsfeltet og tilbake igjen etter skoletid.

– Da er de ferdig med trening, skole og er hjemme før klokken seks. Det er bare to av de eldre spillerne som bor her på akademiet i ukedagene, forteller van der Kraan.

U7-U10-lagene trener to ganger i uken, pluss kamp. U11-U12 tre ganger i uken, pluss kamp. U13-U19 fire ganger i uken pluss kamp.

– Det er all organisert trening de har. Det holder med den kvaliteten vi har her. Det er viktig med hvile og de oppfordres til å slappe av når de hjemme, men med de aller yngste er ikke det så lett. De vil gjerne spille fotball hele tiden, sier van der Kraan og smiler.

Feyenoord-akademiet ble 18. mai kåret til det beste akademiet i Nederland, foran Ajax og AZ Alkmaar. Det er tredje året på rad at Feyenoord vinner. I tillegg er 13 av de 18 spillerne som har vært i førstelagstroppen de siste kampene fra eget akademi. Og på U15-landslaget er syv av 22 spillere fra Feyenoord.

– Dette er ting vi er veldig stolte av, sier sjefsspeideren.

Små fotballproffer

Ute på feltet har klubbens yngste spillere begynte å overta showet. De kommer løpende og blir oppspilte av fotografens videokamera. «Feyenoord, Feyenoord, Feyenoord» synger de før dekysser logoen på treningsgenseren. Allerede før de har rørt en ball skjønner vi at disse gutta kommer til å imponere oss. De ser ut som miniatyriske fotballproffer.

– Hvordan er kampene for disse spillerne? De må jo vinne 10–0 hver gang?

– De spiller syv mot syv på en halv fotballbane (fra de er 11 år spiller de 11 mot 11 på full bane) og våre yngste lag spiller i en årsklasse opp. Serien er satt opp etter nivået på lagene, sier van der Kraan.

– I Norge har vi en regel om at hvis et lag leder med tre mål, får motstanderen sett innpå en spiller. Har dere det samme her?

– Nei. Forbundet vet kvaliteten på alle lagene, så det skjer nesten aldri at noen vinner med 10–15 mål. –Men når det er sagt så bryr vi oss ikke om lagets resultater. Vi spør aldri hvor bra laget er, vi spør hvor god hver spiller er. Vi jobber med individuelle program fra de er syv år gamle.

– Hva ser dere etter hos en 6-7-åring?

– Initiativ, koordinasjon og motivasjon er tre viktige ting.

– Er det stor utskiftning på lagene, eller går de aller fleste hele veien fra de er seks til 19?

– Hvert år er det noen som blir fortalt at de ikke får være med lenger fordi vi har fått inn større talenter. Da hjelper vi dem med å finne en god amatørklubb. I Feyenoord ønsker vi bare de største talentene.