Denne uken har både NFF og sterke meningsbærere ytret hva de mener om tilstanden for norsk spillerutvikling. Felles for dem alle er at de mener man kan og må bli bedre.

NFF har brukt mye ressurser og fokus på bredden i norsk fotball, og det er viktig for et land som mannskapsmessig ikke er av de største i Europa. Vi er avhengig av en god bredde, men for å skape flere og bedre enere som kan løfte norsk fotball, er vi avhengig av at ressursbruken og fokuset nå rettes mot de som vil og kan mest.

Vi må se på hva andre land som har fått et løft har gjort, og trekke ut det som passer vår nasjon best. Nederland og Sveits har sine måter å gjøre det på, men det er ikke alt de gjør som passer oss.

Vi må sørge for at det eksisterer tilbud for de som kan og vil mest, slik at de stadig får møte utfordringer som kan gi ytterligere utvikling.

NFF-firkanten

Jeg har sansen for klubber som bruker ressurser på å tenke nytt rundt spillerutvikling. Da Branns Lars Bakkerud i fjor presenterte klubbens planer om å hente de beste 13-åringene, var utviklingsansvarlig i NFF, Stig Inge Bjørnebye, ute med fyfy-fingeren med en gang:

«Jeg kjenner at jeg blir fysisk dårlig av å høre fotballkyndige mennesker klarer å bli så naive».

Hvis det skal være slik at alle som prøver å tenke utenfor NFF-firkanten blir kuttet hodet av, skjønner jeg godt at klubbene blir oppgitt.

Men det blir for enkelt å bare gi NFF skylden for at vi ikke klarer å kvalifisere oss til mesterskap for A-landslaget og de aldersbestemte lagene.

Norsk fotball trenger flere dyktige trenere i barne — og ungdomsfotballen. Det koster for mye ressurser sier enkelte breddeklubber, men da bør man se på ressursbruken i klubben. Det er noe riv ruskende galt når det er en akseptert kultur i Norge på å betale flere hundretusener for en trener i 3. - eller 4. divisjon.

Topppklubbene må ta ansvar

Toppklubbene har også sin del av ansvaret. Det er de som har ansvaret for å levere spillere som er gode nok til landslagene, og man kan stille seg spørsmålet om arbeidet som har blitt gjort i klubbene er godt nok? Brukes det nok ressurser?

I de økonomsike oppgangstidene har mange klubber i toppfotballen invester for lite penger på spillerutvikling. Det har mange fått svi for i ettertid, og det er kanskje noe av grunnen til at vi på aldersbestemt nivå ikke har hengt med på utviklingen.

Det er også et tankekors at mange norske talenter stagnerer etter at de har fått et gjennombrudd i eliteserien. Er klubbene flinke nok til å ta vare på disse spillerne, gjør de nok for å hindre at det skjer? Å få en metthetsfølelse som 18-19-åring er drepen for et talent.

Jeg håper serien i Sunnmørsposten og på 100% Sport har bidratt til en god fotballfaglig diskisjon. Nå er jeg spent på om alle som har delt sine tanker og ideér om framtiden kan jobbe for å få det gjennomført. Vi er alle enig i at norsk fotball trenger et løft.