ULLEVAAL (aftenposten.no): 17 år gammel dro han ut til den store verden. Fra lille Aalesund, der han hadde fått smake på A-lagsfotball allerede, til store Monaco.

John Arne Riise angrer ikke ett sekund på den avgjørelsen, der han snakker med aftenposten.no etter fredagens trening.

— Jeg angrer ikke på at jeg reiste ut så tidlig. Jeg kom til en stor klubb som var godt drevet , forteller Riise.

Aftenposten har de siste dagene satt fokus på spillerutviklingen i norsk fotball. I debatten om spillerutvikling, er det ofte uenighet i spørsmålet om hvor tidlig talentene bør prøve seg i utlandet.

- Ikke noe å tape

Riise mener altså at han tok rett avgjørelse da han dro til Frankrike, og senere England og Italia. Det er likevel visse ting som må være på plass, erkjenner han.

— Jeg mener man ikke har noe å tape på å reise ut. Lykkes man ikke kan man alltids dra hjem igjen til Norge. Det er likevel viktig at man velger rett klubb, der rammene rundt er bra. I tillegg er det viktig å ha god støtte rundt seg, noe jeg hadde da jeg dro ut, sier han.

  • Er Norge gode nok på talentutvikling? Diskuter under.

Han mener spillerutviklingen har blitt mye bedre i norsk fotball de siste årene, men etterlyser mer matching for de unge talentene.

— Talentene trenger matching på høyt nivå. Det må legges til rette for spesialtrening for de beste. For min egen del hadde jeg egen trener som trente meg på morgenen, i tillegg til treningene med laget. Jeg fikk også god matching gjennom tidlig å få sjansen på A-laget, forklarer Riise.

- Ingen fasit

Mohammed Abdellaoue er en av våre få suksesser i de store ligaene, der han banker inn mål for Hannover i tyske Bundesliga.

— Det er ikke noe fasit på det med spillerutvikling. I andre land drives det mer proft i tidlig alder. Det må kunne gå an å toppe laget tidligere. Samtidig er det viktig ikke ta fra de unge leken, så det er en balansegang, sier Moa.

Spissen er selv et eksempel på en som blomstret sent, men er nå Norges soleklare førstevalg på topp.

TIDLIGERE SPISSING: Mohammed Abdellaoue mener Norge bør starte med toppede lag tidligere. Her er han under dagens landslagstrening (Foto: Scanpix).

— Ikke redde for å bruke talenter

Christian Grindheim spiller nå i FC København, men hadde en lengre periode i nederlandske Heerenveen. Nederland trekkes ofte frem som et eksempel på hvordan å drive godt talentarbeid. Aftenposten var tidligere i uken og besøkte Feyenoord.

— Jeg kan bare snakke for Heerenveen. Erfaringene jeg har er at det satses seriøst i ung alder, med kompetente trenere. De starter også tidligere å spille på stor bane. Samtidig er ikke klubbene redde for å kaste innpå unge talenter, sier Grindheim.

Midtbanespilleren ser likevel bedring i norsk fotball.

— Det komme opp mange unge spillere i eliteserien nå, så det ser ut til å være på rett vei. Jeg vet at det har vært jobbet med dette i noen år nå, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

SER BEDRING: Christian Grindheim (t.v.) mener Norge er blitt bedre på talentutvikling. Her sammen med Tarik Elyounoussi og Erik Huseklepp under landslagssamlingen onsdag (Foto: Scanpix).

— Passer ikke for alle

Daniel Braaten spiller i franske Toulouse.

— De starter tidlig med å terpe på individuelle ferdigheter, og klubbene saumfarer sine områder etter talenter for sine akademier. Der bor spillerne ofte på internat, med skole og trening, forklarer Braaten.

Han er likevel ikke helt overbevist.

— Vi har nok litt å lære av disse miljøene, men et slikt opplegg passer ikke for alle. Jeg ville ikke bodd på et internat i hvert fall, smiler han.

USIKKER: I Frankrike starter man jakten på talenter tidlig, men Braaten er usikker på om satsingen passer for alle. Her er Braaten med Valon Berisha under fredagens landslagstrening (Foto: Scanpix).