Da Steffen Iversen senket Spania i 2000, var Alessandro Zulinjani to dager gammel. Siden har verken Iversen eller noen annen nordmann vært med i et mesterskap.

Jeg ser på når Norge spiller, og det er veldig synd at vi ikke er med i EM. Det hadde vært veldig artig. Men aller mest liker jeg Juventus. Buffon og Del Piero , smiler guttungen med italienske aner.

Les også:

Utenlandske helter

Zulinjani er nok ikke klar over det selv, men uttalelsen summerer opp mye av det som er den gjengse oppfatningen blant spillerne på Sverresborg. For det er de utenlandske stjernene som regjerer når guttene leker seg med ball på kunstgresset.

— Xavi, sier Henrik Bakken.

— Messi, legger Markus Dahl til.

Og så Rosenborg, da, sier alle tre. Dog uten å komme på navnet til noen av spillerne.

Sugen «Moa»

Om noen dager starter EM i Ukraina og Polen. Igjen er Norge hjemmesitter, og man må tilbake til EM i 2000 for å finne landslaget i et mesterskap.

De neste dagene ønsker vi å se nærmere på hvorfor det har blitt slik – og hvordan vi skal komme oss tilbake i det gode selskapet. For målsettingen til NFF er tydelig: Norge ønsker å være blant Europas åtte beste nasjoner. Det betyr EM- og VM-sluttspill.

Noen dager før England-kampen traff Adresseavisen Norges heteste spiller for tiden, Mohammed Abdellaoue. Han snakket om hvor artig det skulle bli å møte Premier League-stjernene, men viktigst: Å få en gjennomkjøring mot en stormakt før VM-kvalifiseringen i høst. For «Moa» er like sugen på et mesterskap som resten av Norge.

Men har foreløpig ikke fått kjenne på det.

Flest mulig, lengst mulig

Tilbake på Sverresborg nærmer det seg kamp mot National.

Guttene gleder seg.

— Vi trener to ganger i uka, og spiller kamper i tillegg. Det er veldig moro. Men vi kunne gjerne hatt en ekstra trening, sier de om hvordan det er å være 12-åringer i en bydelsklubb i Trondheim. Det er 18 spillere i årsklassen, fordelt på to sjuerlag. Lagene er jevngode, og spillerne roterer på spilletiden under kampene. Det eneste nye fra da de spilte femmerfotball er at noen nå er mer rendyrkede forsvarsspillere, mens andre spiller mest i angrep.

Trenerne er dedikerte foreldre, som Roar Bakken.

Det overordnede målet er å ha det artig. At guttene spiller fotball lengst mulig , sier han, og forteller at Sverresborg i stor grad følger NFFs prinsipper for barnefotballen.

— Men det kan være ulike meninger om hvordan det skal praktiseres. Både i klubben og rundt om i byen, sier han – og tenker blant annet på topping av lagene.

— Det er ikke nødvendigvis de som er best som barn som blir landslagsspillere til slutt, mener Bakken.

- Tren mer!

Selv om det først og fremst handler om å ha det artig, er det liten tvil om at spillerne følger med på resultatene. Guttene opplyser uoppfordret at de i kveld møter serielederen, og håper på seier.

Derfor var det ikke så lett å nullstille seg da National gikk opp i 3–1 tidlig i 1. omgang. Men etter pause tok Sverresborg helt over, og vant 10–4. - Hvordan skal Norge begynne å vinne da, slik at laget kommer seg til EM og VM?

— Det er enkelt, mener Markus, Henrik og Alessandro på Sverresborg gutter-12. — De må rett og slett trene mer!