— Vi har en jobb å gjøre i norsk fotball når 12-åringene ikke har opplevd Norge i mesterskap, konstaterer midtstopperen.

Hangeland håper at dagens 12-åringer får oppleve Norge i sluttspill når de er 14 år gamle, altså i Brasil-VM 2014. Men han er nesten skråsikker på at Norge aldri vil få den samme posisjonen som på 90-tallet.

Les også:

Bedre teknikk

— Jeg tviler på at jeg i min livstid vil få oppleve at Norge er nummer to på FIFA-rankingen. Det er en tilnærmet umulig oppgave. Det er bare å se på befolkningen og nasjonene vi konkurrerer med. Det er viktig med realisme, sier Hangeland til Aftenposten.

- Hva bør gjøres?

— Sammenlignet med de spillerne vi har i dag, bør det utvikles spillere med ferdigheter. Vi har en del gode ting ved norsk fotball: Vi er flinke på hardt arbeid, vi er gode til å organisere oss og vi er godt trent. Men teknisk både bør og kan vi bli bedre.

- Er sammenligningen med 90-tallet urettferdig overfor dagens generasjon?

— Vi skal strekke oss etter de beste nasjonene og det beste vi har gjort med landslaget. 90-tallet viste oss at det kan gå an. Men det blir feil å tro at det er normalen. Dessverre er det unntaket, fastslår Hangeland.

Han vil ha mer bevisstgjøring og satsing på ferdigheter. I tillegg håper og tror landslagskapteinen at Norge tar med seg de gode tingene fra fotballkulturen.

Nesten, nesten

— Jeg skulle også ønsket et høyere nivå på Tippeligaen og flere spillere som spilte fast i utenlandske klubber. Det vil også gjøre landslaget bedre.

Han har selv opplevd flere ganger å nesten kvalifisere seg for mesterskap. I september gjør landslagskapteinen og Norge et nytt forsøk når VM-kvalifiseringen starter.

Jeg håper dagens 12-åringer får oppleve Norge i VM når de er 14 år , sier han.