ULLEVAAL STADION (Aftenposten.no): Stig Inge Bjørnebye har klokkertro på NFFs barnefotball-løft, men erkjenner at norsk fotball også kan lære av nasjoner som Sveits og Nederland.

Norges Fotballforbund erkjenner at resultatene for klubb— og landslag ikke har matchet forventingene de siste årene.

Norge er hjemmesittere i et stort mesterskap for sjette gang på rad, og torsdag arrangerte NFF fagseminaret «Fra knøttelaget til A-landslaget – flest mulig, lengst mulig, best mulig».

— Vi er ydmyke, ønsker å ta inn impulser fra andre og håper vi kan oppleve 90-tallet om igjen, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb.

I Aftenpostens serie om spillerutvikling har vi besøkt Sveits og Nederland, der 12-åringer bor og trener på akademier og har proffe trenere.

Nederland – og Finnmark....

— Vi skal absolutt kunne diskutere å tilpasse oss andre lands modeller, sa utviklingsansvarlig i NFF, Stig Inge Bjørnebye, under seminaret.

— Sveits og Nederland er interessante å sammenligne seg med, men vi må passe på at vi tar ut det som er direkte overførbart og som vi kan sette inn i vår kontekst. Det ser litt annerledes ut hos oss, vi har blant annet ikke mulighet til å kjøre med bil gjennom landet på to timer, som nederlenderne kan. De har mer sentraliserte modeller, mens vi må forsøke så godt vi kan å få spredd kompetanse ut til mer grisgrendte strøk, sa Bjørnebye, og nevnte talenter fra Båtsfjord og deres reisevei spesielt.

— Skal vi selektere vekk Båtsfjord og velge den nederlandske modellen med korte avstander? spurte eks-landslagsbacken, og minnet om Morten Gamst Pedersen og Sigurd Rushfeldt, begge fra Vadsø.

Stig Inge Bjørnebye sverger til den norske breddemodellen, som han hevder nå er i ferd med å bli kopiert av England.

Lei harselleringen

— Vi har tatt inn over oss for lengst, i likhet med flere andre større nasjoner, at for tidlig selektering er nytteløst og bingopreget. Vi ønsker å beholde flest mulig av de få vi har, så vi kan selektere til toppnivået på et senere tidspunkt, presiserer utviklingssjefen.

Han er lei av harselleringen rundt breddefotballkonseptet.

— Det drives kontinuerlig spillerutvikling hver eneste dag i norsk fotball. Men vi må øke forståelsen for hva det vil si å trene barn. Ofte er det en større pedagogisk enn en faglig utvikling, sa Bjørnebye.

Må høyne statusen

Nederland har vært dyktige til å få topptrenere til sine yngre lag – og dit vil Bjørnebye og flere med ham at Norge også skal komme.

— Vi må endre statusen for å trene de unge, fremfor for eksempel et 4.- eller 5.- divisjonslag, sa han.

Det poenget presiserte også fagansvarlig i Norges Toppfotballsenter, Dag Opjordsmoen.

— I Nederland er det naturlig for en verdensmester å starte trenerkarrieren i et ungdomslag, hos oss er det naturlig for toppspillere å starte som trenere i Tippeligaen, fastslo Opjordsmoen.

— Kan vi ikke forandre den kulturen, er vi ille ute. Vi er nødt til å få profilene våre til å jobbe med barn, sa han.

— Men vi er så få at vi er en «forstad i Birmingham». Og det er en villfarelse å tro at om man er veldig dyktig, blir alle med opp. Det er beintøft å komme opp, og nåløyet er veldig, veldig trangt, understreket Dag Opjordsmoen.

(Artikkelen fortsetter)

Dag Riisnæs, NFF VIDEO: Dag Riisnæs

— Vil forskjellsbehandle

Dag Riisnæs, som er ansvarlig for trenerutdanningen i NFF, ser en klar forskjell fra han startet i jobben for 10 år siden, til i dag.

— Før var i det i større grad en likhetstanke, i barnefotballen skulle alle behandles likt. Det ønsker vi slett ikke nå. Vi ønsker å forskjellsbehandle unger på en positiv måte.

— De kan trene forskjellig, avhengig av hvor ivrige der er. De beste kan spille med de beste, de kan ha forskjellig vanskelighetsgrad på øvelser, og så videre. Det er viktig at alle får utfordringer, og da kan ikke alle behandles likt, presiserte Riisnæs.