Vi har over flere dager kjørt en reportasjeserie om tilstanden i norsk fotball, hvor vi blant annet har sammenlignet talentarbeidet i Norge med andre land.

Når en skal trekke frem Norges meritter som landslag, tar de fleste med seieren over Brasil i 98-VM. Vi er rett og slett en nasjon så skrapt for gode fotballprestasjoner at én enkeltkamp, riktignok mot en av verdens beste fotballnasjoner, er det vi slår oss på brystet over.

— Norge har vært i en bølgedal, men jeg synes vi ser fremgang nå. Det jobbes hardt og opplegget blir mer og mer systematisk. Vi ser at det vokser frem spillere som har brukt mye tid med ballen, og som kan vise til gode ferdigheter. Det kommer et bra kull nå, de behersker kulen godt og har god oversikt over spillet, sier landslagstrener for G16, Bård Flovik.

Fremtidens toppspillere

Flovik tror absolutt at dette er spillere norsk fotball kan ha glede av i årene som kommer.

— Det har vært et sterkt fokus på å øke ferdighetene hos guttene de siste årene. De beste nå behersker ballen på en helt fantastisk måte. Jeg er optimistisk med tanke på generasjonene som kommer. De jobber hardt og trener mye. Jeg har tro på at vi kan levere spillere til A-landslaget, sier han.

En av dem er Morten Konradsen fra Bodø. Han begynte å spille fotball i første klasse, og trente tidlig mer enn mange av de andre.

- Jeg trente mye på egen hånd. Jeg tok med ball og gikk på skolen og spilte med de litt eldre guttene. Akkurat det tror jeg har vært veldig viktig, det har gitt meg et overtak på klubblaget blant jevnaldrende , sier Konradsen.

Vi har tidligere snakket med 12 år gamle fotballspillere over hele landet, og det mest vanlige er at de trener to ganger i uken. Dette tror ikke Konradsen er nok.

— De må absolutt trene mer. Egentrening er viktig, det er da du blir god. Å trene kun to ganger i uken tror jeg ikke holder om du vil bli toppspiller, sier han.

Noe å strekke seg etter

Dette er noe også Vajeba Sakor fra Asker kjenner seg igjen i. Han er den yngste spilleren som har debutert i norsk 1. divisjon, og i mars prøvespilte han for storklubben AC Milan.

— Jeg har trent en del på egen hånd, og nå trener jeg ca. 15 timer i uken. Jeg har trent mye med ball, og jeg synes det er viktig at man trener på det man er dårlig på. Når det gjelder det å satse i Norge har det veldig mye å si hvilken klubb man er i, sier han.

- Begynner man spillerutvikling og satsing tidlig nok?

— Det er jeg ikke helt sikker på, men jeg mener at det er ganske bra her i Asker.

— Jeg vil tro at det lureste er å trene med dem som er litt bedre enn deg selv. Da har en noe å strekke seg etter og man kan få inn et høyere nivå, sier Konradsen.

- Hva tenker du om å samle de største talentene i egne treningsgrupper?

— Det er nok ikke nødvendig å spille med de beste på sin alder, men det kan nok absolutt vært en fordel. Jeg tror det ville vært ok.

Må jobbe hardt

Som ungt landslag har de møtt store fotballnasjoner som Italia, Portugal og Tsjekkia.

— Det er tydelig at de har terpet mye på ballkontroll og basisferdigheter. Det har vært utrolig lærerikt å se hvordan nivået er, sier Konradsen.

- Ligger de foran dere?

— Nei, det vil jeg ikke si. Det er ganske jevnt, faktisk.

Ofte ser man ikke de store nivåforskjellene før i 18-19-årsalderen og på seniornivå.

- Hvordan skal dere sørge for at det forblir jevnt, også når det kommer til A-landslag?

— Vi skal fortsette å trene, jobbe og jobbe. Vi skal gjøre det som skal til for å bli god. Og så må vi ikke tro at jobben er gjort som 16-åring. Tror vi det, faller vi bak.

- Hva må Norge gjøre for å bli bedre?

— Fortsette å utvikle unge spillere og ha fokus på dette med ballkontroll og basisferdigheter.

Har troen på norsk fotball

Om denne nye generasjonen vil kunne ta Norge til nye høyder tør ikke landslagstreneren å spå.

— Norge vil i ujevne perioder kunne hevde seg godt internasjonalt, men stabilitet i toppen kan bli realistisk vanskelig. Vi er en liten nasjon som er forholdsvis ny på det å satse hardt på fotball. Vi kan gjøre det godt med både klubb- og landslag, men vi har noen ekstremt hardtarbeidende konkurrenter - og det kan være vanskelig å holde seg stabilt i toppen, sier han.

— Det norske landslaget ser ganske bra ut i fremtiden. Hvis de store klubbene her i Norge fortsetter utviklingen av egne spillere, vil det bli bra. Flere spillere ut i de store ligaene kan kanskje komme som en følge av dette, sier Sakor.

— Slik internasjonal erfaring blir viktig for å hevde seg med landslaget, tror Konradsen.

- Hvordan vil fremtidens Norge være sett i et internasjonalt perspektiv?

— Jeg tror vi har gode muligheter til å hevde oss internasjonalt. Vi er et godt kull med mange gode spillere som har trent litt ekstra. Denne generasjonen har en ballkontroll som er på et internasjonalt nivå, og også fysikken er på nivå med de beste nasjonene, sier Konradsen.

- Har Norge og norsk landslagsfotball en lys fremtid?

— Ja, det tror jeg absolutt.