KØBENHAVN (Bergens Tidende): Norsk klubbfotball er i fritt fall samtidig som vi eksporterer stadig flere spillere til utlandet. Landslagets suksess får æren.

— Det beste utstillingsvinduet for norske spillere er landslaget, sier Erik Huseklepp.

Bergenseren som i dag fyller 27 år presterte i lange tider godt for Brann uten å komme seg ut i Europa. Det var først etter at han hadde gjentatt prestasjonene en rekke ganger med flagget på brystet at de europeiske klubbene for alvor begynte og rører på seg.

— Klubber ser mer på prestasjonene du gjør på landslaget. Det var slik jeg opplevde klubbene som var interesserte. Gode prestasjoner på landslaget, og særlig målene jeg scoret der, vekket mange, sier Huseklepp.

Bare fem hjemlige

Da landslaget startet EM-kvalifiseringen borte mot Island for et drøyt år siden, hentet Egil Drillo Olsen 12 av spillerne fra eliteserien. Fire av dem fikk starte oppgjøret i Reykjavik. I hjemmemøtet mot samme motstander fredag hadde kun to av utespillerne i troppen sin daglige jobb i Norge.

På førsteelleveren var Viking-keeper Rune Almenning Jarstein eneste representant fra eliteserien.

— Vi ser at klubbene leter etter spillere med internasjonal erfaring. Både fra aldersbestemte landslag og A-landslaget. Dette er den beste referansen for hvilket nivå de holder, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Den norske spillereksporten til utlandet har økt kraftig, samtidig som kvaliteten på eliteserien – sammenlignet med resten av Europa – er blitt betraktelig dårligere. I starten av 2000-tallet lå den norske ligaen på en 12.-plass på den europeiske rankingen. Nå er vi på en 26.-plass. Et paradoks Semb har to hovedforklaringer på:

  1. Når landslaget presterer, så stiger vi på de rangeringene. Det vekker interessen hos klubbene. Her må det være noe som kan være interessant.

  2. Nå er prisnivået mer overkommelig enn det var for noen år siden. Da var det mange av de utenlandske klubbene som skygget banen fordi de mente norske spillere var priset for høyt.

(Artikkelen fortsetter)

— Fryktelig irriterende VIDEO: Moas scoring irriterer danskenes stjerne

- Eksport nødvendig

Han er ikke i tvil om at eksporten kommer norsk landslagsfotball til gode. Jo dårligere norsk seriefotball er blitt, jo viktigere er det blitt for landslaget å ha spillere ute i Europa.

Kjøp tilgang til Danmark-Norge på tirsdag HER!

Statistikksenter Eliteserien:

— Utfordringen nå er at norske klubber ikke får spilt mange kamper i Europa side de så for ryker ut av europacupene. Det betyr at en kun får internasjonal erfaring gjennom landslagene. Derfor har vi også økt aktivitetsnivået betraktelig på aldersbestemte landslag. Det er viktig at unge spillere får prøvet seg mot de beste på samme alder, sier Semb.

En gjennomgang av landslagstroppene de siste ti årene viser at jo lavere Norge har ligget på FIFA-rankingen , jo flere hjemlige spillere har det vært i troppen.

Da Drillo på ny overtok landslaget i februar 2009, begynte på ny klatringen på rankingen og andelen hjemlige spillere i landslagstroppene begynte å synke.

Spilleragent Stig Lillejord har stått for flere av overgangene til utlandet de siste årene.

Bergenseren er enig i at landslaget er det beste utstillingsvinduet en eliteseriespiller kan ha.

— Der får de sett spillerne på en arena de vet nivået på. Når Norge i tillegg gjør det bra, kan klubbene mye lettere være trygge på at spilleren vil prestere også utenfor eliteserien. Da landslaget begynte å levere resultater igjen, var det lett å merke at interessen hos utenlandske klubber økte, sier Lillejord.

Han understreker at landslaget ikke bare er et utstillingsvindu for hjemlige spillere.

— Selv for spillere som er ute, er det å prestere bra på et godt landslag et ypperlig utstillingsvindu for å komme seg til enda bedre klubber, sier Lillejord.

Kjøp tilgang til Danmark-Norge på tirsdag HER!

I likhet med Semb trekker også Lillejord frem økonomien.

— Flere av spillerne som har gått ut i det siste, har vært uten kontrakt og det norske klubber forlanger er mer edruelig nå enn før. Det spiller selvfølgelig også inn, sier Lillejord.